Kippen kunnen goed tegen de kou
De Belgische winters zijn niet meer wat ze geweest, verzuchten we wel eens. Lange periodes met strenge vorst en verse sneeuw hebben we al een tijdje niet meer gehad in onze contreien. Komt er dan toch eens een onverwacht pittige koudegolf, dan hoef je je als kippeneigenaar niet meteen zorgen te maken: de meeste kippenrassen zijn voorzien van een goed isolerend donsjasje waarmee ze hun lichaamswarmte vasthouden. Temperaturen onder het vriespunt kunnen ze dus best goed verdragen.Het is dan wel belangrijk dat ze de ruiperiode in het najaar goed zijn doorgekomen. Vooral oudere kippen kunnen er soms wat langer over doen om hun verenkleed volledig te vervangen. Valt de winterprik vroeg op het seizoen, dan hebben ze misschien nog niet al hun pluimen gewisseld en kunnen ze letterlijk kippenvel krijgen. Toch is ook dit geen reden tot bezorgdheid: een kip die het wat frisjes heeft, is slim genoeg om zelf een beschut plekje of de warmte van een soortgenoot op te zoeken. De zitstok in het kippenhok is een geliefkoosd plekje op koude dagen.
Vermijd tocht en vocht
Waar kippen veel minder goed op reageren, is het verraderlijke duo ‘tocht en vocht’. Zorg dus dat je kakelende dames altijd toegang hebben tot een droog en tochtvrij kippenhok waar ze beschut zitten tegen wind, regen en sneeuw, anders kunnen ze onderkoeld raken en behoorlijk ziek worden. Ook staan ze niet graag met hun poten in de sneeuw, zeker wanneer die voorzien zijn van mooie sierpluimen zoals bij de Brahma of het zijdehoen. Als die pluimen nat worden, kunnen ze vervolgens bevriezen en krijg je heuse ijsklontjes! Niet aangenaam voor je kippen, en ze kunnen er zelfs vrieswonden aan overhouden.Op een droge ondergrond hoef je je over hun poten niet te veel zorgen te maken: de schubben zorgen ervoor dat ze beter bestand zijn tegen de kou. Bovendien zijn kippen voortdurend in beweging, waardoor ze nooit lang aan één stuk contact maken met de bevroren grond. Vaak zal je hen op een koude dag ergens zien zitten met één opgetrokken poot, zoals veel vogels doen: door afwisselend een van hun poten tegen hun buik aan te houden, verminderen ze het warmteverlies. Misschien kan je ook enkele voorwerpen in de kippenren leggen waar ze op kunnen gaan zitten, zoals een platte boomstronk of een houten palet? Zo hoeven ze met hun poten de grond niet te raken.
Zorg voor bescherming bij extreme kou
Wordt er voorspeld dat ’s nachts de stenen uit de grond gaan vriezen, dan neem je toch best enkele voorzorgsmaatregelen:- Voorzie wat extra nestmateriaal op de bodem van het hok en bekleed de buitenkant eventueel met isolatiemateriaal, stukken karton of oude dekens.
- Overweeg ook om een warmtelamp op te hangen in een hoekje van het kippenhok, zodat je de ergste koude wat kan breken. Zeker voor kwetsbare dieren, zoals ex-legbatterijkippen of kippen met een zwakke gezondheid, is dat een must.
- De kam en de lellen van je kippen zijn wel kwetsbaar bij strenge vorst. Om te voorkomen dat er bevriezingsverschijnselen optreden, kan je ze op voorhand insmeren met wat vaseline – zo leg je een dunne beschermingslaag aan op de huid.
- Denk er ook aan dat kuikens en jonge kippen gevoeliger zijn voor lage temperaturen dan volwassen dieren met een volledig volgroeid verenkleed. Kleine kuikens hebben absoluut een warmtelamp nodig om de winter te overleven!
- Je kan ook tijdelijk het dieet van je kippen aanvullen met extra eiwitten, zo verhoog je hun vetgehalte en zijn ze beter bestand tegen de kou.
Benieuwd naar meer tips om je kippen tijdens de winter in de watten te leggen? Je vindt ze in dit Beestig-artikel!