Oorsprong – waar komt de Brits korthaar vandaan?
Zoals de naam al doet vermoeden, is de Brits korthaar afkomstig uit Engeland. In Engeland werden veel kattenshows georganiseerd waar vooral oosterse kattenrassen de hemel in geprezen werden. Sommige Engelse kattenliefhebbers deden mee aan deze shows met hun Engelse huiskatten, maar zij kregen nooit een hoge score, omdat hun ras zeer uiteenlopend was en geen typisch uiterlijk had.
Tot er een man besloot om ook te kweken met de typische Engelse katten, zodat ook zij goede scores konden halen op de shows. Deze eerste fokker van het ras wordt beschouwd als de vader van alle kattenliefhebbers. Hij heeft gekweekt met een straatkat uit Groot-Brittannië en door het fokprogramma is de Brits korthaar ontstaan. Tijdens het kweekprogramma werden de Britse katten gekoppeld aan de Perzische katten waardoor zij hun typische uiterlijk hebben gekregen. Op dit moment is de Brits korthaar niet langer een straatkat, maar een echte raskat met stamboom. Vroeger hadden de Brits kortharen vooral een blauwe vacht, waardoor zij bekend stonden als de Britse blauwe, maar nu bestaan ze in een groot aantal kleuren waardoor zij de Brits korthaar genoemd wordt.
Uiterlijk – hoe herken je een Brits korthaar?
Zoals de naam het al zegt, is de Brits korthaar een kortharige kat. Deze korte, dichte vacht met veel onderwol is zeer kenmerkend voor de kat. Daarnaast heeft de Brits korthaar een brede kop met mooie, grote ogen en volle wangen. De meeste ogen zijn oranje, maar ze kunnen ook andere kleuren hebben. Sommige Britse kortharen hebben zelfs twee verschillende ogen. De oren van de kat zijn niet puntig aan de uiteinden. De neus van de Brits korthaar is kort en breed. Zij heeft korte poten onder haar brede, stevige lichaam en een korte, dikke staart. De Brits korthaar is een kat met een heel mooi en schattig uiterlijk. Je zou bijna vergeten dat dit ras afkomstig is van de straatkatten uit Engeland!
De dikke vacht, die de kat laat lijken op een knuffelbeer, komt voor in verschillende kleuren waaronder zwart, chocolade, wit, zilver, goud, kaneel, crème, blauw, lilac, rood en lichtbruin. Naast de effen vacht zijn er ook verschillende patronen die op de vacht van de Brits korthaar kunnen voorkomen, zoals schildpad, smoke, shaded, tweekleurig of zelfs driekleurig. De zilvertabby is één van de meest voorkomende kleuren bij de Brits korthaar. Het gemiddelde gewicht van dit ras ligt tussen 3 en 8 kilogram.
Karakter en opvoeding – de Brits korthaar is een rustige en liefdevolle kat
De meeste Brits kortharen zijn introvert en heel rustig. Ze houden heel veel van spelen met hun baasje. De Brits korthaar is een echte knuffelkat: ze is dol op aandacht en laat zich graag omringen door mensen. Het is dus een heel aanhankelijke kat die een geschikt maatje kan zijn voor mensen die alleen wonen. Zij zal zich namelijk hechten aan al haar baasjes en hen veel liefde geven. De kat houdt er vooral van om naast haar baasjes te zitten in de zetel of op een stoel, maar zal niet zo snel op je schoot komen zitten. Zij zal nooit luidruchtig en dwingend om aandacht komen vragen, maar eerder zacht miauwen zodat haar baasjes weten dat ze iets nodig heeft.
Ondanks dat het een aanhankelijk ras is, kan de Brits korthaar er ook tegen om alleen te zijn. Ze houdt ervan om even rust te hebben als ze alleen slaapt. Door haar liefdevolle karakter is zij ook een perfecte kat voor een gezin met jonge kinderen. De Brits korthaar kan goed omgaan met andere huisdieren, vooral als zij een rustig karakter hebben zoals zijzelf. Het is zelfs te verkiezen om, net zoals andere katten, er twee in huis te nemen (bijvoorbeeld uit hetzelfde nest). Als je beslist om een Brits korthaar te kopen, zal je onmiddellijk houden van haar aanhankelijkheid en zachtheid. Zorg er wel voor dat je de Brits korthaar aait op een manier die zij fijn vindt.
De Brits korthaar houdt enorm veel van affectie, maar daarnaast is ze ook extreem intelligent. Het is een kat die je makkelijk trucjes kan aanleren en ook apporteren is geen probleem!
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Brits korthaar nodig?
De Brits korthaar is een ras dat redelijk veel verzorging nodig heeft, zeker voor een kortharige kat. We garanderen je dat je handen tijdens de rui gaan jeuken om al die dode haren uit de vacht te borstelen, maar dat doe je beter niet. Hoe meer je borstelt, hoe meer haren los gaan zitten. Beter is het om de haren die toch al loszitten, af te voeren. Dat doe je bijvoorbeeld met een vochtige microvezeldoek die geen extra haren lostrekt. In dit artikel gaat trimster Sarah Andries dieper in op de verzorging van de bijzondere vacht van dit mooie kattenras.
Deze kat is ook een heel geschikte binnenhuiskat! Ze is perfect tevreden met een woning in een appartement, op voorwaarde dat al haar noden vervuld worden op een katvriendelijke manier. Het is misschien een zwaar gebouwd ras, maar het blijft belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat in conditie blijft. De Brits korthaar heeft voldoende beweging nodig, die je haar kan geven door samen te spelen. Zoals je al weet, is het een heel speelse kat en ze zal dus ook alles wat ze vindt beschouwen als een kattenspeeltje. Geniet vooral ook van die speeltijd met je kat. Zij zal hier ook heel veel plezier aan beleven en wie weet krijg jij er ook een betere conditie door!
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Brits korthaar vatbaar?
De Brits korthaar is zeer gevoelig voor twee medische aandoeningen:
- Hypertrofische cardiomyopathie ,wat tot hartfalen kan leiden.
- Cystenieren, wat tot nierfalen kan leiden.
Goede fokkers laten hun dieren preventief testen op deze problemen voordat ze fokken, zodat de erfelijke ziektes niet overgedragen worden op de kittens. Naast deze twee erfelijke aandoeningen, zijn Britse kortharen door hun gewicht ook gevoeliger voor patella luxatie. Ook hierop worden de meeste dieren waarmee gefokt wordt getest. Daarom is het heel belangrijk om een goede fokker te zoeken voordat je een kitten koopt! Je moet ook weten dat je bij het kopen van een kitten altijd mag vragen om de onderzoeksresultaten van de ouderdieren te bekijken. Zo weet je of jouw kitten genetische aanleg heeft voor deze aandoeningen. In dit artikel kan je verder ook lezen wat belangrijke aanwijzingen zijn die je tonen of je met een goede of slechte fokker te maken hebt.
Ondanks deze medische problemen waar de Brits korthaar gevoelig voor is, bereiken ze makkelijk een gemiddelde levensverwachting van 14 jaar en kunnen ze tot wel 20 jaar oud worden!
Waarop moet je letten bij het kiezen van een Brits korthaar?
Als je een fokker van Brits kortharen gaat bezoeken, zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Zoals je nu al weet, is het heel belangrijk om te kiezen voor een goede fokker, zodat je zeker bent dat het dier dat jij gaat kopen gezond is en geen genetische aanleg heeft voor bepaalde aandoeningen. Weet jij niet hoe je kan inschatten of een fokker goed of slecht is? Dan helpen wij je verder met dit lijstje!
- De gemiddelde prijs voor Brits kortharen ligt tussen 700 en 800 euro. Als de prijs die de fokker vraagt voor de kat veel lager ligt, kan dit betekenen dat het geen echte Brits korthaar is of dat er problemen zijn met de ouderdieren. Vraag daarom altijd de testresultaten voor hypertrofische cardiomyopathie en cystenieren op, zodat je weet dat je een gezond dier in huis haalt! Als je de kat koopt, krijg je er ook altijd de stamboom en het vaccinatieboekje bij.
- Kijk goed naar de leefomstandigheden van de kittens en de ouderdieren in het huis van de fokker. Hebben zij schone drink- en eetbakken? Hebben zij voldoende ruimte om rond te lopen? Soms worden de kleintjes even in een bench gezet voor hun eigen veiligheid, dat is dus geen probleem. Stel dat je op bezoek gaat bij een fokker waarbij de dieren niet goed verzorgd worden, koop dan geen kitten uit medelijden. Als je dat wel doet, hou je de broodfokkers in stand. Het is beter om deze wantoestanden aan te geven bij de dierenbescherming.
- Kijk ook naar de gezondheid van de kittens en ouderdieren. Zien zij er te mager uit? Zijn de oogjes blinkend? Zijn de katten erg schichtig of komen ze meteen naar je toe? Het is ook belangrijk dat je de ouderdieren en de andere kittens te zien krijgt, als een fokker je meeneemt naar een aparte kamer waar hij slechts één kitten toont, is dat misschien wel een slecht teken.
- Een goede fokker fokt maar één ras. Als jij bij een fokker bent die tientallen verschillende kattenrassen heeft en tientallen verschillende nestjes tegelijk, dan kan je er zeker van zijn dat dit een broodfokker is. Koop geen kat bij deze fokkers! Doordat er zoveel doorgefokt wordt, is de kans groot dat je kitten een van de typische aandoeningen heeft.
- Sommige fokkers vinden het belangrijk dat je een bezoekje brengt voordat je een kitten koopt bij hen. Dat is een heel goed teken! De fokkers zijn dan geïnteresseerd in het gezin waar hun kitten terecht komt en willen dus, net als jij, het beste voor de dieren. Zij zullen veel vragen stellen. Een slechte fokker heeft geen interesse in de toekomstige baasjes van zijn kittens en wil eigenlijk gewoon zo snel mogelijk het geld ontvangen.
- De kittens mogen hun moeder pas verlaten op een leeftijd van 13 weken. Koop zeker nooit een kitten dat jonger is dan deze leeftijd!
Neem zeker ook eens een kijkje in een asiel of bij een opvangorganisatie, want de kans bestaat dat je daar de Brits korthaar van je dromen vindt! Omdat de katten daar al wat ouder zijn, heb je bovendien nog amper werk aan de opvoeding en kan je meteen genieten van het gezelschap van je Brits korthaar. Of wie weet vind je er wel een nieuwe beste vriend van een ander ras? De medewerkers weten perfect welk dier bij jou en je leefsituatie past.
Voordat je een kat aanschaft, moet je natuurlijke ook enkele dingen in huis hebben. Heb jij nog nooit een kat gehad? Dan is het misschien handig om deze checklist te bekijken, zodat je zeker alle benodigdheden in huis haalt en niet voor verrassingen komt te staan!