Op sociale media circuleert momenteel een alarmerend bericht over gechipte katten. Door de GDPR-wetgeving rond privacy kunnen sommige instanties (zoals de politie) vanaf mei het adres van een gechipte kat niet meer terugvinden. Wat is er precies aan de hand? En wat moet je doen om te voorkomen dat jouw kat de weg naar huis niet meer terugvindt? 

Katten chippen: hoe was de situatie vroeger? 

Sinds 2017 wordt elke nieuwe kat in België verplicht gechipt. De chip wordt geplaatst door een dierenarts, die de gegevens doorgeeft aan een centrale databank. Daarin wordt elk uniek chipnummer gekoppeld aan een kat die het nummer haar leven lang behoudt. Bij elke kat hoort ook een eigenaar, waarvan het rijksregisternummer wordt opgenomen in de database. Bij een verhuis ga je naar de gemeente om je domicilie aan te passen en die info wordt opgeslagen in het rijksregister. Wanneer je je verhuis vergeet door te geven aan catID, kan men via je rijksregisternummer toch achterhalen waar je op elk moment woont. 
 

Privacy-wet beschermt jouw gegevens

Het enige probleem is dat de gegevens uit het rijksregister niet zomaar bekend mogen worden gemaakt. Enkel bevoegde personen, zoals dierenartsen en de gewestelijke dienst Dierenwelzijn, zullen die gegevens kunnen inkijken wanneer ze ingelogd zijn met hun eigen identiteitskaart. De lokale politie en andere gemeentelijke diensten hebben die bevoegdheid niet. 
 
Ook de vele vrijwilligersorganisaties die zich het lot van verloren gelopen dieren aantrekken, zullen geen toegang meer krijgen tot die belangrijke informatie. En zelfs wanneer je een gevonden dier aanmeldt bij een dierenartsenpraktijk in je buurt, bestaat de kans dat de dierenartsassistente je niet kan verder helpen omdat de bevoegde dierenarts op huisbezoek is. Daarom wordt het vanaf mei moeilijker om snel een dier weer aan zijn eigenaar te koppelen, tenzij je uitdrukkelijk toestemming geeft om de gegevens van je kat openbaar te maken. 
Microchip van kat wordt uitgelezen bij de dierenarts

Hoe maak je de gegevens van je kat openbaar? 

Dat kan eenvoudig via de website van catID. Geef het chipnummer van je kat in (dat vind je in haar paspoort onder de barcode die op de sticker bij ‘identificatie’ staat) en druk op ‘zoek jouw kat’. Via ‘meer acties’ kan je je gegevens permanent openbaar maken. Daarvoor heb je je elektronische identiteitskaart, je pincode en een eID-kaartlezer nodig. Nu moet je alleen nog het vakje ‘publiek blijven’ aanvinken zodat iedereen met een chiplezer je gegevens in de toekomst kan raadplegen. Indien bovenstaande procedure klinkt als vervelend gemiauw in je oren, kan je dierenarts de registratie in orde brengen. 
 

Kan iedereen nu zomaar mijn adres online vinden? 

Gelukkig niet! Je gegevens zitten in de database, maar alleen mensen die het chipnummer van je kat hebben, krijgen toegang tot jouw gegevens. En dat is meestal alleen je dierenarts. Alleen wanneer je kat meedoet aan shows, moet je daar ook haar chipnummer opgeven (maar meestal vragen zulke organisaties sowieso je adres- en contactgegevens. Het belangrijkste is: wanneer je kat vermist raakt en iemand leest haar chip met een chiplezer, dan krijgt die persoon meteen alle informatie om de kat zo snel mogelijk bij jou terug te brengen. 
 

Heb je ook een hond? 

Honden worden al sinds 1998 verplicht gechipt in ons land, maar werden tot voor kort niet automatisch gekoppeld aan het rijksregisternummer van hun eigenaar. Hoe je je hond in orde kunt stellen, kan je hier nalezen

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen