Poes of kater?
Overweeg je een poes? Hou er dan rekening mee dat poezen regelmatig krols worden. Tijdens de krolsheid zal ze meer miauwen en veel aandacht vragen. Bovendien zal ze steeds naar buiten willen op zoek naar een knappe kater. Gaat je voorkeur uit naar een kater? Dan komt sproeien al eens vaker voor. Let op: ook poezen kunnen zich hieraan schuldig maken.Poes of kater: castratie is verplicht. Zo vermijd je niet alleen een ongepland nestje, het vermindert ook sproeien en krolsheid, én heeft gezondheidsvoordelen. Zo verlaagt een castratie voor kattinnen de kans op baarmoederontstekingen en melkklierkanker. Gecastreerde katers zullen dan weer minder ronddwalen en vechten voor vrouwtjes, waarmee de kans op ongelukken en wonden daalt. Bovendien leven castraten gemiddeld langer dan hun intacte soortgenootjes. Het prijskaartje verschilt wel op dit vlak: castratie van een kater is goedkoper dan die van een poes.
Binnen- of buitenkat?
Hoewel een kat het liefst een grote tuin ter beschikking heeft, kunnen sommige (ras)katten prima binnen leven. Op voorwaarde natuurlijk dat je van je binnenruimte(s) een katvriendelijke omgeving maakt. Soms hou je een kat zelfs beter binnen dan buiten, zoals wanneer ze aan kattenaids lijdt. In dat geval is jouw kat levensbedreigend voor andere katten. Wil je ze toch graag mee buiten nemen? Daar bestaan kattentuigjes voor!Belangrijke tip: ook al heb je een grote tuin, hou je kat de eerste vier tot zes weken binnen. Laat je haar te vroeg buiten, dan bestaat de kans dat ze niet meer terugkomt of net terugkeert naar haar oude thuis. Geef je nieuwe spinner dus de tijd om te wennen voor je haar buiten laat.
Asiel of fokker?
Waar je je kat ook haalt, informeer jezelf! Ga je voor een kitten van een fokker, sta er dan op dat je de mamapoes en, indien mogelijk, ook de vader te zien krijgt. De karakters van de ouderdieren zeggen namelijk veel over dat van jouw toekomstige kat. Bekijk ook de omgeving: kittens opgegroeid in een warme omgeving met voldoende prikkels hebben minder kans op latere gedragsproblemen.Ook asielen zitten vol met katten op zoek naar een thuis. Door plaatstekort kunnen ze er vaak maar een beperkte tijd verblijven. Adoptie is voor hen dus vaak van levensbelang! Een asielkat op het oog? Vraag info aan de verzorgers: zij kennen het karakter van de kat en haar voorkeuren.
Al een andere kat in huis?
Hou dan zeker rekening met haar levensstijl en zoek een katje dat matcht. Héél belangrijk is de eerste ontmoeting. Bereid die goed voor en voorzie voor elke kat voldoende eet- en slaapplekken, alsook een apart toilet. Hoe minder stress in het begin, hoe rooskleuriger hun toekomst samen. Maak eventueel gebruik van feromonen. Simpelweg een stekker in het stopcontact en de kennismaking zal een stuk vlotter verlopen.Kitten of volwassen kat?
De voorgeschiedenis van een volwassen kat is vaak bekend: je weet meestal beter wat of wie je in huis haalt. Kittens zijn dan weer onweerstaanbaar, maar zitten bomvol energie en zetten graag de boel op stelten. Reken dus op voldoende tijd voor opvoedings- en spelmomenten.Ga je voor een kitten? Zo maak je je huis kittenproof.