Stel, je hebt al één of meerdere katten in huis, maar je hebt zopas je hart verloren aan een superschattige kitten uit het asiel. Eentje is geentje? Hoe verleidelijk het ook mag zijn, toch denk je maar beter twee keer na voor je een extra kat in huis neemt. Denk je dat je huidige kat wel een nieuwe huisgenoot kan verdragen? Hou er dan rekening mee dat het introductieproces een tijdje kan duren. Overhaast niks en neem zeker voldoende tijd om de newbie in haar nieuwe kattenhuishouden binnen te leiden. Kattengedragsexpert Benjamin Jacobs aka De Katviseur legt uit hoe je dit stap voor stap aanpakt.

Stap 1: Wat wil je huidige kat?

De eerste vraag die je je moet stellen wanneer je een nieuwe kat in huis wil nemen, is: doe je jouw ‘oude’ kat daar wel een plezier mee? De slaagkansen van zo’n nieuwe match zijn grotendeels afhankelijk van hoe een kat gesocialiseerd is. Werd ze te vroeg uit het nest gehaald of is ze als ‘papfleskitten’ opgegroeid, dan zal dit proces wat moeilijker verlopen. Of misschien werd ze in het verleden wel naar het asiel gebracht net omdat ze niet met een ander huisdier overweg kon? Dat is belangrijke informatie die je niet zomaar naast je mag neerleggen, hoe leuk jij het idee van een nieuwe kat ook mag vinden.
 
Is jouw huidige kat een adoptiekat, dan is het natuurlijk niet zo evident om haar achtergrond te achterhalen. Dat maakt dat je moeilijk kan inschatten hoe ze met die nieuwe bewoner zal omgaan. In het dagelijkse leven kan je wel wat aanwijzingen ontdekken waarop je kan vertrouwen. Gaat jouw kat bijvoorbeeld helemaal uit haar dak wanneer ze een vreemde buurtkat ziet, dan is zij waarschijnlijk niet zo’n goede kandidaat om aan een nieuw kattenvriendje te koppelen.  
 
 

Stap 2: Kies een goede match

Je nieuwe kat selecteer je best op basis van haar karakter en de mate waarin dat overeenkomt met de persoonlijkheid van je huidige kat. Is dat een eerder timide of zelfs ronduit schuchter diertje? Dan dwing je haar maar beter niet om samen te leven met een speelse, energieke wildebras – of omgekeerd. Ook de leeftijd van de katten is van doorslaggevend belang in je beslissing. Een seniorkat van 14 of 15 jaar oud is wat meer op haar rust gesteld en heeft er meestal niet zoveel behoefte aan om haar territorium te delen met een jonge kitten.
 
Wat is dan wél een gouden match? Als je een kat met (te) veel energie hebt, die zowel overdag als ’s nachts regelmatig in spelmodus zit, dan kan een speelkameraadje net een goed idee zijn. Zo hoeft jouw huistijger jou niet steeds wakker te maken voor een potje hengelen op een onmenselijk tijdstip. Over het algemeen zijn jongere katten daarom wat makkelijker te koppelen aan een nieuwe huisgenoot van ongeveer dezelfde leeftijd.
Kitten speelt met hengel
Een jonge, energieke kitten die verzot is op spelen ...
Rosse kat slaapt op kussen
... is niet zo'n goeie match met een kat die houdt van rust!

Stap 3: Doe vooraf al aan geuruitwisseling

Als je je nieuwe kat op voorhand al eens kan bezoeken in het asiel, bij de eigenaar of de fokker, dan kan je hen alvast aan elkaars geur laten wennen nog voor ze effectief met elkaar in contact komen. Streel bijvoorbeeld eens met een washandje over de nieuwe kat, stop het vervolgens in een luchtdicht zakje en leg het thuis op een neutrale plek waar je huidige kat eraan kan ruiken wanneer ze daar zin in heeft. In de omgekeerde richting kan je altijd eens een dekentje van je ‘oude’ kat meenemen naar de verblijfplaats van de nieuwkomer – al is dat in een asiel om hygiënische redenen niet altijd toegelaten, dus dit check je best even op voorhand.
 
 

Stap 4: Richt een kattenkamer in

Wat je zeker nooit mag doen, is je nieuwe kat zomaar pardoes bij je huidige kat in dezelfde ruimte zetten. In de meeste gevallen levert dit voor beide katten heel wat stress op, die perfect vermeden kan worden. Zonder goede voorbereiding creëer je bovendien een slechte eerste indruk die je nog amper kan goedmaken. Je zet immers een indringer in het territorium van je huidige kat, wat heel bedreigend overkomt. De kans is dan ook groot dat de katten zodanig agressief reageren op elkaar, dat het nooit meer zal klikken tussen hen.
 
Daarom is het aan te raden om een aparte ruimte te voorzien voor de nieuwkomer, waar zij rustig kan wennen aan de nieuwe omgeving zonder de al aanwezige kat voor de poten te lopen. Idealiter maak je deze kamer al ruim op voorhand ontoegankelijk voor je huidige kat. Ze moet dan wel tolereren dat haar territorium tijdelijk een stukje kleiner wordt, maar dit komt het socialisatieproces op de lange termijn alleen maar ten goede.
Zet je nieuwe kat nooit zomaar pardoes bij je huidige kat in dezelfde ruimte, maar maak gebruik van een afgezonderde 'kattenkamer'
In deze kattenkamer voorzie je alles wat je nieuwe kat nodig heeft: een kattenbak, een voer- en drinkbakje of drinkfontein, een krabpaal, slaap- en rustplekjes, een kartonnen doos … Je kan eventueel ook een feromonenverstuiver voorzien, zodat je de ruimte wat sneller als vertrouwd zal aanvoelen voor je nieuwe kat.
 
 

Stap 5: Laat je nieuwe kat in de kattenkamer

Nu is het tijd om je nieuwkomer op te halen en haar in de kattenkamer rustig te laten wennen aan haar nieuwe thuis. In het begin is het zeker niet abnormaal dat ze nog erg schuw reageert. Misschien kruipt ze de eerste dagen zelfs weg in een hoekje of in een kartonnen doos, en laat ze zich niet zien wanneer jij haar eten en drinken komt bijvullen of haar kattenbak komt leegmaken. Je kan je nieuwe kat helpen wennen aan jouw aanwezigheid en geur door gewoon bij haar in de kamer op de grond te gaan zitten, zonder met haar bezig te zijn. Om ze toch een beetje naar je toe te lokken, mag je altijd wat kattensnoepjes of anders lekkers om je heen strooien.
 
Geef je nieuwe kat zeker voldoende tijd voor je overgaat tot de volgende stap in de exploratie van je woning. Sommige katten hebben het na enkele dagen wel gehad in die ene ruimte, terwijl andere er gerust een paar weken willen verblijven om tot rust te komen en wat zelfzekerheid op te bouwen. Let er zeker ook op dat je nieuwe kat genoeg eet en drinkt – wat bij overmatige stress al eens vergeten wordt.
Kitten verstopt zich achter mand
Het is niet abnormaal dat je nieuwe kat in het begin nog wat schuw is en zich voor jou verstopt

Stap 6: Doe opnieuw aan geuruitwisseling

Is je nieuwe kat voldoende gewend aan jouw aanwezigheid? Dan kan je ze voorzichtig wat strelen met een washandje, om haar geur nogmaals aan je huidige kat aan te bieden op een neutrale plek – dus niet naast haar drink- of eetbak, maar gewoon ergens op de vloer. Observeer goed hoe jouw kat reageert op die vreemde geur: gaat ze erop blazen of snuffelt ze er geïnteresseerd aan? Dat is alvast een goede voorspeller van hoe het contact met de nieuwe kat straks zal verlopen. Reageert je oude kat eerder positief op de geur van de nieuweling, dan kan de kennismaking hopelijk sneller verlopen. 
 
Opgelet: de geuruitwisseling is vanaf nu éénrichtingsverkeer. De kattenkamer moet voor jouw nieuwe kat namelijk als een veilige haven aanvoelen, dus breng je beter de geur van je andere kat hier niet mee naar binnen. 
 
Hebben de katten nog geen contact met elkaar gehad en hebben ze dus ook nog geen associaties gelegd? Dan zijn deze stappen beduidend korter dan bij een herintroductie. Wanneer er al sprake is van een ‘beschreven blad’, dan moet je die negatieve connotatie eerst proberen uit te wissen, wat een veel lastiger proces is dan bij een ‘leeg canvas’.
 
 

Stap 7: Laat je nieuwe kat het huis exploreren

Dit keer zorg je dat je huidige kat ergens in een aparte kamer zit, waar ze geen visueel contact kan maken met de nieuwe kat – dat kan immers nogal overweldigend zijn. Nu kan de nieuwkomer op haar gemak de overige ruimtes in je woning verkennen. Is ze nogal stoutmoedig van aard, dan kan je meteen alle deuren openzetten, maar als ze zich wat schoorvoetend voortbeweegt, dan bied je haar beter kamer voor kamer aan. Je nieuwe kat zal uitvoerig beginnen snuffelen, de geurvlaggetjes van je oude kat opvangen en zelf ook markeringen achterlaten. Eens je merkt dat je newbie helemaal op haar gemak is in alle nieuwe ruimtes, dan kan je beginnen aan de effectieve ontmoetingsfase.
Kat komt kijken door de kier van een open deur
Laat je nieuwe kat op haar gemak de rest van het huis verkennen zonder dat ze je 'oude' kat tegen het lijf kan lopen 

Stap 8: Laat beide katten kennismaken met elkaar

Zorg dat je twee katten elk in een eigen ruimte zitten, die wordt gescheiden door een deur. Hou in het begin de deur nog gesloten en geef beide katten iets lekkers, zodat ze een positieve associatie leggen met de ruimte. Dit wordt dé ontmoetingsplek, dus daar wil je hen een goed gevoel bij geven. Na één of meerdere dagen – afhankelijk van de gemoedstoestand van je katten – kan de deur tijdens het eetmoment op een klein kiertje gezet worden, zodat ze elkaar kunnen zien. Zorg er wel voor dat ze elk enkele meters van de deur verwijderd zitten. Is één van beide katten klaar met eten? Dan doe je de deur weer dicht, om te vermijden dat ze naar elkaar kunnen gaan staren of dat er een conflict kan ontstaan. 
 
Verloopt alles vlot en lijken ze zich niet aan elkaar te storen, dan kan je de deur steeds wat langer en wat verder openzetten. Ook de eetbakjes kan je nu steeds wat dichter bij de deur zetten. Eens je de contactmomenten begint op te drijven, stap je wel beter over van natvoer naar droge snoepjes. Idealiter leid je tijdens dit proces beide katten ook af met spelletjes, zodat ze niet te veel op elkaar gefocust zijn. Beginnen ze te blazen of te grommen op elkaar, dan doe je de deur onmiddellijk weer dicht en zet je een stapje terug in het proces. Je merkt het al: in deze fase van de introductie is afleiding key en ben je maar beter met twee personen aanwezig in huis!
Grijze kat krijgt een snoepje
Tijdens de eigenlijke kennismaking hou je best wat kattensnoepjes paraat, zo kan je beide katten afleiden en zijn ze minder gefocust op elkaar

Stap 9: Le moment suprême!

Wanneer je het openen van de deur stap voor stap hebt opgebouwd, dan komt er normaal gezien een moment dat hij helemaal openstaat. Voor het zover is, is het belangrijk dat je alle spulletjes van je nieuwe kat, zoals het eet- en drinkbakje, de kattenbak enzoverder, al op vaste plekjes in het huis hebt gezet. Zo kan je oude kat al wennen aan die nieuwe spullen, wat een extra veiligheidsgevoel creëert. Als alles goed gaat, zullen ze elkaar nu van wat dichterbij komen besnuffelen en raken ze al snel aan elkaar gewend.
 
Vertrouw je het toch nog niet helemaal? Dan kan je altijd nog met een tussenstapje werken, door bijvoorbeeld een plaat uit plexiglas of een vliegenraam in de deuropening te zetten. Zo zien de beide katten elkaar wel al, maar kunnen ze nog niet fysiek bij elkaar komen. Merk je dat je katten er toch nog niet aan toe zijn? Geen probleem, zet dan gewoon een stapje terug en blijf nog wat langer in de vorige stap. 
 
 

Wat als het simpelweg niet klikt?

Hoe goed je ook je best hebt gedaan, toch kan het in een bepaalde fase van de introductie alsnog mislopen. Merk je op dit punt dat de ‘samenwerking’ tussen beide katten weinig slaagkansen heeft omdat één van beide (of beide) katten enorm veel stress-signalen blijft vertonen, bijvoorbeeld wanneer je huidige kat voortdurend blaast op de nieuwkomer of wanneer een van beide katten stilletjes lijdt onder de ‘onderdrukking’ van de andere kat? Dan moet je toch even nadenken wat de beste optie is. Voor het welzijn van de katten kan het dan beter zijn om de nieuwe kat terug te brengen naar waar ze vandaan komt, hoe moeilijk dat soms ook is. Uiteindelijk willen we toch alleen maar wat het beste is voor onze huisdieren, niet?
Twee katten blazen naar elkaar
Ondanks al je goedbedoelde pogingen om hen stap voor stap te introduceren aan elkaar, bestaat altijd de mogelijkheid dat je katten elkaar simpelweg niet moeten

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen