Met enkele eenvoudige regeltjes wordt het wandelen met de hond voor iedereen fijner. Ken jij de hondenetiquette al? Lees onderstaande tips aandachtig door en voorkom voor eens en voor altijd frustraties en ergernissen. 
Er wonen grofweg 1,5 miljoen honden in België en 2 miljoen in Nederland. Maar behalve een aanlijnplicht (op de meeste plaatsen) en de verplichting om hondenpoep op te ruimen, zijn er geen strikte ‘verkeersregels’ als het om het uitlaten van honden gaat. Toch kan je je vast wel voorstellen dat het handig is om enkele omgangsregels te hanteren, die het voor iedereen duidelijk maken hoe je je in bepaalde situaties hoort te gedragen. Daarom werd de ‘hondenetiquette’ in het leven geroepen. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten: 
 

Ruim hondenpoep op

Het is een binnenkopper, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: ruim hondenpoep op! Ga nooit buiten zonder poepzakjes en zorg ervoor dat onze straten, parken en bossen schoon blijven. Ooit al eens in een hondendrol getrapt? Dan weet je vast wel waarom! 
 

Respecteer anderen 

Loopt je hond los en is er een andere wandelaar, fietser, jogger of ruiter in zicht? Roep je hond dan even bij je en lijn hem aan. Ga zo nodig even aan de kant staan, zeker wanneer er een paard passeert of een persoon zichtbaar angstig is. Zo toon je aan dat je rekening houdt met andere recreanten en creëer je goodwill t.o.v. je eigen en alle andere honden. 
 

Aangelijnde hond in zicht? Lijn je eigen hond aan! 

Een hond die - ook in losloopgebied - aan de lijn is, is dat meestal voor een goede reden. Misschien is hij oud, ziek, loops of herstelt hij van een operatie. Het kan ook zijn dat de hond in opleiding is en leert om verleidelijke prikkels te negeren. En dan zijn er nog de honden die wat terughoudend of zelfs agressief zijn t.o.v. vreemde honden tijdens het wandelen. Logisch toch, dat je dan best je eigen hond ook even aanlijnt? Zo breng je de andere (en je eigen) hond niet in gevaar. Ook wanneer je ziet dat iemand zijn hond aanlijnt bij het zien van jouw hond, is dat een teken om je riem boven te halen. 
Aangelijnde mopshond heeft stress bij ontmoeting akita
Laat aangelijnde honden niet kennismaken: dat veroorzaakt stress! 

Geef honden de ruimte 

Honden zijn meesters in lichaamstaal, maar daarvoor moeten ze wel toegang hebben tot hun ganse repertoire. Aan de leiband lukt dat niet altijd. Daarom is het beter om twee aangelijnde honden niet met elkaar te laten kennismaken. Hou de nodige afstand en maak indien mogelijk zelfs een boogje om elkaar heen. Op die manier vermijden honden een al te directe confrontatie. 
 

Aaien? Eerst vragen! 

Wil je een vreemde hond aaien? Vraag dan eerst toestemming aan de eigenaar én aan de hond, in die volgorde. De eigenaar kan zijn dier het beste inschatten en weet of de hond wel of niet houdt van de aanrakingen van een vreemde. Stemt de eigenaar in, spreek de hond dan vriendelijk toe en steek je hand uit om te laten besnuffelen. Komt de hond naar je toe, dan mag je hem aaien.
 

Geel lintje? Hou afstand! 

Honden die een geel lintje dragen aan de riem, halsband of leiband, hebben extra ruimte nodig. Ze hebben het moeilijk met vreemde honden of mensen, omdat ze een trauma uit het verleden met zich meedragen of een onprettige ervaring hadden met andere honden. Maar het kan ook zijn dat ze een lichamelijke kwaal hebben of loops zijn. Met het gele lintje kan je vanop afstand zien dat je best de nodige afstand houdt. 
 

Speelweide? Check eerst of de aanwezige honden dat ok vinden. 

Een speelweide is een ideale uitlaatklep voor honden die anders niet kunnen loslopen. Ook mensen met honden die minder sociaal zijn, willen hun hond af en toe wat vrijheid gunnen. Ze kiezen dan een rustig moment van de dag uit. Wanneer je erbij wilt, vraag je dus best even of de andere honden op de speelweide dat ok vinden. Is dat niet zo, wacht dan 5 minuten tot de andere honden de weide verlaten hebben. 
Spelende honden met bal
Speelgoed op een speelweide kan conflict uitlokken

Geen speelgoed op de speelweide

Maar … het is toch een speelweide? Dat klopt, maar door spelletjes of voedsel mee te brengen, kan er jaloezie ontstaan. Om conflicten te voorkomen, laat je die dingen dus beter achterwege wanneer je een speelweide bezoekt. Honden kunnen ook een ruzie aangaan om aandacht van hun eigenaar op te eisen. Daarom is het beter om zelf in beweging te blijven en niet op een kluitje te staan met andere hondeneigenaars. 
 

Grijp in als honden te wild spelen

Alle honden zijn verschillend en ieder speelt op zijn manier. De ene houdt van renspelletjes, anderen bonken graag tegen elkaar aan en een derde type is gek op worstelen. Maar wat als een worstel-type zich op een ren-type stort? Daar kan ruzie van komen! Reken er niet op dat de honden ‘het zelf wel oplossen’, maar kom op voor je eigen hond. Fijn spel herken je aan de gelijkwaardigheid: een grotere hond maakt zich kleiner en de rollen wisselen geregeld om (de ene keer win ik, de andere keer win jij). Is één hond telkens weer de dupe, dan vindt hij het wellicht geen leuk spelletje.
 

Wees vriendelijk

Minder ergernissen en frustraties, dat begint bij een goede communicatie - ook tussen mensen onderling. Toon dankbaarheid wanneer iemand anders rekening houdt met de noden van jouw hond. Het kost niks, maar het resultaat is verbluffend. Net zoals een hond een koekje krijgt wanneer hij flink is, geef jij de andere eigenaar een goed gevoel. De kans is dus groot dat hij zich in de toekomst weer zo zal gedragen: een win-win-situatie! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen