Ben jij op zoek naar een sprookjesachtige kat? Dan is de Noorse boskat misschien wel iets voor jou! Met haar pluizige, zachte vacht en haar dikke, imposante staart spreekt zij helemaal tot de verbeelding. Niet alleen haar uiterlijk is zo bijzonder, ook haar innerlijk is fluweelzacht. De Noorse boskat houdt van iedereen: mensen, andere katten en zelfs honden. Lees snel verder en kom alles te weten over deze lieve katten.

Oorsprong – waar komt de Noorse boskat vandaan?

In Noorwegen lopen al sinds zeer lang katten rond. Wist je al dat er katten waren voordat de Vikingen er kwamen? Katten met lang haar hebben een specifiek gen, dat door selectie vaker voorkomt bij katten die leven in koude gebieden. Noorwegen is één van die koude gebieden waarin katten een lange vacht nodig hebben om te kunnen overleven.
 

Over de Noorse boskatten bestaan verschillende legendes. Zo zou de Noorse boskat eigenlijk een magisch sprookjesdier zijn. Volgens de overlevering kan ze verschijnen en verdwijnen wanneer zij maar wil! Ook schrijft men een voorspellend karakter toe aan de Noorse boskat. Sommige mensen denken zelfs dat zij precies weet wat er omgaat in het hart van de mens.
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Noorse boskat?

Het lichaam van de Noorse boskat is zeer gespierd. Haar lichaam is al zeer groot, maar haar pluizige, dikke vacht zorgt ervoor dat zij nog imposanter lijkt. De kop van de Noorse boskat is wigvormig. Niet alleen haar lichaam is gespierd, ook haar poten zijn erg stevig. Haar achterpoten zijn altijd net iets langer dan haar voorpoten. Haar voeten lijken te groot in vergelijking met haar pootjes en hebben haarpluimpjes tussen de tenen. Dezelfde haarpluimpjes zijn te vinden in de oren van de Noorse boskat.

 
 
Over de vacht van de Noorse boskat

De Noorse boskat heeft een zeer weelderige vacht, met een kraag rond haar nek, een broek aan haar achterpoten en een imposante staart. In de winter wordt de vacht van de kat zelfs nog dikker. De vacht had de Noorse boskat vroeger nodig als bescherming tegen koude en verwondingen.

De vacht komt voor in heel verschillende kleuren zoals wit, zwart, blauw, rood, crème, zilver, goud, blauw-crème of bruin. Ook de patronen op de vacht van de Noorse boskat zijn zeer talrijk. Hier zijn enkele mogelijkheden: 
 

  • Effen
  • Schildpad
  • Tweekleurig (basiskleur met wit)
  • Driekleurig (schildpad met wit) 
  • Gespikkeld of gestreept
  • Smoke: hierbij is de ondervacht van de Noorse boskat wit en zijn er donkere haren bovenop die witte ondervacht

 
 
Over de ogen van de Noorse boskat

De ogen van de Noorse boskat kunnen verschillende kleuren hebben, waaronder blauw, groen en goud. Sommige Noorse boskatten kunnen ook twee verschillende ogen hebben.
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en hoe zwaar wordt de Noorse boskat?

Het gemiddelde gewicht van de Noorse boskat ligt zowel bij katers als bij poezen op 5 kilogram. Katers kunnen soms tot wel 8 kilogram wegen. Bij poezen ligt het maximale gewicht rond 6 kilo. Een jonge Noorse boskat is pas volgroeid op een leeftijd van 2,5 jaar.

Noorse boskat zit
De Noorse boskat was al in Noorwegen voor de Vikingen! 

Karakter en opvoeding – de Noorse boskat is een sociale en actieve jager

De Noorse boskat is een zeer sociale kat. Daarom heeft zij veel behoefte aan aandacht. Als jij een Noorse boskat in huis haalt, zal ze het niet fijn vinden als ze de hele dag eenzaam thuis zit terwijl jij naar het werk gaat. Je zal merken dat je Noorse boskat er dol op is als je tegen haar praat, zij houdt namelijk enorm van interactie met haar baasje. Het is belangrijk om hieraan te denken voordat je een sociale kat zoals de Noorse boskat koopt. De Noorse boskat is niet alleen dol op mensen, zij houdt ook heel veel van andere dieren. Je kan dus perfect je hond laten samenleven met een Noorse boskat. Of misschien kan je twee jonge katten tegelijk in huis nemen? De kans is groot dat ze dan met elkaar spelen in plaats van met je interieur. 

Naast dit lieve, aanhankelijke karakter heeft de Noorse boskat ook nog steeds haar oorspronkelijke karakter. Zij zal nooit vergeten dat zij vroeger een echte jager was. Deze katten houden er dus van om spelletjes te spelen met speelgoed dat lijkt op een prooi waar ze achter moeten rennen. Uit het bos heeft ze niet alleen haar jagersinstinct meegenomen, maar ook haar territoriale gevoelens. Zij vindt het namelijk erg belangrijk om meerdere keren per dag te checken of alles goed gaat in haar territorium. Het is een erg actieve kat die nood heeft aan voldoende ruimte om rond te rennen. In haar eigen huis heeft ze dus graag hoge verstopplekjes en krabpalen waar ze in kan klimmen. Een kattenmuur is dus een droom voor de Noorse boskat. Weet jij niet wat een kattenmuur is en raak je al in paniek als je nog maar denkt aan hamers en zagen? Geen zorgen! Wij hebben hier allerlei tips voor jou.
  
 

Verzorging en voeding – welke verzorging heeft een Noorse boskat nodig?

De Noorse boskat verhaart zeer veel, waardoor het erg belangrijk is om haar goed te verzorgen. Door de vacht regelmatig te borstelen, vermijd je dat er klitten gevormd worden. Als er klitten gevormd worden, kan het heel veel pijn doen voor je kat om deze weg te halen. Vooral tijdens de seizoenen waarin de kat ruit, zou het wel eens kunnen dat er meer knopen gevormd worden dan in andere periodes. Op die momenten heeft je Noorse boskat dus extra veel borstelbeurten nodig! Daarnaast likt je Noorse boskat zichzelf vaak schoon, waardoor ze soms grote hoeveelheden haar in haar mond krijgt. Die kunnen zorgen voor haarballen. In de dierenwinkel kan je vaak een product tegen haarballen vinden om dat probleem op te lossen, maar in eerste instantie is het gewoon belangrijk om dode haren zoveel mogelijk weg te borstelen.
 
De Noorse boskat is een kat die niet snel last krijgt van overgewicht. Zij weet zelf perfect hoeveel voeding ze moet eten per dag en zal niet meer eten dan wat ze nodig heeft. Daarnaast zorgt ze uit zichzelf voor veel beweging door rond te rennen en te klimmen in haar territorium. Meestal moet je dus geen bijzonder dieet opstellen voor je Noorse boskat! Ben jij toch benieuwd wat voor verschillende soorten voeding je allemaal kan geven aan je kat? Dan kan je hier een artikel vinden met meer informatie en de voordelen van alle soorten voeding!

Zwarte Noorse boskat
Doordat ze zo veel beweegt en perfect weet hoeveel ze moet eten, heeft de Noorse boskat zelden last van overgewicht

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Noorse boskat vatbaar?

Er zijn enkele erfelijke aandoeningen die vaak voorkomen bij de Noorse boskat. Hier vind je een lijstje met enkele aandoeningen die typisch zijn voor het ras:
 

  • Glycogeenstapelingsziekte IV (GSD IV): een zeldzame ziekte die enkel bij Noorse boskatten gevonden wordt. Kittens met deze ziekte worden meestal doodgeboren.
     
  • Doofheid: bij veel witte katten komt doofheid voor. Het kan zeer nuttig zijn om een gehoortest uit te voeren om te weten of jouw kitten doof is of niet.
     
  • Gewrichtsproblemen: patella Luxatie, heupdysplasie
     
  • Nieraandoeningen: polycystic kidney disease
     
  • Hart- en vaatziekten: cardiomypathie
 

De Noorse boskat bereikt een gemiddelde leeftijd van 12 jaar.
 
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Noorse boskat?  

Als jij er helemaal van overtuigd bent dat de Noorse boskat een geschikt maatje is voor jou, kan je op zoek gaan naar een kitten. Maar wat moet je doen als je een nestje vol Noorse boskatten ziet? Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten om ervoor te zorgen dat je een gezond kitten in huis haalt!
 

  • Hoeveel nesten zijn er in het huis van de fokker? Als een fokker meer dan twee nesten tegelijk heeft, heeft hij mogelijk niet voldoende tijd om alle kittens te socialiseren. De socialisatie van een kat houdt in dat je haar leert kennismaken met mensen, aanrakingen die vaak nodig zijn voor de alledaagse verzorging van de kat en allerlei soorten geluiden. Zijn de katten erg schuw of zijn het echte waaghalzen die meteen naar je toekomen?
     
  • Zien de katten er gezond uit? Hebben zij een gezond gewicht? Zijn hun oogjes en neus proper? Ziet de moeder er goed uit? Naast de uiterlijke kenmerken is het ook belangrijk om te checken of de kittens ingeënt en ontwormd zijn. Vraag best ook even de testresultaten van de ouderdieren op, zo kan je te weten komen of er erfelijke ziektes te verwachten zijn. 
     
  • Hou altijd in gedachten dat een fokker de kat pas mag meegeven aan de kopers als zij 13 of zelfs 14 weken oud zijn. Op die leeftijd zijn de katten volledig gevaccineerd en hebben ze de belangrijkste lessen geleerd van hun moeder en nestgenoten.
     
  • Koop nooit een kitten als je de ouderdieren niet kan zien. Ook als je een nest kittens bezoekt dat leeft in slechte omstandigheden kan je er beter geen kat kopen. Kom niet in de verleiding om toch een katje uit te 'redden', want zo hou je deze praktijken in stand waardoor er nog veel meer slecht verzorgde kittens zullen volgen.   
     
  • De gemiddelde prijs voor een Noorse boskat ligt tussen 400 en 750 euro. De prijs varieert afhankelijk van de kleur van de kat, sommige kleuren zijn namelijk zeldzamer dan andere. Krijg jij een topdeal aangeboden en biedt iemand jou een Noorse boskat aan voor slechts 150 euro? Dan moeten er alarmbellen afgaan in je hoofd! Die prijs is veel te goedkoop en kan enkel betekenen dat er een probleem is met de kat. Misschien is zij geen echte Noorse boskat? Dat kan je zien in haar stamboom! Het kan ook zijn dat zo'n kat niet correct ontwormd, gevaccineerd, gechipt en gesteriliseerd is. Al die medische handelingen kan je onmogelijk uitvoeren voor die lage prijs. 
 

Denk er zeker ook eens aan om een Noorse boskat in het asiel te bezoeken. Deze katten zijn helemaal opgevoed en gechipt, ingeënt en ontwormd! De medewerkers zullen onophoudelijk kunnen praten over de dieren in het asiel en zo kan jij perfect bepalen of de kat past in jouw gezin of niet.

 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen