In België en Nederland vinden we het maar normaal dat katten gezien worden als huisdieren, maar wist je dat dit niet overal in de wereld het geval is? Onze lieve pluizenbollen krijgen in sommige landen een iets minder glamoureuze behandeling, en er zijn ook culturen waar katten een puur praktische functie krijgen aangemeten.

In de westerse en Japanse cultuur: ja

 

In de westerse cultuur, en zeker bij ons in België in Nederland, staat de kat met stip op één in het lijstje van meest populaire huisdieren. Bijna 30 procent van de Belgen heeft een kat in huis! We zien de kat dus zeker en vast als een onderdeel van de samenleving, en zelfs meer dan dat. Katten zijn hier echte gezelschapsdieren en veel kattenbaasjes beschouwen hun viervoeter als een volwaardig lid van het gezin.  
 
In Japan is de liefde voor de kat nog groter. Zoek je een leuk kattencafé, dan heb je ze in Japanse steden maar voor het uitkiezen. En ook in de populaire cultuur mogen de viervoeters niet ontbreken – kijk maar naar de populariteit van Hello Kitty. Nog bekender is Maneki Neko, de 'wenkende' of 'lonkende' kat. Dit bijzondere kattenbeeldje zetten de Japanners als geluksbrenger in hun huizen, winkels en restaurants. Ze steekt haar linkervoorpootje omhoog om je naar binnen te wenken en draagt een slabbetje en een bel, die symbool staan voor rijkdom en materiële overvloed. En ook in de Japanse kunst speelt de kat vaak een hoofdrol. Echte crazy catlads en catladies boeken best een ticketje op de veerboot naar Tashirojima, ook bekend als het 'Katteneiland', waar meer dan honderd katten de plak zwaaien!

Rosse katten op het eiland Tashirojima
Op het Japanse eiland Tashirojima wonen amper mensen, maar wel meer dan honderd katten!

In de meeste plattelandsculturen: nee

In de eerste Egyptische dynastie zouden voor het eerst wilde en verwilderde katten gebruikt zijn om het ongedierte in de graanschuren onder controle te houden. Later namen de Romeinen katten mee uit andere delen van Europa die ze binnenvielen. Ze temden de dieren en gebruikten ze om ratten en muizen uit gebouwen en voedselopslag te weren. Een werkkat kan best schuw zijn, maar ze is wel erg waardevol, bijvoorbeeld als nachtwaker tegen ongedierte. Katten zijn meesterlijke jagers en ratten en muizen hebben een genetisch aangeboren angst voor katten. Daarom verdwijnen ze al snel op plaatsen waar katten op de loer liggen.
 
Ook vandaag bestaan er nog culturen waar katten niet als huisdier vertroeteld worden, maar nuttig werk uitvoeren. Zo’n werkkatten kunnen we tegenwoordig terugvinden op boerderijen, industrieterreinen of huizen op het platteland. Ratten en muizen vormen op die plekken een bedreiging voor opgeslagen eten, gebouwen en bedrading, of ze leveren gevaar op voor de gezondheid. Met een paar katten op je erf kan je dit ongedierte makkelijk in toom houden.

 
 
In de Vietnamese cultuur: nee

De meesten van ons krijgen er koude rillingen van, maar in sommige Aziatische landen wordt een kat nog steeds geassocieerd met een lekkere lap vlees op het bord. In restaurants in Vietnam bijvoorbeeld, waar het eten van kattenvlees een oude traditie is, kan je kat dikwijls terugvinden op de menukaart. Vroeger aten de Vietnamezen katten vooral uit armoede, maar vandaag doen ze het ook uit bijgeloof: kattenvlees zou namelijk levensgeluk brengen. Toch wil de Vietnamese overheid de consumptie van kattenvlees tegengaan, temeer omdat katten nuttige rattenvangers zouden zijn. Maar op het platteland wordt die wens nog genegeerd. Een stukje kat op de barbecue wordt gezien als een delicatesse – zeker met een glaasje rode wijn erbij. Brrrr ...
 
 
Heb je toch liever een kat als gezelschapsdier dan haar pakweg op te peuzelen, ontdek dan hier welke de meest voorkomende kattenrassen zijn! Trouwens, ook honden worden niet overal ter wereld als huisdier gezien.
 
 

 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen