Oorsprong – waar komt de Siberische kat vandaan?
De Siberische kat is al eeuwen te vinden in Rusland. Daar is zij ontstaan doordat nomaden met hun katten emigreerden naar het bossige en sobere Siberië. De poezen pasten zich aan de omstandigheden aan en ontwikkelden een warme, waterdichte vacht en uitstekende jaagskills. Het ras is dus op een natuurlijke manier ontstaan, zonder invloed van fokkers die het uiterlijk of karakter in een bepaalde richting stuwden.
Uiterlijk – hoe herken je een Siberische kat?
De Siberische kat lijkt sterk op andere kattenrassen zoals de Maine Coon of de Noorse boskat. Dat komt uiteraard vooral door de lange vacht die de verschillende rassen met elkaar gemeen hebben. De Siberische kat heeft die lange vacht nodig om zichzelf warm te houden tijdens de koude Russische winters. De vacht mag echter ook niet te lang zijn, omdat deze goede jager hem zelf moet kunnen onderhouden. Omdat de temperatuurverschillen tussen de zomer en de winter in Rusland heel groot zijn, ruit de Siberische kat enorm. De wintervacht is dan ook veel dikker dan de zomervacht. Er worden veel vachtkleuren toegestaan, maar o.a. chocolate, lilac, cinnamon en fawn zijn verboden.Naast haar halflange vacht lijkt de Siberische boskat ook qua grootte op de Noorse variant. Deze middelgrote kat heeft eveneens een redelijk gespierd lichaam. Bovendien heeft zij een korte nek en typische haartjes tussen de tenen. Die haartjes zijn een belangrijk pluspunt om zich voort te bewegen in de besneeuwde bossen van Siberië.
Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Siberische kat?
De Siberische kat is een vrij grote kat, wat uiteraard gepaard gaat met een redelijk lichaamsgewicht. Zo wegen katers vijf tot negen kilo, terwijl poezen eerder schommelen tussen vier en zes kilo.De neva masquerade: een apart kleurtje
Eén van de kleurvarianten van de Siberische kat valt op door haar prachtige colorpoints. Die variant wordt ook wel de neva masquerade genoemd en door sommigen als een apart ras beschouwd. De vacht van deze katten is lichtgekleurd met donkere aftekeningen op het gezicht, de oren, de voeten en de staart – net zoals de Siamese kat en de Heilige Birmaan. De naam van deze colorpoint variant is afkomstig van de rivier, de Neva, waar ze voor het eerst opdoken. Het tweede deel van de naam, 'masquerade', verwijst dan weer naar het masker dat afgetekend staat op hun gezicht. De neva masquerade heeft altijd prachtige, blauwe ogen.Karakter en opvoeding – de Siberische kat: een echte mensenvriend
De Siberische kat is een erg sociale kat. Zij houdt zowel van mensen als van andere dieren. Daarom is het geen enkel probleem om deze kat te houden met andere katten, honden of kinderen. Bij voorkeur worden ze hier als kitten rustig mee gesocialiseerd. Kinderen en katten kunnen beste vrienden worden, maar hou steeds een oogje in het zeil en leer je kind op welke manier het respectvol met zijn poezenvriendje moet omgaan.De Siberische kat is erg aanhankelijk en hecht zich sterk aan haar eigenaar. Vind je het niet erg dat een kat je overal achtervolgt, dan zal een Siberische kat je niet teleurstellen. Hou er rekening mee dat de Siberische kat – in tegenstelling tot heel wat andere rassen – flink wat aandacht nodig heeft. Lange dagen alleen thuisblijven, is niks voor deze beauty.
De Siberische kat is niet alleen sociaal, maar ook erg intelligent. Net zoals een hond, kan je haar allerlei trucjes aanleren zoals apporteren en een vuistje geven. Bovendien is ze erg speels en is ze altijd bereid om samen met jou plezier te maken. Deze zachte pluizenbol zoekt graag de hoogte op. Een grote krabpaal of luxe kattenmuur zal zeker in de smaak vallen. Hou er rekening mee dat dit ras nét iets groter en zwaarder is dan de gemiddelde kat. Kies dus altijd voor XXL en ‘extra strong’ voor de Siberiër!
Verzorging en beweging – hoe veeleisend is de Siberische kat?
Omdat de Siberische kat een actieve kat is, houdt zij enorm veel van rondrennen en springen in de natuur. Denk er dus oprecht over na om deze kat een buitenleven te gunnen. Daar kan ze klimmen, springen en op ontdekking gaan en zal ze zich nooit vervelen.De lange vacht van de Siberische kat moet goed in vorm gehouden worden. De halflange haren kunnen makkelijk in de knoop raken of klitten vormen. Daarom is het belangrijk om de kat regelmatig een borstelbeurt te geven. Hoe vaak zo’n borstelbeurt nodig is, verschilt per kat, maar meestal volstaan twee borstelbeurten per week. Bij het wisselen van de seizoenen moet je misschien wat vaker borstelen omdat de kat dan haar zomervacht inruilt voor een wintervacht, of andersom.
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Siberische kat vatbaar?
Voor dit kattenras zijn er weinig erfelijke ziektes bekend. De enige ziekte waar ze extra gevoelig voor is, is hypertrofische cardiomyopathie. Dat is een hartaandoening waarbij de hartspier verdikt is. Daardoor ontstaan er mogelijk hartritmestoornissen, die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de katten. Waarop moet je letten bij het kiezen van een Siberische kat?
Als jij ervan overtuigd bent dat de Siberische kat bij jou en je gezin past, kan je beginnen met je zoektocht naar een nieuw maatje. Is het jouw eerste kat? Overloop dan dit lijstje opdat je een gezond en stabiel kitten in huis haalt.- Als je een fokker bezoekt, is het belangrijk om te letten op een aantal zaken. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar let zeker op de gezondheid van de katten. Hebben ze een goed gewicht? Houden ze zichzelf netjes proper? Hoe ziet de moeder van de kittens eruit? Zijn de neusjes en oortjes van de jonge katten schoon? Vraag extra informatie aan de fokker over de voorouders van je toekomstige huiskat: hoe oud werden zij? Hoe is hun karakter? Hadden ze last van ziektes? Ondergingen ze gezondheidstesten? Vooraleer je een kitten mee naar huis neemt, moet het ontwormd, ontvlooid, gevaccineerd en gecastreerd zijn.
- Naast de gezondheid van de kittens is ook socialisatie erg belangrijk. Die gebeurt vooral tijdens de eerste levensmaanden, waardoor er een belangrijke rol is weggelegd voor de fokker. Kittens die deel uitmaken van een druk gezin, leren vanzelf aan allerlei indrukken wennen. Leven ze daarentegen in een hok waar maar af en toe iemand langskomt, lopen ze meteen een achterstand op. Vraag ook na hoeveel nestjes een fokker heeft. Zijn dat er meer dan twee? Dan heeft hij de handen waarschijnlijk zo vol dat een goede socialisatie in het gedrang komt.
- Koop nooit een kitten uit medelijden. Je denkt één kat te redden, maar je maakt vooral plaats (en geeft geld) om een nieuw nestje te kunnen fokken. Wie koopt omdat hij een kitten zielig vindt, houdt deze wanpraktijken in stand.
Breng ook eens een bezoekje aan het asiel. Misschien zit daar wel een Siberische kat – of een ander langharig exemplaar – te wachten op haar toekomstige lakei. Uiteraard kennen de medewerkers van het asiel hun dieren door en door, waardoor zij je alles kunnen vertellen wat je moet weten over je mogelijke toekomstige huisgenoot. Zo vinden jullie samen een perfecte match!