Oorsprong – waar komt de araucana vandaan?
De araucana was oorspronkelijk te vinden in Latijns-Amerika sinds de zestiende eeuw. Daar werd zij vernoemd naar Araucania, een Chileense regio bewoond door de Mapuche-indianen, omdat zij het ras honderden jaren lang hebben gehouden. Het duurde dan ook een hele poos voordat dit kippenras zijn intrede deed op andere continenten.Uiterlijk – hoe herken je een araucana?
Araucanakippen hebben een bijzonder uiterlijk, wat de nodige nieuwsgierigheid opwekt naar hun voorouders. Ze hebben een rechtopstaande houding die doet denken aan vechthoenders zoals de ko shamo. Hun typisch ronde, korte schedel wordt vaak gekenmerkt door huidplooien waarop fluffy veertjes groeien, maar niet alle araucana’s hebben zo’n toefjes.Het kenmerk voor dat kenmerk erft immers op een lethale manier over: wanneer een embryo het gen voor oortoefjes meekrijgen van beide ouders, sterft het kuiken nog voor het kan uitkippen. Alleen kippen die het gen van slechts één van beide ouders meekrijgen, groeien uit tot de typische araucana-met-toefjes. Daarom is het fokken van araucanakippen een bijzonder moeilijke aangelegenheid: met twee ouders-met-toefjes zal 25% van de eieren nooit uitkippen, maar gebruik je slecht één ouder-met-toefjes, hebben de helft van de kuikens helemaal geen kenmerkende kop.
Staartloosheid is nog zo’n kenmerk dat door fokkers gewenst wordt bij deze bijzondere kip, maar sommige individuen ontwikkelen dan weer wel een bolstaart. Het summum van de araucana is dan ook geen staart en wél oortoefjes, maar er zullen altijd kuikens geboren worden die één of beide typische raskenmerken missen.
De veren van de araucana komen in verschillende kleurslagen voor: koekoek, zwart, wit, goudhalzig, zilverhalzig, patrijs, zilverpatrijs, blauwpatrijs, geelpatrijs, wildkleur en tarwe.
Grootte en gewicht – hoe zwaar wordt de araucana?
De araucana wordt gemiddeld 1,5 à 2 kilogram zwaar. Zoals bij de meeste kippenrassen geldt ook hier dat de hanenmeer wegen dan de hennen.Karakter en opvoeding – de araucana is een levendige kip
De araucana is een levendige kip, waardoor ze vaak bestempeld wordt als moeilijk hanteerbaar. Toch heeft dit ras hier haar imago niet mee: ook al is ze actief, ze houdt wel degelijk van menselijke interactie en laat zich volgens liefhebbers redelijk makkelijk handtam maken. Als deze kippen het van jongsaf gewend zijn, laten ze zich zelfs gewillig knuffelen door de kinderen des huizes.Omwille van hun hoge beweeglijkheid, hou je araucana’s liefst in een ren of los in de tuin, waar ze kunnen rondrennen zoveel ze willen. De araucana zoekt ook graag de hoogte op, zorg dus voor een stevige omheining die ontsnappingspogingen in de kiem smoort én roofdieren buiten houdt.
Wist je trouwens al dat de kleur van de eieren van de araucana kunnen variëren van blauw tot groen? Per jaar leggen 180 of meer van die bijzondere eieren en dan vooral tijdens de zomermaanden. Dat deze groene of blauwe eieren minder cholesterol bevatten is trouwens een hardnekkig fabeltje, maar je kan er wél gegarandeerd mee uitpakken met Pasen!
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een araucana nodig?
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat kippen echte groepsdieren zijn. Enkel met een stel soortgenootjes in de buurt kunnen ze echt gelukkig zijn. Zelfs als jij elke dag anderhalf uur met je kip bezig bent, zal je nooit een andere kip kunnen vervangen. Koop daarom best meteen drie kippen aan, zo is er altijd een vriendinnetje in de buurt wanneer één van de kippen overlijdt of in quarantaine moet.Kippen houden ervan om de hele dag rond te scharrelen. Daarom maak je hen het gelukkigste in een ruim kippenhok met een grote ren, of door ze los rond te laten lopen in de tuin. Kippen zijn huisdieren die vrij weinig verzorging nodig hebben, maar de weinige taakjes die je moet uitvoeren moeten wel goed uitgevoerd zijn. Zo is het belangrijk om ze elke dag kippenvoer te geven, wat je kan aanvullen met gezonde keukenrestjes. In dat geval moet je wel dagelijks controleren of je kippen het groenafval hebben opgegeten en eventueel overblijfselen verwijderen uit het hok, anders gaan ze rotten en schimmelen en dat is erg ongezond. Om dezelfde reden ververs je het water van je kippen best iedere dag.
Maak ook regelmatig het kippenhok schoon. Verwijder eenmaal per week alle uitwerpselen en natte vlekken in het strooisel en vul aan met nieuwe, propere bodembedekking. Daarnaast moet je ongeveer één keer per maand alle bodembedekking uit het hok halen en een volledig nieuwe laag toevoegen. Check daarbij ook of je bloedluizen kan spotten in het hok. Zo kan je op tijd ingrijpen voor er een heuse plaag uitbreekt!
Waarop moet je letten bij het kiezen van een araucana?
Heb jij ervoor gekozen om een toom kippen in huis te halen? Super! Je zal er zeker geen spijt van krijgen. Kippen zijn namelijk relatief makkelijke huisdieren om te houden én je krijgt er verse eitjes voor in de plaats. Als je op zoek gaat naar een goede fokker, is het wel belangrijk om rekening te houden met een paar punten. Wij helpen je alvast op weg!Er worden erg vaak kippen aangeboden op het internet. Het is echter belangrijk om kritisch te zijn tegenover de advertenties en de fokkers die je tegenkomt. Let op de leefomstandigheden en de gezondheid van de dieren. Wie weet ken je wel iemand die al araucana’s in zijn tuin heeft en kan je aan hen vragen of ze goede ervaringen hebben met een bepaalde fokker.
Uiteraard is het belangrijk om alle benodigdheden in huis te halen voordat je een kip koopt. Zorg er daarom voor dat je zeker een voerbak, drinkemmer, kippengrit, bodembedekking, snacks, voer en nestmateriaal in huis hebt.
Bovendien zijn hanen ook erg leuk, alleen moet je dan wel even bij je buren checken of zij ook zo’n fan zijn van dat gekukeleku …
Breng zeker ook eens een bezoekje aan een dierenasiel gespecialiseerd in pluimvee. Daar vind je dan misschien geen araucana met bijzondere blauwe eieren, maar als je een kip uit een industrieel legbedrijf met verrijkt kooiensysteem – de vroegere legbatterij – redt, zal je in elk geval enorm veel dankbaarheid en liefde terugkrijgen van je kip.
Ook deze kippenrassen zijn echte kindervrienden
- Wyandotte: dit ras legt niet alleen enorm veel eitjes, maar het is ook een lieve kip waarmee je urenlang kan knuffelen. Bovendien kan je dit beestje vinden in verschillende kleurslagen, waardoor je makkelijk een groepje wyandottes bij elkaar kan zetten, hen namen geven en herkennen!
- Cochin: met haar gewicht van vijf kilogram is dit een van de grootste en zwaarste kippenrassen. Dat maakt dat je gegarandeerd veel aandacht zal krijgen van je buren met dit diertje in je tuin. Bovendien heeft de cochin een enorm zacht karakter, waardoor ze met wat tijd en geduld makkelijk handtam te maken is.
- Brahma: deze kip heeft een erg imposant uiterlijk, wat voornamelijk door de vele veren op haar voeten en benen komt. Net als de bovenstaande kippen is dit ook een uitstekend kippenras om handtam te maken.