Heb je al langer een kat in huis of ben je niet aan je eerste kitten toe? Dan is Giardia voor jou vermoedelijk geen vreemd beestje meer … Heel wat katten krijgen er op een bepaald moment in hun leven mee te maken – eerder vroeger dan later, want kittens met een nog-niet-zo-goed-ontwikkeld immuunsysteem lopen een een groter risico. Dierenarts Rob van Dierenartsencentrum DnA legt uit wat een Giardia-infectie precies is en hoe je ze kan behandelen.

Wat is Giardia en hoe herken je het?

Giardia is een veel voorkomende eencellige parasiet, die zich in het darmstelsel van katten, honden én mensen kan schuilhouden. Hij verstopt zich meer bepaald als een cyste tussen de ‘vingertjes’ van de darm, waar hij ongestoord zijn vernietigende gang kan gaan. Voor het blote oog is dit beestje niet zichtbaar, maar je merkt al snel wanneer je kat prijs heeft: intermitterende, stinkende, slijmerige diarree, soms met wat bloed, is een van de voornaamste symptomen van een Giardia-infectie. ‘Intermitterend’ betekent dat de diarree heel onregelmatig komt en gaat, zodat je in eerste instantie denkt dat je kat genezen is – maar dan: oh nee, toch niet. En bij ‘stinkend’ hoeven we geen tekeningetje te maken, toch? Zelfs voor een geroutineerde dierenarts is de indringende geur wat te veel van het goede … Ook braken is een symptoom dat af en toe voorkomt bij Giardia.
Giardia parasiet in darm
Giardia is een eencellige parasiet die zich verstopt als cyste tussen de ‘vingertjes’ van de darm

Hoe raakt je kat besmet met Giardia?

De Giardia-parasiet komt naar buiten via de stoelgang. Als je kat aan haar pootjes likt nadat ze over de besmette ontlasting van een andere kat heeft gelopen, dan krijgt ze de parasiet dus gelijk mee naar binnen. Door vervolgens simpelweg aan haar eigen achterste te likken – iets wat katten van nature meerdere keren per dag doen, omdat ze zichzelf graag schoon houden – raakt jouw kat steeds opnieuw besmet met Giardia. Voor je het weet, zit ze dus verstrikt in een vicieuze cirkel.
 
 

Is Giardia ook besmettelijk voor mensen?

Ja, ook mensen kunnen besmet raken met deze parasiet, bijvoorbeeld wanneer een besmette kat aan je gezicht likt. Eens de diagnose bij je kat gesteld is, laat je haar dit dus maar beter niet meer doen. Al ben je op dat moment waarschijnlijk allang besmet, omdat je kat wellicht nog vóór zij symptomen vertoonde al uitvoerig jouw gezicht ‘gewassen’ heeft met haar tong ... Zeker bij aanhankelijke katten is dat bijna onvermijdelijk. Onderschat een Giardia-besmetting niet: je kan er erg ziek van worden. Vertoon je symptomen, ga dan meteen naar je huisarts en neem de nodige hygiënemaatregelen om je huisgenoten niet te besmetten, zeker als het gaat om mensen met een verminderde immuniteit zoals kinderen, ouderen, zieken en zwangere vrouwen.
 
 

Wat doe je als je een Giardia-infectie vermoedt?

Merk je dat je kat last heeft van onwelriekende diarree? De eerste stap die je dan moet ondernemen, is gedurende enkele dagen haar stoelgang verzamelen. Dat kan in een steriel potje dat je bij de dierenarts of de apotheek kan verkrijgen, maar een schone confituurpot is even goed. De dierenarts heeft namelijk ontlasting van minstens drie dagen nodig – dat mag in het hetzelfde potje, want alles wordt gemengd – om een betrouwbaar testresultaat te bekomen.
Kitten likt aan het gezicht van een man
Ook mensen kunnen besmet raken met de Giardia-parasiet, bijvoorbeeld wanneer een besmette kat aan je gezicht likt

Hoe kan je Giardia behandelen?

Van je dierenarts krijg je een gedetailleerd behandelschema mee om je te helpen jouw kat de juiste dosis medicatie op de juiste tijdstippen toe te dienen. En dat geheugensteuntje is geen overbodige luxe, want de behandeling neemt behoorlijk wat tijd in beslag en het schema zit best complex in elkaar. 
 
Zo ziet het standaard behandelschema (5 / 7 / 5 / 21) eruit:
 
  • Dag 1: je start de behandeling met Panacur / Stomorgyl gedurende 5 dagen.
  • Dag 6: je stopt de behandeling gedurende 7 dagen.
  • Dag 13: je begint de behandeling met Panacur / Stomorgyl opnieuw gedurende 5 dagen.
  • Dag 18: je stopt de behandeling gedurende 21 dagen.
  • Dag 39: je verzamelt 3 dagen lang één stoelgangstaal per dag en bewaart die in de koelkast.
  • Dag 42: je laat de stoelgang opnieuw testen op Giardia bij de dierenarts.
 
Hou er rekening mee dat je kat soms aan één behandeling niet genoeg heeft om korte metten te maken met deze hardnekkige parasiet. In dat geval is er een tweede of zelfs derde behandelronde nodig. In uitzonderlijke gevallen krijg je de parasiet zelfs nooit uitgeroeid. 
 
En vergeet ook niet dat je alle andere katten én honden in huis eveneens moet behandelen om de parasiet volledig uit te roeien, want anders blijven zij elkaar infecteren. Haal je een besmette kitten in huis, dan zitten je andere dieren dus met de gebakken peren. En da’s geen pretje! Niet alleen is zo’n Giardia-infectie heel vervelend voor je huisdieren, maar de behandeling wordt zo ook wel heel prijzig voor jou als eigenaar. Blijf dus ver weg van fokkers die het niet zo nauw nemen met de hygiëne of het welzijn van hun dieren!
Volg het behandelschema van je dierenarts op de voet – opgelet: het neemt behoorlijk wat tijd in beslag!

Volstaat medicatie om Giardia te behandelen?

Helaas niet. Je kat zal zichzelf immers telkens opnieuw blijven besmetten door aan haar achterste te likken en ook andere katten kunnen de parasiet nog steeds oplopen via haar uitwerpselen. Een goede hygiëne is dus minstens even belangrijk als het volgen van het medicatieschema. Dat kan je doen door:
 
  • de besmette ontlasting meteen weg te nemen uit de kattenbak of de tuin; 
     
  • je kat gedurende het hele behandelschema een plastic kraagje of kapje om te doen om te voorkomen dat ze aan haar achterste kan likken;
     
  • dagelijks de drink- en eetbak, maar ook de kattenbak van je kat grondig schoon te maken met kokend water;
     
  • alle dekentjes en kussens van je kat zo heet mogelijk te wassen (liefst kookwas);
     
  • zelf je handen regelmatig te wassen, zeker vóór het koken en eten;
     
  • je kat niet aan je gezicht te laten likken – al is de besmetting waarschijnlijk al eerder gebeurd;
     
  • indien mogelijk je vloer te stomen en goed na te drogen, want de Giardia-parasiet kan niet tegen hitte en droogte.
 
 

Hoe kan je de darmen van je kat weer herstellen?

Vooral bij kittens, maar ook bij volwassen katten worden de darmen ernstig aangetast door Giardia. Daarom is het belangrijk om het maag-darmstelsel zo goed mogelijk te ondersteunen. In samenspraak met je dierenarts kan je je kat speciale voeding geven, die de darmen weer sterker maakt. Ook kan er na het behandelschema een soort probiotica of zelfs prebiotica (wat het voedsel voor het probioticum vormt) voorgeschreven worden om de darmflora te herstellen. Die strooi je gewoon over de dagelijkse voeding van je kat heen en kan je in principe de rest van haar leven geven. Door op die manier de goede bacteriën een handje te helpen, kan je voorkomen dat slechte bacteriën de overhand krijgen. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen