Het is duidelijk: je bent een echte kattenmens. Jij en je kat hebben een speciale band en die liefde kan niets evenaren. Of misschien toch ... met de liefde voor twee katten? Want jij ziet het helemaal zitten: zo’n tweede harige vriend(in) erbij. Maar vindt jouw kat dat wel zo’n goed idee? En hoe kan je hen vredevol aan elkaar introduceren? 

Laten uitvechten?

Sommige mensen denken dat je de twee katten gewoon bij elkaar moet zetten en de ‘natuur haar gang moet laten gaan’. Met andere woorden: ze vechten het zelf maar uit. Dat is echter niet zo’n strak plan! Elke vreemde kat wordt gezien als potentiële vijand door jouw kat. Het is een regelrechte aanslag op haar veiligheid om zomaar een indringer los te laten in haar territorium. Daarom kies je beter voor een geleidelijke aanpak: stel de twee katten stap voor stap aan elkaar voor, op het tempo dat zij aankunnen. Dat vergt veel tijd en geduld, maar op lange termijn komt het de huisvrede zeker ten goede. 
 
 

Pak het rustig aan

De beste manier is om de nieuwe kat een tijd apart te houden in een afzonderlijke kamer. Hoelang? Dat hangt van de katten af! Het kan enkele dagen tot weken duren. Forceer niets! Geef haar alles wat ze nodig heeft: eten, drinken, een krabpaal, speeltjes, enzovoort. Op die manier kan ze niet alleen wennen aan haar nieuwe thuis, maar ook aan jou als eigenaar én aan de onbekende geuren van je andere viervoeter. 
 
 

Laat de katten kennismaken met elkaars geuren

Wanneer de nieuwe kat helemaal op haar gemak is in haar nieuwe kamer en je oude kat alles prima vindt, zet je de volgende stap. Aangezien katten met geuren communiceren, verzamel je de geuren van de katten door met een doekje te aaien over hun kopje - daar waar de geurklieren zitten. Leg vervolgens het doekje van de ene kat bij de andere kat en beloon ze met iets lekkers.
 
Lukt dat goed? Dan kun je overschakelen op visueel contact. Het best is om eerst een manier te vinden waarop beide katten elkaar kunnen zien, maar nog niet onmiddellijk bij elkaar kunnen komen. Dat kan door een deur op een kier te zetten of een hordeur/kinderhekje te gebruiken. Zet beide katten op een afstand aan weerszijden van de deur en geef ze een lekkere beloning of leid ze af met iets leuks zoals een hengelspel.
 
Bouw elke dag de afstand tussen de katten verder af. Pas dan schakel je over op een ruimte waarin er wel direct contact kan zijn. Laat de katten in het begin kort samen en bouw de tijd per dag langzaam op. Na elke oefensessie samen plaats je de katten steeds weer in hun eigen ruimte. Als je kat angst, agressie of stress vertoont, ga je een stapje terug! Forceer niets, geduld is een mooie deugd. Lukt de kennismaking aardig? Des te beter. Reageren de dieren kattig ten opzichte van elkaar? Dan hebben ze wat meer tijd nodig om aan het idee te wennen. Met het nodige geduld en een stapsgewijze aanpak, leren de meeste katten elkaar mettertijd tolereren. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen