Hoe weet ik of de hond dat prima vindt?
Als je een vreemde hond met zijn eigenaar tegenkomt, blijf je even op een afstandje van de hond staan. Je vraagt natuurlijk eerst toestemming aan de eigenaar van de hond, want die kent zijn oogappel het best en weet of hij wel zin heeft in een stel vreemde handen aan zijn lijf. Maar ook al zegt die dat het mag, de hond heeft altijd het laatste woord. Eigenlijk hoef je niets te doen en blijf je gewoon stilstaan. Wacht tot de hond zelf toenadering zoekt en kom dan pas tegemoet aan zijn vraag. Steek je je hand toch uit, doe het dan rustig. Snuffelt de hond en geef hij vervolgens een duwtje tegen jouw benen of hand, dan mag je voorzichtig strelen. Doe dat nooit bovenop zijn hoofd of rug - dat vinden honden helemaal niet leuk - maar aan de zijkant van zijn hals of op zijn borst. Stop na enkele seconden met aaien en kijk of de hond zelf opnieuw jouw hand opzoekt: een duidelijker uitnodiging om verder te doen krijg je niet!
Wanneer wil de hond niet geaaid worden?
En als de hond helemaal niet naar je toe komt? Dan wil het zeggen dat hij goede redenen heeft om jouw verzoek af te wijzen. Misschien houdt hij niet van vreemden of vindt hij de omgeving geen goede plek om affectie te tonen. Soms schuilen honden achter hun eigenaar om aan grijpgrage handen te ontsnappen. Dat is een teken van vertrouwen in hun geleider en dat mag je echt niet schaden! Verplicht je zo'n hond toch om zich te laten aaien, dan besluit hij dat zijn eigenaar niet voor hem opkomt en zal hij voortaan vreemde mensen nog meer gaan mijden. Een belangrijke tip dus voor jou als hondeneigenaar: forceer je hond nooit om ‘niet flauw te doen’ en zich toch te laten aaien. Je doet er je hond en jezelf écht geen plezier mee!
Een geel lintje
Heb je al eens een hond tegengekomen die een geel lintje draagt? Dat is een duidelijke vraag van de eigenaar om zijn hond met rust te laten. De reden waarom je zulke honden niet mag aaien, kan variëren. Misschien is de hond bang van andere mensen of vertoont hij agressie, maar er zijn ook honden die tijdens hun training niet afgeleid mogen worden of pijn hebben wanneer ze worden aangeraakt.
Ook blindengeleidehonden en assistentiehonden mag je nooit aaien - zelfs niet wanneer ze niet aan het werk zijn. Deze honden zijn gekoppeld aan een eigenaar met beperking en mogen uitsluitend daarmee een band vormen. Tijdens de uitvoering van hun job is het natuurlijk nog veel belangrijker om hen niet af te leiden.