Een kat is een actieve jager en vangt weleens een muis. Een darmparasiet zoals een worm is dan al snel opgelopen, want die zijn verzot op de eitjes van sommige lintwormen. Vaak zijn die wormen echter microscopisch klein en kan je ze met het blote oog niet zien in de uitwerpselen van je kat. Om te vermijden dat je kat ziek wordt, kan je haar dus maar beter regelmatig ontwormen.

Wat doet een worminfectie met je kat?

Wormen kunnen ziektes veroorzaken bij je kat. Hoe die ziekte exact verloopt, hangt af van het type worm – de spoelworm of rondworm en de lintworm komen het vaakst voor – maar ook van jouw kat. Bij lichte infecties zie je helemaal niets of enkel een beetje diarree. Maar in zwaardere gevallen kan je kat vermageren, minder fit worden en bloedarmoede ontwikkelen. Zwakkere katten en kittens kunnen er zelfs aan sterven. Trouwens, sommige van die wormen kan je kat ook aan jou doorgeven!
 
Een lintworm kan je herkennen aan de kleine, witte segmentjes waarin de worm zich opsplitst. Het lijken net rijstkorreltjes, die vaak aan de haren rond de anus van de kat blijven plakken of met de ontlasting mee naar buiten komen.
 
 

Hoe vaak moet je je kat ontwormen?

Daarom is het verstandig om een volwassen buitenkat minstens viermaal per jaar – dus om de drie maanden – te ontwormen met een middel dat tegen de meeste wormen werkt. Bij kittens mag het nog vaker, omdat zij via de moedermelk al besmet kunnen raken met rond- of spoelwormen. Een kitten ontworm je dus best op drie, vijf en zeven weken, en vervolgens maandelijks tot ze zes maanden oud zijn. Kittens van zo’n half jaar oud kunnen ook tegen lintwormen behandeld worden.
 
Twijfel je over de frequentie? Aarzel dan niet om advies te vragen aan je dierenarts, die kan je meteen een antwoord op je vragen geven. Haal je een adoptiekat in huis? Dan mag je ervan uitgaan dat deze al eens ontwormd is voor ze bij jou komt wonen.
Kat ontwormen
Er bestaan verschillende ontwormingsmiddelen, zoals deze druppels die je in de nek van je kat aanbrengt

Hoe behandel je wormen bij je kat? 

Worden er toch parasieten bij je kat geconstateerd, dan kan je dierenarts extra kuurtjes voorschrijven. De meeste behandelingen doden namelijk wel de wormen, maar niet de eitjes. Daarom is het soms nodig een kat gedurende drie maanden nog een aantal keren te behandelen om alle uitgekomen eitjes te doden. 
 
Ook vlooien kunnen trouwens wormen overbrengen op je kat. De larven van de vlo voeden zich vaak met eitjes van lintwormen en raken zo besmet. Als je kat zich vervolgens wast en zo’n vlo oplikt, zet de besmetting zich verder op je huisdier. Een goede ontworming gaat dus het best gepaard met een tijdige ontvlooiing
 
Vraag je je af of je je zwangere poes ook mag ontwormen en tegen vlooien mag behandelen? In het algemeen zijn deze behandelingen veilig voor drachtige poezen. Toch zal een dierenarts je aanraden alleen producten te gebruiken waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze veilig tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden. Het is dus verstandig om eerst even met hem of haar te overleggen.
 
 

Conclusie: ontwormen is belangrijk!

Parasieten kunnen soms een ernstige belasting voor de gezondheid van je kat vormen, en de kans op herbesmetting door eitjes is groot. Bovendien verslinden ze kostbare energie en waardevolle voedingsstoffen van je kat. Voeg daar nog aan toe dat de organen en het immuunsysteem zwaar te lijden hebben onder de ontwikkeling van een parasiet en je snapt meteen hoe belangrijk het is om je kat te ontwormen!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen