Jaarlijks worden er duizenden nestjes ‘huiskatten’ geboren in België. Als je een kleine, schattige pluizenbol in huis wilt, krijg je er dus vrij makkelijk eentje te pakken. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een nieuwe kitten of kat. Lees even mee!
 

Steriliseren en chippen

Eerst en vooral: elke kitten die je ergens adopteert of koopt, moet gesteriliseerd of gecastreerd én gechipt worden. Deze wet ging pas op 1 april 2018 van kracht en is dus splinternieuw. Door de chip worden katten sneller herenigd met hun baasjes als ze verloren lopen en door je nieuwe kat te steriliseren of te castreren belanden er minder katjes in het asiel.

Toen ik mijn katten Ozzy en Billie adopteerde, was deze wet nog niet van tel. Toch heb ik ze na enkele maanden laten castreren en steriliseren. Ik kan goed begrijpen dat heel wat mensen een nestje schattige kittens willen, maar als je weet dat de asielen vol zitten met katten die niet geadopteerd raken, vind ik die nieuwe maatregel eigenlijk perfect. Als je toch per ongeluk een nestje hebt (wat in principe dus niet zou mogen), moet je de kittens castreren of steriliseren voor je ze weggeeft.

Die chip laten plaatsen is geen pretje. De chip is een rijstkorrel groot en wordt met een dikke naald in de nek van de kat geënt. Toen ik het gejank van Billie hoorde, moest ik even slikken, maar de pijn was gelukkig van korte duur. Als ze ooit verloren loopt, weet ik nu dat ze altijd weer bij mij terechtkomt, want mijn gegevens staan op de chip.
Misschien is de belangrijkste les van allemaal wel: bezint voor je begint.
Katje met blote buik
Laat je kitten steriliseren of castreren, dit is wettelijk verplicht
Vrouw met kitten
Dankzij de chip worden katten sneller herenigd met hun baasjes

Vaccinaties en vieze beestjes

Naast het plaatsen van de chip en de sterilisatie, moet je je nieuwe kat ook laten inenten tegen de kattenziekte en de niesziekte. Als je je huisdier een volledige bescherming wil bieden, kan je hem ook inenten tegen Leucose, ook wel kattenleukemie genoemd. Deze inentingen gebeuren rond de acht weken, met een herhalingsvaccin drie weken later. Tegen bepaalde ziektes, zoals kattenaids, kan je hen helaas niet beschermen. Vergeet ook niet je katje goed te ontwormen. Zeker de allerkleinste kittens kunnen heel zwak worden van die vieze beestjes.
 
Als je beslist om je kat naar buiten te laten gaan, bescherm haar dan ook tegen vlooien en teken. Ozzy en Billie haten het om die kleine pipetjes in hun nek te krijgen, maar intussen zijn er al heel wat alternatieven op de markt, zoals een vlooienband of pipetten die niet één maar wel drie maanden lang werken. Heeft je kat toch een teek? Lees dan eerst even na hoe je die het beste verwijdert.
 

Hou je kat gelukkig

Misschien is de belangrijkste les van allemaal wel: bezint voor je begint. Katten zijn dan wel eigenwijze en zelfstandige dieren, maar ook zij hebben voldoende aandacht nodig. Ik raad aan om zeker drie keer per dag een kwartiertje met je kat te spelen om ze gelukkig te houden. Als ze ’s avonds op je schoot komt liggen en gelukzalig spint, dan zijn die drie kwartiertjes echt een kleine moeite.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen