Voorbereiding
- Wil je je viervoeter meenemen in het vliegtuig, dan moet je zijn plek van tevoren reserveren. Ook voor de vlucht van je huisdier moet je betalen. Hoeveel dat exact is, hangt af van de vliegmaatschappij.
- Vraag vooraf bij de luchtvaartmaatschappij even na wat er wel en niet kan.
- Check ook bij je dierenarts of je hond gezond genoeg is om te vliegen. Heeft hij verplichte inentingen (zoals tegen hondsdolheid) nodig? Moet je bepaalde medicatie meenemen?
- Vergeet het paspoort van je hond niet!
Cabine of laadruim?
Kleine huisdieren mogen mee in de cabine van het vliegtuig. Een ‘klein’ huisdier is in België een dier van maximaal acht kilogram (inclusief het gewicht van de reismand) en in Nederland maximaal tien kilogram. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:
- Je hond moet schoon, gezond en ongevaarlijk zijn.
- Het dier moet ouder zijn dan twaalf weken.
- Je hond mag andere passagiers niet storen.
- Je viervoeter moet in een lekvrije tas zitten.
- Die tas moet bovendien geurvrij zijn
Grotere dieren moeten in een speciaal, verwarmd deel van het laadruim. Ook daar zijn enkele voorwaarden aan verbonden:
- Je huisdier moet in een geschikte kooi of container vervoerd worden.
- Heb je een teef, dan mag ze niet zwanger zijn.
- Je hond moet voldoende eten en drinken hebben voor de hele vlucht.
Speciale gevallen
- Assistentiedieren, zoals blindengeleidehonden of hulphonden, mogen meestal gratis mee, en zonder beperkingen qua gewicht of grootte. Maar ook dit check je het best eerst bij de luchtvaartmaatschappij. Bij Brussels Airlines bijvoorbeeld dien je een plekje voor assistentiedieren te boeken via hun medisch assistentieteam.
- Heb je een hond met een platte snuit, zoals een mops, pekinees, Engelse of Franse bulldog of boxer, dan moet je hiervoor eerst een speciale verklaring ondertekenen. Doordat zij sowieso meer ademhalingsproblemen hebben, houdt zo’n vlucht voor deze rassen nog grotere risico’s in. Door stress of hoge temperaturen kunnen ze ernstige last met hun ademhaling krijgen en bestaat de kans dat ze de vlucht niet overleven. Met het oog op hun welzijn neem je ze het best mee in de cabine, en niet in het laadruim.
- Met bepaalde hondenrassen mag je simpelweg de grens niet over, of dat nu via de lucht of over land is. Het gaat om zogenaamde 'aanvals- of verdedigingshonden', zoals de pitbull, de rottweiler en de American Staffordshire terriër. Informeer je vooraf dus goed of jouw hond wel welkom is op je reisbestemming!
Benieuwd wat je allemaal nodig hebt voor een tripje met je hond? Met deze handige vakantiechecklist kan je goed voorbereid en zonder zorgen op pad met je viervoeter!