Zet je kattige viervoeter haar nagels graag in jouw favoriete zetel, je dure gordijnen of je decoratieve behang? Dan mist er duidelijk een belangrijk element in jouw katvriendelijke interieur: een krabpaal! Hoewel de aanwezigheid van zo’n paal nog niet garandeert dat je kat er ook naar omkijkt, natuurlijk … Elke kat heeft namelijk zo haar eigen krabvoorkeuren. Met deze tips wek je gegarandeerd de interesse van poeslief!

 
Kies het juiste materiaal

Katten zijn kieskeurige beestjes, dat hoeven we jou niet te vertellen. Net zoals jij zelf ook een trui uit lamswol kan verkiezen boven eentje uit fleece, zal je poes zich ook steeds tot bepaalde materialen aangetrokken voelen. Wil je dat je kat aan de slag gaat met jouw zorgvuldig uitgekozen krabpaal, dan hou je maar beter rekening met haar persoonlijke voorkeuren.
 
  • De meeste krabpalen of krabplanken zijn gemaakt met sisaltouw, wat heel stevig is en lang meegaat voor je het moet vervangen. Denk er wel aan dat het touw in de juiste richting rond de paal gedraaid moet zitten – het is te zeggen: volgens de wensen van je kat. Meestal zit het touw horizontaal rond de paal gedraaid, omdat dat nu eenmaal makkelijker te produceren is, maar heel wat katten krabben liever aan verticaal gespannen touw ‘met de nerf mee’, zoals ze zeggen.
     
  • Sommige katten houden meer van het gevoel van hout en doe je dus eerder een plezier met een echte boomstam of een constructie van oud, afgedankt hout. Het voordeel van die krabpalen is dat je ze ook buiten op je balkon of terras kan zetten. Let er wel op dat er geen schadelijke verf, vernis of beits op het hout zit. 
     
  • Krabt je poes regelmatig je behang aan flarden, dan lijkt ze wel van papier en karton te houden. In de dierenwinkel vind je heel leuke krabpalen en -planken uit karton, maar je kan evengoed zelf aan de slag als je een beetje creatief van aard bent. Plak bijvoorbeeld een hele stapel kartonnetjes van hetzelfde formaat op elkaar – opgelet: gebruik ‘eetbare’ lijm! – en schuif ze over een houten staander. Soms houden katten nu eenmaal meer van eenvoud dan van dure designstuks. Let op: met een krabpaal uit karton heb je wel een beetje opruimwerk na elke krabsessie.
Kat krabt aan karton
Elke kat heeft zo haar voorkeuren wat het materiaal van haar krabpaal of -plank betreft

Zorg voor de nodige stabiliteit

Heb je een volwassen kat al eens bezig gezien terwijl ze haar nagels aan het scherpen is? Dat kan er soms best wild aan toegaan. Een dun paaltje dat ze meteen tegen de grond keilt zodra ze haar volle gewicht ertegenaan zet, zal dus geen lang leven beschoren zijn. En bovendien beleeft je kat er bitter weinig plezier aan. Stel je voor dat elke boom waar Baloe de Beer zijn rug tegen schuurt meteen zou ombuigen … Een stabiele krabpaal met een stevig ‘onderstel’ is dus een absolute must voor urenlang krabplezier!
Kat hangt aan krabpaal
Soms gooit je kat haar hele gewicht in de strijd tijdens een potje krabben

Kies de juiste richting

Wist je dat er behalve links- en rechtspotige katten ook horizontale en verticale krabbers bestaan onder het poezenvolkje? Die laatste categorie kan je zeker en vast verleiden met een krabpaal, maar sommige katten zoeken het nu eenmaal dichter bij de grond. Als je je dure tapijten of de zitting van je zitbank wil sparen, schaf dan enkele ruwe (kokos)matten aan voor je poes en leg die her en der in je huis op de vloer. Zo kunnen ook de fans van horizontale oppervlakken helemaal losgehen. Voor katten die liever in de hoogte krabben, kan je die matten trouwens ook aan de muur, net boven de plint, bevestigen.
 
 

Maak je krabpaal hoog genoeg

Geen zaliger gevoel voor een kat dan zich eens helemaal uit te strekken tijdens het krabben, om haar spieren en pezen soepel te houden. Geef je kat dan ook de mogelijkheid om dat te doen, want een krabpaal die niet hoog genoeg komt, geeft absoluut niet dat gevoel van voldoening waar poeslief naar op zoek is. Werk je liever met een ruwe mat tegen de muur, dan zal je het zelf ook wel appreciëren dat haar scherpe klauwen niet nét boven die mat je pleisterwerk naar de vaantjes helpen. Hou dus rekening met de grootte van je kat – jawel, in uitgestrekte toestand – en pas de hoogte van je krabpaal of krabmeubel erop aan. Het mag niet verbazen dat je voor een reuzekat zoals de Maine Coon of de Noorse boskat best een heuse wolkenkrabber voorziet!
Kitten met krabpaal
Voor een kitten volstaat een lage krabpaal van zo’n halve meter hoog, maar grotere katten hebben meer hoogte nodig

Kies de juiste plek in huis

Katten en hun gewoontes: je kan er duizend boeken over schrijven. Vooral wat betreft hun favoriete plekjes valt er heel wat te vertellen. De looproute die ze gebruikt in huis is een belangrijke factor voor jou als kattenbaasje om te beslissen waar je bepaalde katgerelateerde voorwerpen neerzet. Denk maar aan de kattenbak, haar drink- en voerbakje … en dus ook de krab- of klimmeubels. Wanneer je kat van de ene naar de andere ruimte wandelt, laat ze ter hoogte van de deuropeningen graag al krabbend haar geurtje achter. En ook wanneer ze net ontwaakt op haar favoriete slaapplekje, wil ze zich graag meteen even goed uitstrekken. 
 
Zorg dus dat je in je hele huis verschillende krabmogelijkheden voorziet en zorg dat je kat er ongestoord haar ding kan doen – voor een kat is krabben immers de ideale uitlaatklep om van stress verlost te raken. Oh, en nog een tip: nobody puts kitty in a corner. Katten passeren niet zomaar toevallig langs een hoekje van de kamer, dus als je dacht dat je die krabpaal netjes kon wegmoffelen achter een kast: vergeet het, daar blijft-ie onaangeroerd staan. Zet hem dus maar netjes in het zicht en laat hem volop deel uitmaken van je interieur.
 
 

Een krabpaal met speeltjes?

Voor jonge kittens en speelse katten kan een krabpaal die voorzien is van kleurrijke touwtjes, balletjes die geluid maken of andere speelgoedjes een leuke extra uitdaging zijn. Zorg er dan wel voor dat je de speeltjes makkelijk kan verwijderen eens je kat haar interesse erin verliest of wanneer ze kapot gekrabd zijn. Als je het speelgedrag van je kat voldoende stimuleert met afzonderlijke kattenspeeltjes, is het echter zeker en vast niet nodig om voor zo’n type krabpaal te kiezen.
 
 

Krabben en klimmen in één

Misschien zie jij het wel groots en kies je voor een combinatie van een krabpaal met een klimmeubel? Die kattenparadijsjes bestaan in alle mogelijke uitvoeringen, kleuren, materialen en stijlen, zodat je er zeker wel eentje vindt dat bij jouw interieur past. Met zo’n meubel geef je je kat de mogelijkheid om verschillende activiteiten te combineren op één plaats, zoals slapen, spelen, krabben en de boel in de gaten houden. Omdat katten graag op hoge plekken vertoeven, bestaat zo’n meubel vaak uit plateaus op verschillende hoogtes of een mandje bovenaan, van waaruit ze rustig haar koninkrijk kan overschouwen.
Kat met krabpaal met speeltjes en rode achtergrond
Speelgoedjes aan de krabpaal kunnen het speelgedrag van je kat extra stimuleren
Krab- en klimmeubel met kat
Een krabpaal met verschillende niveaus geeft je kat de kans om de hoogte op te zoeken

Geef je kat een duwtje in de rug

Heb je alle bovenstaande tips uitgeprobeerd, maar trippelt je kat nog steeds hooghartig langs je krabpaal zonder hem een blik waardig te gunnen? Geef je pogingen nog niet meteen op! Misschien kan je haar wel over de streep trekken door de krabpaal in te wrijven met wat kattenkruid of een spray van valeriaan te gebruiken. Voor een kat zijn dit echte ‘drugs’ waar ze niet aan kan weerstaan.
 
 

Wist je dat …

… ook buitenkatten nood hebben aan een krabpaal? Het is dus niet zo dat ze geen behoefte meer hebben om hun nagels ergens in te planten wanneer ze buiten een flinke boom hebben om hun krabkunsten op te botvieren. Zoals je hierboven kan lezen, gaat het ook om het achterlaten van een geurvlagje, en dat willen ze net zo goed binnenshuis doen als buiten.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen