Door haar bijzondere uiterlijk denken veel mensen aan ruimtewezens bij het zien van de Devon rex. Haar koboldachtige kop en gekke vacht zit daar zeker voor iets tussen! Deze kat ziet er niet alleen bijzonder uit, haar karakter is ook zeer speciaal. De Devon rex is één van de meest intelligente en sociaalste katten die je ooit zal vinden. Wil jij een kat die je overal zal volgen? Lees dan snel verder en kom te weten of de Devon rex echt iets is voor jou en je gezin!

 
Oorsprong – waar komt de Devon rex vandaan?

In de jaren 50 vond men in Cornwall enkele katten met een opvallend krullende vacht. Deze katten werden toepasselijk Cornisch rex genoemd. Tien jaar later, in de jaren 60, vond men een gelijkaardige kat in een ander graafschap van Engeland, Devonshire. Ook de kat uit Devonshire had deze bijzondere vacht. Omdat beide katten hetzelfde type vacht hadden, besloten de Engelsen om de Cornish rexen te kruisen met de katten uit Devonshire. Later merkten ze op dat de vachttypes, hoewel ze op het eerste zicht heel hard op elkaar leken, toch verschillend waren. Sindsdien werden beide rassen apart verder gekruist. De allereerste Devon rex, Kirlee, had twee eigenschappen die vandaag nog steeds zeer typisch zijn voor dit kattenras: de elfachtige of koboldachtige kop en het elegante lichaam. Door deze kop worden deze katten soms ook wel koboldkatten genoemd.
 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Devon rex?

De Devon rex is een heel slanke kat met een kop die te groot lijkt voor haar kleine lichaam. De kop is wigvormig door de breedte van de jukbeenderen. Op haar kop staan zeer grote oren die bedekt zijn met kleine haartjes. Haar poten en staart zijn slank en in verhouding met de grootte van haar stevige lichaam.
 
De Devon rex heeft een typisch gekrulde vacht, net zoals haar nichtje uit Cornwall. Niet enkel haar vacht, maar ook haar snorharen en wimpers zijn gekruld! Haar gekrulde snorharen zorgen soms voor medische problemen. De vacht van de Devon rex kan alle mogelijke kleuren hebben. Kittens hebben meestal nog geen vacht. De Devon rex verhaart bijna niet, waardoor mensen vaak zeggen dat je niet allergisch kan zijn voor dit kattenras. Helaas is dat niet altijd waar. Een allergie voor katten kan namelijk veroorzaakt worden kattenharen, huidschilfers of speeksel! Door haar korte vacht blijft de Devon rex liever binnen in huis: zij is niet bestand tegen te koude of te warme temperaturen. Een goed kattenras voor mensen die op zoek zijn naar een binnenkat dus!
 
 

Gewicht – hoe zwaar wordt de Devon rex?

De Devon rex weegt meestal tussen 2,5 en 4 kilogram.
Devon rex
De Devon rex is één van de sociaalste kattenrassen die er bestaan


Karakter en opvoeding – de Devon rex is een sociale slimmerik

De Devon rex is één van de intelligentste kattenrassen. Deze kat is naast slim ook zeer aanhankelijk. Zij heeft een zeer sociaal karakter. Daardoor vindt de Devon rex het absoluut niet fijn om de hele dag alleen in huis door te brengen. Als jij vaak weg bent van huis en de Devon rex dus niet veel sociaal contact kan geven, is het misschien niet de ideale kat voor jou en je gezin. De Devon rex is zo sociaal dat zij je onophoudelijk zal achtervolgen en ook je bezoekers zal zij uitgebreid onderzoeken. Kinderen en andere katten zijn absoluut geen probleem voor haar en de meeste Devon rexen zullen ook geen probleem hebben met honden in hun huis! De Devon rex is bovendien een zeer actieve kat. Zij moet haar energie kunnen uiten. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat er genoeg krabpalen in huis zijn waar je Devon rex op kan klimmen.
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Devon rex nodig?

Omdat de Devon rex bijna niet verhaart, is één borstelbeurt per week voldoende. Bij sommige Devon rexen is de vacht te kwetsbaar om te borstelen. In dat geval gebruik je beter een doek om de losse haren weg te wrijven en de vacht schoon te houden. Deze kat produceert veel talg, waardoor sommige eigenaars haar regelmatig wassen. Ook de oren moeten regelmatig schoongemaakt worden omdat dit ras zeer veel oorsmeer produceert.
 
Omdat de Devon rex zo actief is, houdt ze ook heel veel van eten. Zorg er dus voor dat je haar eten steeds goed afweegt, zodat ze geen overgewicht krijgt!

 

 
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziekte is de Devon rex vatbaar?

De Devon rex heeft last van enkele typische erfelijke aandoeningen, waaronder gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie en patella luxatie. Ook een erfelijke spierziekte genaamd myopathie komt vaak voor bij de Devon rex. De brede kop van de Devon rex zorgt dat er regelmatig problemen optreden bij de geboorte van de kittens.  
 
Ondanks deze mogelijke kwaaltjes, die vaker voorkomen bij de Devon rex dan bij sommige andere kattenrassen, heeft de Devon rex een gemiddelde leeftijd tussen 9 en 13 jaar. Je zal dus heel lang met deze lieve kat kunnen knuffelen!

Oranje Devon rex
Weeg het eten van je Devon rex goed af, zodat hij geen overgewicht krijgt
Witte Devon rex met twee verschillende kleuren ogen
De Devon rex staat bekend om haar typische gekrulde vacht

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Devon rex?

Ben jij er helemaal van overtuigd dat de Devon rex het perfecte kattenras is voor jou? Jij bent er absoluut zeker van dat je deze sociale kat voldoende liefde en aandacht kan geven? Zorg er dan altijd voor dat je een goede fokker uitkiest om je kitten bij te kopen. Die stelt het welzijn van zijn dieren voorop en fokt niet enkel om geld te verdienen. Dat laatste gaat vaak ten koste van de gezondheid van katten, want erfelijkheidstesten kosten veel geld! Vind jij het moeilijk om te bepalen of je te maken hebt met een goede fokker of niet? Dan kan je deze checklist gebruiken:
 

  • Zien de kittens en hun ouders er gezond uit? Zien hun neus, mond en oren er schoon uit? Hebben zij een gezond gewicht of zijn ze eerder te mager of te dik? De gezondheid van de ouderdieren en kittens is zeer belangrijk, vraag na of je de erfelijkheidstesten van de ouderdieren mag inzien. 
 
  • Hoe zien de leefomstandigheden van de katten eruit? Hebben ze voldoende ruimte om rond te rennen? Hoe hygiënisch zien de eet- en drankbakjes van de kittens eruit? Het spreekt voor zich dat ook de hygiëne in het verblijf van de katten iets kan tonen over de intenties van de fokker.
 
  • Hoe gedragen de kittens zich? Zijn ze sociaal of eerder schuw? Omdat de Devon rex van nature een zeer sociale kat is, zal hij normaal als kitten ook niet erg schuw zijn. Als een fokker meer dan twee nesten heeft van veel verschillende rassen, zou het wel eens kunnen dat hij onvoldoende tijd besteedt aan de socialisatie van alle kittens. Bij katten is de socialisatie zeer belangrijk zodat zij later vredevol kunnen samenleven met kinderen, honden en andere huisdieren.
 
  • Vraag de fokker altijd of je meer informatie kan krijgen over de ouderdieren van het kitten dat jij misschien wil kopen. Je kan hiervoor de officiële stamboom van het kitten vragen, waarop je kan zien of jouw kat een echte Devon rex is. Als één van de grootouders van jouw kat geen Devon rex is, dan is jouw kat dus ook geen echte raskat. De gemiddelde prijs voor een Devon rex ligt ongeveer tussen € 650 en € 800. Als jij bij een fokker bent die je een Devon rex aanbiedt voor een prijs die veel lager ligt, is het kitten waarschijnlijk geen echte raskat. Naast de stamboom van jouw kitten, kan je ook altijd kopieën van de stambomen van haar ouders vragen aan de fokker.
 
  • Katten vinden het vaak moeilijk om om te gaan met een verandering van voer. Vraag daarom altijd aan de fokker welk voer hij gebruikt bij de kittens. Zo kan jij een beetje van dit voer in huis halen om het te mengen met het voer dat jij je kat graag wil geven zodat je kat een trage overgang doormaakt. Op die manier zal ze het waarschijnlijk niet eens merken!
 
  • Omdat de Devon rex gevoelig is voor enkele erfelijke ziektes zijn er veel fokkers die proberen deze ziektes te vermijden bij hun kittens door de ouderdieren preventief te testen. Als de ouderdieren getest zijn, heeft de fokker ook testresultaten gekregen. Wil jij er zeker van zijn dat jouw kitten minder kans heeft op de erfelijke ziektes die hierboven vermeld staan? Dan is het zeker een goed idee om te vragen of je de testresultaten mag zien!
     
  • Als je een kitten aankoopt, is het al gechipt, geregistreerd, gecastreerd of gesteriliseerd, ontwormd en ingeënt voor ze naar jouw huis komt. Let er wel op dat je kitten niet jonger is dan twaalf weken! Kittens mogen dan pas het nest verlaten, omdat ze tot die tijd nog heel wat belangrijke lessen te leren hebben van hun moeder en broertjes en zusjes. 
 

Nu weet je hoe je een goede fokker van een slechte fokker kan onderscheiden! Maar wist je dat er ook duizenden dieren op een gouden mandje zitten te wachten in de asielen van ons land? Het is misschien een goed idee om daar ook eens te kijken. Wie weet vind jij er een perfecte kat voor jou! Een kat adopteren uit het asiel heeft trouwens allemaal voordelen voor jou. Zo is de kat bijvoorbeeld al opgevoed en zindelijk. Daarnaast weten de medewerkers vaak alles over het karakter van de kat: actief of rustig, sociaal of een eenmansvriend. Zo kan jij een perfect maatje voor jouw gezin vinden!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen