Je kat is als een kind voor jou en je wil haar dan ook behoeden voor elk mogelijk gevaar. Maar een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Soms zelfs in je eigen woonst! Een gewaarschuwde kattenmama is er twee waard, lees daarom aandachtig dit artikel zodat je de alledaagse gevaren in en om je huis beter kan inschatten én voorkomen. 

Chocolade is giftig voor katten 

Voor ons een delicatesse, voor katten puur vergif. In pure en melkchocolade zit theobromine, een stofje dat dodelijk is voor katten. Laat dus nooit chocolade op de salontafel of het aanrecht staan! Wanneer moet je naar de dierenarts? Al bij een inname van 1,3 gram pure chocolade per lichaamsgewicht vertrek je best onmiddellijk naar de dierenarts van wacht. Voor melkchocolade geldt als ondergrens 9 gram per kilogram lichaamsgewicht. 
 
 

Haal geen giftige planten in huis 

Als de verveling toeslaat, durven (vooral jonge) katten wel eens beginnen knabbelen aan je kamerplanten. In de eerste plaats bezorgt dat je kat maagdarmproblemen, want als echte carnivoren is hun lichaam niet voorzien op groen voedsel. Het gevolg is dat ze alles weer uitbraakt, maar dat is niets in vergelijking met de reactie op giftige planten. In dit artikel geven we je tips en krijg je een overzicht van giftige kamerplanten. 
 
 

Zet je kookplaat op kinderslot om je kat te beschermen

Na het koken is het sowieso een goed idee om je kat even uit de keuken te houden, zodat ze haar fluwelen pootjes niet verbrandt op het afkoelende kookvuur. Maar hou er ook rekening mee dat katten veel moderne fornuizen zelf kunnen aanzetten! De aanraakbediening is namelijk ook gevoelig voor kattentenen. En dat is niet alleen gevaarlijk voor je kat, maar voor je hele huis. Regelmatig moet de brandweer uitrukken voor branden veroorzaakt door een kooklustige kat. Zet je kookplaat dus altijd op kinderslot. Heeft jouw fornuis die optie niet, laat dan zeker geen potten, pannen of andere voorwerpen die vuur kunnen vatten op de kookplaat staan. 
 
 

Kaarsen en de kattenvacht

Nog meer brandgevaar ligt op de loer wanneer je kaarsen aansteekt. Een kat die te dichtbij komt, kan haar eigen vacht vuur laten vatten of de kaars omgooien.
Kat staart naar brandende kaars
Laat je kat niet alleen achter met een brandende kaars
Kat likt van tandpasta op tandenborstel
Tandpasta met xylitol is dodelijk voor katten

Peperkoek, pindakaas, kauwgum en tandpasta

Veel katten halen hun neus op voor alles wat geen kattenvoer is, maar er bestaan zeker ook alleseters onder onze besnorde huisgenoten. Let op met xylitol, een zoetstof die regelmatig in peperkoek, kauwgum en andere zoetigheden zit. Ook in tandpasta zit deze suikervervanger. Zie je xylitol op de verpakking staan? Geef het dan nooit aan je kat, want ze kan eraan sterven. Zelfs als ze maar een heel klein beetje binnenkrijgt! 
 
 

Nog meer gevaren uit de keukenkast

Let ook op met avocado, koffie (bijvoorbeeld met veel melk erin), druiven, rozijnen, uien, knoflook, bieslook, rauw eiwit, rauw varkensvlees, lever, zoetwatervis en zout voedsel zoals ansjovis. 
 
 

Laat je kat niet bij afval

Een leeg blik tonijn of een kapot stuk glas kan je kat gevaarlijke snijwonden opleveren. Daarnaast loopt je kat het gevaar bedorven voedsel binnen te krijgen en ernstig ziek te worden. Zet je vuilnis in een ruimte waar je kat niet bij kan of in afgesloten containers. 
 
 

Klonterende kattenbakvulling gebruik je best niet bij kittens

Kittens zijn nieuwsgierig en stoppen graag dingen in hun mond. Ze zullen vast ook eens proeven van de kattenbakvulling. Meestal hebben ze daar na een klein hapje wel genoeg van, maar gek genoeg vinden ze het soms net heel lekker. Dan is het opletten geblazen met klontvormende kattenbakvulling. Zo’n klompje grit in de maag van je kitten raakt niet verteerd en moet operatief verwijderd worden. Gebruik voor jonge katten dus liever kattengrit dat geen klonters vormt - later kan je altijd nog overschakelen. 
 
 

Stroomkabels: hou ze weg van je speelgrage kat 

Kittens spelen met zowat alles wat ze te pakken krijgen en ook oudere, nieuwsgierige katten onderzoeken wel eens een nieuw voorwerp in huis. Let op als ze het op je stroomkabels gemunt hebben! Want die vlijmscherpe kattentandjes onder stroom, dat wil niemand meemaken. Zet apparaten weg wanneer je ze niet gebruikt en laad je smartphone enkel op terwijl je zelf in dezelfde ruimte bent. Komt er een nieuwe kabel in huis (kerstboomverlichting!), wees dan extra alert. Bezorg je kat voldoende uitdaging, bijvoorbeeld met voederpuzzels, hengelspellen, snuffeldozen en door haar speeltjes afwisselend aan te bieden. 
 
 

Kippenbotjes zijn gevaarlijk voor katten

Deze overheerlijke delicatesse - aldus je kat - is niet zonder gevaar. Het bot gaat splinteren en kan heel wat schade aanrichten. De splinters kunnen blijven steken in de keel of in de slokdarm, maar kunnen ook de maag- of darmwand beschadigen. 
 
 

Let op voor je kat in de droogkast of wasmachine

Katten houden van dozen, kasten, holen, zakken … En al zeker wanneer die plekjes lekker warm zijn. Bijvoorbeeld een droogkast of wasmachine die net gedraaid heeft! Zo raken katten soms per ongeluk opgesloten of - erger nog - komen ze terecht tussen de handdoeken op het warme programma. Sommige katten kunnen het navertellen, maar meestal is dat niet het geval. 
Kat zit in geopende wasmachine
Controleer altijd of er geen kat in je wasmachine ligt te slapen 
Speelse kat ligt in papieren zak
Knip altijd de hengsels door voor je een kat met een papieren zak laat spelen

Plastic zakken en papieren zakken met hengsels

Een kat in een zak: in het echte leven lijkt dit tafereel in niets op wat het spreekwoord betekent. Katten houden immers van zakken, het zijn kleine holletjes waarin ze verstoppertje kunnen spelen. Blijf altijd in de buurt wanneer ze met plastic spelen, want er dreigt verstikkingsgevaar als de zak afgesloten raakt. Maar ook een papieren zak heeft zo zijn gevaren: wanneer je kat haar kop door de hengsels steekt, zit ze vast en raakt ze in paniek. Wil je poes-lief een veilig speeluurtje gunnen, geef haar dan een papieren draagtas met doorgeknipte hengsels. 
 
 

Muizen- en rattenvergif ook gevaarlijk voor katten

Is jouw kat zo’n couch potato die zich liever nog eens omdraait in plaats van achter muizen aan te gaan? Dan is de verleiding misschien groot om muizenvergif te strooien. Let op: dit kan ook je kat vergiftigen! Misschien vangt ze in een moment van openbaring tóch een verzwakte muis of vindt ze de gifkorrels er wel lekker uitzien. Heb je dieren in huis, kies dan altijd voor een diervriendelijke manier om muizen te bestrijden. Zet levende vallen en laat de muizen weer vrij op een gepaste afstand van jouw en andere huizen. 
 
 

Grasaren dringen door in het kattenlichaam

Lange grassen hebben scherpe zaden die we grasaren noemen. Ze vormen de ‘pluimpjes’ die je ziet in een ongemaaide grasweide. Zo’n grasaar is uitgerust met kleine weerhaakjes. Gaat je kat wel eens op jacht in hoog gras, dan kunnen de aren in het oor, de neus of tussen de pootkussens van je kat terechtkomen. Met kleine weerhaakjes kruipen de zaden steeds verder naar binnen. Vermoed je dat je kat het slachtoffer is van een grasaar, rep je dan meteen naar de dierenarts. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker om het zwervend voorwerp te verwijderen en hoe meer kans dat de aar vitale organen zoals de hersenen bereikt. 
 
 

Kantelramen of kiepramen kunnen je kat zwaar beetnemen

Elk jaar opnieuw raken er katten bekneld in openstaande kantelramen, omdat ze aangetrokken werden door de buitenlucht. Er is bovenaan nochtans voldoende plaats voor een slank kattenlijf. Maar de glazen ondergrond is glad en bij de minste misstap komt je hulpeloze kat in het smalle gedeelte onderaan terecht. Stel je voor wat er gebeurt als ze klem zit met haar hals of bijvoorbeeld met één achterpootje! Een eenvoudige oplossing is het minder smal en glad maken van het scharnierpunt, door er bijvoorbeeld kussens in te klemmen. Nog veiliger is het plaatsen van luchtroosters. Laat je kat in geen geval alleen thuis met de ramen op kiepstand. 
 
 

Let op voor verdrinking in regenwatertonnen

Drinkt jouw kat ook liever uit een plas dan uit het verse kommetje water dat je voor haar klaarzet? Dan haalt ze in droge periodes misschien gekke capriolen uit om bij het water in de regenwaterton te geraken. Leg altijd een deksel op het waterreservoir, want het is haast onmogelijk voor je kat om hier levend uit te geraken wanneer het waterpeil wat lager staat. 
 
 

Touwtjes, elastiekjes, inpaklint, flosdraad … 

Een kat die speelt met een bolletje wol: het is een aandoenlijk beeld. Tot ze op een uiteinde begint te knagen en het draadje naar binnen werkt. Doorbijten lukt niet en het volledige item komt in de kattenmaag terecht. Daar raakt het niet meer weg en de dierenarts moet te hulp schieten. Dit scenario geldt eigenlijk voor alles wat klein genoeg is om in te slikken in combinatie met een nieuwsgierige kat. Geef zulke dingen dus enkel onder toezicht aan je kat. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen