Konijnen houden in het algemeen eigenlijk niet van knuffelen, dus onze liefde voor onze snuffelende huisdiertjes moeten we op een andere manier kenbaar maken. Maar hoe zit het met de gevoelens van een konijn voor z’n baasje? Kan je aan je konijn zien dat hij jou graag heeft en hoe ziet zo’n liefdesverklaring er dan precies uit? Konijnengedragsexpert Josine van De Nijnerij vertelt op welke signalen je kan letten.

Konijnen en emoties

Heb jij een konijn in huis? Dan weet je wel hoe groot de verleiding is om menselijke eigenschappen te projecteren op jouw vriendje op vier pootjes – antropomorfisme, heet dat. Met dank aan Bugs Bunny, Nijntje, Stampertje en al die andere schattige tekenfilmkonijnen! En dat is niet helemaal onterecht, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat onze langorige huisdieren wel degelijk een brede waaier aan emoties ervaren en die ook kunnen uiten. 
 
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen. Wanneer je een nieuw konijn in huis haalt, waar je als baasje meteen een heel sterke band mee krijgt, dan kan je ‘oude’ konijn zich tussen jou en de nieuwkomer wringen om hem weg te jagen. Deze emoties kan je echt aflezen uit het gedrag en de lichaamstaal van je konijn, maar ze zijn ook in het bloed te zien, bijvoorbeeld wanneer de hoeveelheid stresshormoon toeneemt.
Konijnen kunnen een brede waaier aan emoties ervaren én uiten, van angst en blijdschap tot verdriet en jaloezie

Zo toont een konijn affectie

Dit wil zeggen dat je dus ook aan je konijn kan zien wanneer hij tevreden is met jouw aanwezigheid. Er zijn verschillende manieren waarop konijnen dit kunnen doen, en in feite lijken die gedragingen heel erg op hoe ze aan hun soortgenootjes affectie tonen. Onthou wel: tussen jou simpelweg verdragen tot uiterlijke tekenen van affectie tonen, zitten heel wat stappen. Niet elk konijn is even lovey-dovey met zijn eigenaar, en dat is oké. 
 
 

Likken 

Je hebt het vast al eens gezien: twee konijntjes die elkaar heel liefdevol beginnen te likken. En ook bij andere soorten in de dierenwereld komt dit verzorgende gedrag vaak voor. Wanneer je konijn je begint te wassen, mag je er prat op gaan dat je huisdier jou helemaal vertrouwt en apprecieert. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, doet je konijn dit niet om het zout uit je zweet op te likken, maar echt als een teken van affectie. Van je kledij tot je handen en zelfs je hals of gezicht: sommige konijnen weten heel goed hoe ze je kunnen vertederen!
 
 

Aanwezigheid opzoeken

Konijnen die elkaar graag hebben, doen niets liever dan bij elkaar in de buurt vertoeven. Ze kruipen dan dicht bijeen om van elkaars lichaamswarmte te genieten of huppelen elkaar vrolijk achterna waar de ander ook gaat. Komt jouw konijn spontaan naar je toe, komt hij in jouw buurt liggen, laat hij zich aaien of volgt hij jou overal in huis? Bingo! 
  
Hou er wel rekening mee dat niet elk konijn even enthousiast naar je toe zal komen. Soms zijn de gedragingen van je konijn zo subtiel dat je ze misschien niet meteen herkent als signalen van affectie. Onthou dan dat het voor een eerder angstig konijn al heel wat betekent als hij jou toelaat in de ren en af en toe een keertje naar je toe komt hupsen om voorzichtig aan je hand te snuffelen. Dit is een begin van vertrouwen dat je moet koesteren.
Konijn zit op de grond naast vrouw die boek leest
Komt je konijn spontaan gezellig bij jou zitten? Dat wil zeggen dat het jouw aanwezigheid op prijs stelt

Knorrend geluid maken

Niet-gecastreerde konijnen hebben de neiging om je voeten heen te gaan cirkelen en daarbij een soort knorrend of zoemend geluid te maken. Dit is hormonaal bepaald gedrag en klinkt misschien een beetje vreemd, maar voor jouw konijn is dit evengoed een manier om te tonen dat hij je leuk vindt. Soms gaat dit ook gepaard met sproeien of tegen je voet aanrijden uit seksuele opwinding. Frustrerend voor je konijn, want het leidt nergens toe, en vast ook wel een beetje vervelend voor jezelf. In dat geval trek je dus best wel een grens en is castratie van je konijn wenselijk. 
 
 

Indirect gedrag

Je kan ook veel afleiden uit de reactie van jouw konijn op gedragingen die jij zelf als baasje stelt. Ben je jouw langoortje aan het aaien, let dan eens op de lichaamstaal. Blijft het diertje er lekker relaxed onder – dat wil zeggen: een beetje in elkaar gedoken, oogjes zachtjes gesloten, oortjes plat naar de zijkant gelegd – en gaat hij zachtjes tandenknarsen? Dan voelt je konijn zich helemaal op z’n gemak bij jou en geniet hij ook echt van alle aandacht.
 
 

Veel of weinig affectie tonen: hoe komt dat?

Sommige konijnen zijn echte allemansvriendjes en anderen dan weer niet. Veel hangt af van het specifieke ras van het konijn: zo zijn de grotere rassen van nature wat kalmer of relaxter, waardoor ze sneller geneigd zullen zijn om je aanwezigheid en nabijheid op te zoeken. Denk maar aan de Vlaamse reus, die niet voor niets de golden retriever onder de konijnen genoemd wordt! Kleinere konijnenrassen zijn vaak wat meer voorzichtig of angstig, en bekijken de boel dan ook liever van op een afstandje. 
Konijntje snuffelt aan een hand
Het ene konijn is al wat dapperder dan het andere. Voor een angstig konijn is even voorzichtig aan je hand snuffelen al heel wat!
Of een konijn graag naar je toe komt en zich laat aanraken, kan daarnaast ook genetisch bepaald zijn. Zijn de ouderdieren behoorlijk tam, dan geven ze die eigenschap naar alle waarschijnlijkheid door aan hun nakomelingen. Ook bestaan er enkele trucjes die je kan uitproberen om je konijn tammer te maken, maar hou er rekening mee dat je hier veel geduld voor aan de dag zal moeten leggen. Het ene konijn staat hier al meer voor open dan het andere. Jij als baasje kan dit natuurlijk als geen ander inschatten, dus hou je verwachtingen realistisch, sla geen stappen over en ga je konijn zeker niet pushen.
 
Trouwens, je hoeft niet bang te zijn dat je konijn geen affectie meer naar jou zal tonen eens er een tweede konijn bij komt. Konijnen hebben genoeg liefde in zich om zowel hun soortgenootje als hun baasje van de nodige aandacht te voorzien! Hoe beter de vertrouwensband met je konijn, hoe groter de kans dat het diertje laat zien hoe graag het je ziet. Ga je konijn dus niet ongewenst oppakken of najagen om liefde van hem te vragen, want zo beschadig je het vertrouwen en moet je weer van nul beginnen.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen