Scherm het barbecuetoestel goed af
Mensen met kleine kinderen weten al hoe belangrijk het is om hen weg te houden van dat gloeiend hete kooktoestel. En wie daarbovenop ook een hond in huis heeft, weet dat dit eigenlijk een beetje een extra kind is. Lees: enthousiast, nieuwsgierig en niet altijd bewust van de gevaren in het dagelijkse leven. Zorg er dus voor dat jouw speelse viervoeter niet plots tegen de barbecue aan kan lopen door hem steeds goed in de gaten te houden. Desnoods kan je je hond eventjes aan de lijn leggen of binnenshuis plaatsen tijdens het eten en zolang de barbecue nog warm is. Klaar met grillen? Zet dan het deksel over de barbecue als je dat hebt of giet water over de hete kolen om ze sneller af te koelen.Leg ook de aanstekervloeistof of aanmaakblokjes buiten bereik van je snuffelende huisdier en deponeer je afval meteen in een afgesloten vuilnisbak. Zo kan je hond niet met afgekloven ribbetjes of kippenbotjes aan de haal gaan, want geloof ons: dat doet hij zodra hij de kans ziet!
Geef je hond zijn eigen, veilige plekje
Als je bij het begin van je tuinfeest meteen een aantrekkelijk rustplekje in de tuin of op het terras creëert voor je hond, dan kan je hem daar makkelijk weer naartoe leiden mocht hij eventjes afdwalen richting vleesgeur. Omdat we vaak de barbecue van stal halen bij zomerse temperaturen, is het belangrijk dat je hond hier in de schaduw kan liggen. Maak het helemaal gezellig met zijn mand, een zacht dekentje of kussen en zijn favoriete speelgoedjes, en vergeet ook geen drinkbak met vers water, zodat hij voldoende gehydrateerd blijft bij warm weer. En waarom niet, een zwembadje om even zalig in te plonzen en oververhitting te vermijden. Wil je hem wat afleiden van de ‘braderij’ van zijn mensen, gun hem dan zijn eigen foodfestival met een smakelijk kauwbot of een kong met wat lekkers erin, die hij op zijn gemakje kan uitlikken.Laat je hond liever niet mee-eten
De geur van gegrild vlees is voor de meeste mensen niet te versmaden, maar voor een hond is het al helemaal een festijn voor zijn neus. Als baasje vergt het best wat volharding om je lieverd al die heerlijke hapjes zomaar te ontzeggen ... Toch doe je jouw hond er geen plezier mee hem te laten meegenieten van je barbecuemaaltijd, want al die vleesjes die hij niet gewend is te krijgen, kunnen hem maag- en darmlast opleveren. Vermijd sowieso vlees met veel olie of kruiden, want dat is een recept voor diarree.Hamburgers en worst zijn erg calorierijk en geef je dus best enkel als beloning in heel kleine stukjes. Ook gegrilde kip of steak mag je af en toe in kleine snackporties aan je hond voeren, op voorwaarde dat er geen botjes meer inzitten. Bij restjes van varkensvlees is het belangrijk dat het vlees goed doorbakken is vooraleer je het aan je hond geeft. Liggen er ook wat groenten op het rooster? Met zoete aardappel, pompoen en courgette kan je je hond wel plezieren. Wel opletten met de gegrilde uien die je bij je hamburger eet, want die zijn gevaarlijk voor je viervoeter.