Aangeboren reflex
Voor een volwassen kat is een kattenbak een evident gebruiksvoorwerp. Zelfs poezen die hun hele leven buiten naar de wc gingen, zullen na een eerste kennismaking snel in de smiezen hebben waar dat plastic huisje vol knisperend grit voor dient. Plas of poep ondergraven, is een reflex die als een handig extraatje in het instinct van elke gezonde kat zit ingebouwd.Toch is het voor kittens wel even aanpassen, zeker als ze door omstandigheden niet kunnen afkijken hoe hun moeder dat klusje juist aanpakt. Of wanneer je kitten uit een asiel of opvanggezin bij jou terechtkomt en nog moet wennen aan de nieuwe omgeving én de nieuwe plek waar de kattenbak staat. Gelukkig kan ook jij als katteneigenaar jouw kitten de kneepjes van het ‘toiletvak’ succesvol aanleren.
Help je kitten een handje
Geloof ons, het is slechts een kwestie van tijd voor jouw kitten zijn gevoeg in de kattenbak leert te doen. In het begin zal je hem wel een paar keer zelf in de bak moeten zetten – bijvoorbeeld telkens na het eten, drinken of slapen – en eventueel z’n pootjes eens door het grit halen, zodat hij snapt wat de bedoeling is. Zie je je kitten onrustig rondlopen en miauwen? Dat kan betekenen dat hij dringend moet, maar even niet meer weet waar of hoe. Ook dan is het nuttig om ’m voor de zekerheid maar even met de voetjes in het (katten)zand te zetten. Zo leert hij op den duur zelf de link te leggen tussen de kattenbak en zijn behoefte doen.De juiste kattenbak
Een gesloten kattenbak met een klapdeurtje is voor een kleine poes best een uitdaging. Daarom haal je beter het deksel van de kattenbak of het deurtje uit het deksel, tot je kitten groot genoeg is om het zelf open te duwen. Of investeer in een aangepaste kattenbak voor kittens, met een lager opstapje zodat hij er makkelijk in kan klauteren. Als je de kattenbak dan ook nog eens op de juiste plek zet, zal poeslief er als vanzelf naartoe lopen wanneer de nood hoog is.Belangrijk bij je keuze van de juiste kattenbak, is dat hij groot genoeg is, zodat een volwassen kat zich er makkelijk in kan draaien en voldoende ruimte heeft om zijn ‘hoopje’ onder te graven zonder zichzelf te bevuilen. Meer info nodig om de juiste keuze te maken? In dit artikel lees je alles wat je moet weten wanneer je een kattenbak gaat kopen.
Hou het proper
Wil je je kitten met plezier in de kattenbak zien springen, dan kan je er maar beter voor zorgen dat hij steeds brandschoon is. Katten hebben een scherpe neus en doen niet graag hun gevoeg tussen de drolletjes van de vorige dag. Schep dus elke dag de kattenbak leeg, vervang regelmatig het kattenzand en geef de bak zelf van tijd tot tijd een flinke schrobbeurt.Zeep is oké, maar kies voor de zekerheid toch maar voor een geurloze variant, voor het geval jouw kitten z’n neus ophaalt voor een ‘lentefris’ parfum. Wat voor een mens lekker ruikt, is voor een kat soms een ondraaglijke stank. Weet je toevallig welke kattenbakvulling de fokker, het asiel of het opvanggezin gebruikte? Dan koop je best hetzelfde merk, zodat het een vertrouwde geur heeft voor jouw kitten.
Heel belangrijk: koop voor jonge kittens geen kattengrit dat klontert! Als ze dit per ongeluk opeten, zwelt het op in hun maag tot een harde steen.
Straffen werkt averechts
Zal jouw kitten soms eens ongelukje hebben? Ja. Wil dit zeggen dat hij nooit zal leren op de kattenbak te gaan? Nee hoor. Geduld is een schone deugd, dus je moet gewoon even door deze fase als kersverse katteneigenaar. Dit gezegd zijnde: vroeger deed wel eens het advies de ronde om een kitten met zijn neus in zijn eigen uitwerpselen te duwen wanneer hij z’n ding niet in maar naast de kattenbak deed. Niet alleen is dat een barbaars en achterhaald gebruik, straffen (of laten schrikken) zorgt er ook nog eens voor dat je kitten een negatieve associatie krijgt bij het doen van zijn behoefte. Hierdoor kan hij veel stress ervaren of zijn ontlasting veel langer dan gezond is ophouden, met alle fysieke en mentale gevolgen van dien.Bovendien kan een gestrafte kitten op zoek gaan naar alternatieve plekjes waar hij stiekem zijn behoefte kan doen, omdat hij denkt dat het niet mag. Slecht idee dus! Merk je op dat je kleine deugniet ondanks jouw goede bedoelingen regelmatig op ongewenste plekken plast of poept? Zonder hem dan eens een tijdje af in één ruimte met de kattenbak tot hij het kunstje onder de knie heeft.