Vooraleer we de drie klassiekers onder de hondenspeeltjes in de kijker zetten, zoomen we nog wat dieper in op de voordelen van spel tussen hond en eigenaar. Want spelen doet veel meer goeds dan je op het eerste gezicht zou denken. Honden vinden het natuurlijk simpelweg heel leuk om te doen, maar we kunnen nog veel meer pluspunten opnoemen:
Als kers op de taart geldt al het bovenstaande ook voor jou als eigenaar. Ook je eigen welbevinden gaat er dus op vooruit wanneer je regelmatig de tijd neemt om met je hond te spelen. Waar wacht je nog op? Op het juiste speelgoed natuurlijk! Dierenwinkels puilen uit van de hondenspeeltjes - van zacht naar hard, van klein naar groot, van basic naar fancy; maar veel honden kiezen toch telkens weer voor een paar echte klassiekers. Zoals deze:
Sommige fokkers moedigen toekomstige pupeigenaars aan om een ‘nestknuffel’ achter te laten tijdens hun eerste puppybezoek. Zo kan de jonge pup op een leeftijd van acht weken een vertrouwd speeltje met de geur van de moederhond, zijn nestgenoten en zijn geboortehuis meenemen naar zijn forever home. Rassen met een ‘zachte beet’, zoals de labrador en de golden retriever, kunnen heel zorgzaam omgaan met hun knuffels. Hou er wel rekening mee dat iets fellere rassen met een vasthoudende beet, zoals de meeste terriërs, jouw zorgvuldig uitgekozen knuffelbeer op een gegeven moment naar de eeuwige jachtvelden verscheuren. Ach: “ieder zijn hobby”, moet je dan maar denken!
- Spelen bevordert de band tussen hond en eigenaar: door samen dingen te doen en elkaar beter te leren kennen, krijg je een goed gevoel bij elkaars aanwezigheid
- Spelen is goed voor het fysieke welzijn van je hond: hij oefent zijn uithoudingsvermogen, smeert zijn gewrichten en spreekt andere spiergroepen aan dan tijdens het wandelen
- Spelen zorgt ook voor een beter mentaal welzijn: het geeft je hond een waardevolle bezigheid, voorkomt verveling en stimuleert zijn brein
- Spelen kan helpen om het stressniveau van je hond omlaag te halen: enerzijds ontspannen zijn spieren met behulp van spel, anderzijds komen er endorfines in zijn bloedbaan die hem een goed gevoel geven
Als kers op de taart geldt al het bovenstaande ook voor jou als eigenaar. Ook je eigen welbevinden gaat er dus op vooruit wanneer je regelmatig de tijd neemt om met je hond te spelen. Waar wacht je nog op? Op het juiste speelgoed natuurlijk! Dierenwinkels puilen uit van de hondenspeeltjes - van zacht naar hard, van klein naar groot, van basic naar fancy; maar veel honden kiezen toch telkens weer voor een paar echte klassiekers. Zoals deze:
Hondenspeeltje #1: de knuffelbeer
Het is vaak het allereerste speeltje dat een puppy krijgt en sommige honden dragen hun ‘eerste teddy’ een hondenleven lang een warm hart toe. Of het nu een schattige alpaca of een grappige blauwe kip is, die knuffel moet en zal overal mee naartoe gaan. Behalve zacht, moeten hondenknuffels ook stevig genoeg zijn om een speels trekspelletje te overleven. Of misschien is je hond eerder een speurneus die als de beste verstoppertje kan spelen met z’n knuffel?Sommige fokkers moedigen toekomstige pupeigenaars aan om een ‘nestknuffel’ achter te laten tijdens hun eerste puppybezoek. Zo kan de jonge pup op een leeftijd van acht weken een vertrouwd speeltje met de geur van de moederhond, zijn nestgenoten en zijn geboortehuis meenemen naar zijn forever home. Rassen met een ‘zachte beet’, zoals de labrador en de golden retriever, kunnen heel zorgzaam omgaan met hun knuffels. Hou er wel rekening mee dat iets fellere rassen met een vasthoudende beet, zoals de meeste terriërs, jouw zorgvuldig uitgekozen knuffelbeer op een gegeven moment naar de eeuwige jachtvelden verscheuren. Ach: “ieder zijn hobby”, moet je dan maar denken!
Hondenspeeltje #2: de tennisbal
Een must-have voor iedere hond die houdt van apporteren: de tennisbal. Sommige honden zijn er zo gek op, dat ze al tilt slaan wanneer je het woord ‘bal’ uitspreekt. De tennisbal-met-smiley van Kowloon komt in drie maten: 6 cm (zoals een gewone tennisbal), 10 cm en 12 cm. Zo kan haast elke hond - van cocker spaniel tot cane corso - genieten van het betere apporteerwerk.Of jouw hond uitgroeit tot een apporteerkampioen of niet, is vaak al voorbestemd door zijn genen. Er zijn zat pups - meestal jachthonden - die al van jongs af instinctief allerlei spullen aandragen. Moedig dat gedrag steeds aan, ook wanneer je pup een sok of steen te pakken heeft. Prijs hem om zijn geweldige kunstje en stel voor om het te ruilen voor een leuk speeltje - bijvoorbeeld een tennisbal. Die strategie is een echte win-win: je moedigt correct apporteren aan én je voorkomt dat je hond wegloopt met zijn felbegeerde (maar misschien wel gevaarlijke) schat. Hoe vaker je deze verwisseltruc opvoert, hoe vaker je hond er in de toekomst voor zal kiezen om meteen naar zijn speeltje te grijpen. De volhouder wint: na enkele maanden zijn stenen en sokken helemaal niet interessant meer.
Hondenspeeltje #2bis: de tennisbalwerper
Vooraleer we naar de derde klassieker overgaan, zetten we eerst nog even een belangrijk hulpstuk in de kijker. De tennisbalwerper van Kowloon is geen hondenspeeltje an sich, maar maakt spelen met je hond wel tienmaal leuker - omdat jouw tennisballen voortaan tien keer verder stuiteren! Extra pluspunt: je hoeft je niet meer te bukken om je apportspeeltje op te rapen én je maakt je handen nooit meer vuil met hondenkwijl, zand en modder die aan de favoriete bal van je hond blijven kleven.Opgelet: spelen met een bal-en-werpstok is een behoorlijk intensieve bezigheid die veel vergt van het hart, de spieren en de gewrichten van je hond. Wil je nog jarenlang genieten van een topfitte hond als sportmaatje, zorg dan voor een goede opwarming alvorens je zijn apporteermateriaal bovenhaalt. Wandel bijvoorbeeld een kwartier, waarvan hij de laatste vijf minuten reeds mag los lopen, alvorens je start met ballen gooien. Achter ballen rennen en springen met ijskoude spieren, is vragen om blessures. Ook met pups en jonge honden is extra voorzichtigheid geboden. Best wacht je met intensief sporten tot je hond fysiek volgroeid is.
Hondenspeeltje #3: de tennisbal met trektouw
Houdt je hond van een hevig trekspelletjes op z’n tijd? Dat is het leukst (en het veiligst) met een trekspeeltje dat lang genoeg is. Zo kan je afstand houden wanneer je hond volop voor de overwinning gaat, zonder afbreuk te doen aan jullie gezellige onderonsje. Is je hond ook nog eens ballengek, dan valt deze tennisbal-met-trektouw vast goed in de smaak.Onze gouden tip voor trekspelletjes? Hou het kort! Voorkom dat je hond zich helemaal verliest in het spel door regelmatig rustmomenten in te bouwen. Leer je hond het verschil tussen ‘vast’ en ‘los’, observeer zin spelgedrag en pas het ritme aan volgens zijn noden. Lees hier hoe je het voor beide partijen leuk en leerzaam houdt.