De training is al achter de rug
Een jong dier in huis nemen, daar komt best wat bij kijken. Veel mensen onderschatten de tijd en energie die je moet besteden aan de training van hun nieuwe pluizige vriend. Kittens krijgen dan wel zindelijkheidstraining van hun moeder, maar puppy’s en poesjes die te snel uit het nest zijn gehaald, moet je zelf aanleren waar ze wel of niet hun plasje en/of hoopje mogen achterlaten. En natuurlijk moet je ze niet alleen wc-manieren aanleren, maar ook de nodige omgangsvormen om samenleven met hun menselijke huisgenoten mogelijk te maken.Een senior huisdier kent doorgaans al wat basic huisregels. Zo kan een oudere hond meestal al aan de lijn lopen en commando’s opvolgen, zal een kat op leeftijd – mits goed opgevoed – haar nagels niet meer in je behangpapier zetten en zal een bejaarde cavia je voorraadkast niet meer plunderen. De basis is gelegd, zodat jij je enkel hoeft bezig te houden met het aanleren van extra trucjes. En dat is waar de fun begint! Met een senior asieldier in huis ben je meer op je gemak en wordt je hele leven niet meer opgeslorpt door de opvoeding.
Het ideale gezelschapsdier
Dat brengt ons bij mensen die heel graag een dier willen houden voor het fijne gezelschap in huis, maar simpelweg de tijd, de energie of de skills niet hebben om de hele ‘opleiding’ voor hun rekening te nemen. Denk maar aan ouderen, mensen met een fysieke of mentale beperking, met onregelmatige werkuren of een nieuw samengesteld gezin. Als het gaat om aandacht en beweging krijgen, is een ouder huisdier een pak minder veeleisend dan een jonge spring-in-’t-veld.Huisdieren met wat extra levenservaring zijn bovendien rustiger, meer ontspannen en weten perfect wat ze leuk en niet leuk vinden. Dat heeft een stressverlagend effect op hun baasjes. Het zijn dus ook nog eens prima compagnons voor wie bewust wat trager wil leven. Met een oudere hond kan je bijvoorbeeld gemakkelijk tijdens je dagelijkse wandeling af en toe de tijd nemen om te pauzeren op een bankje, zonder dat hij na vijf seconden al staat te trekken aan zijn riem om nieuwe avonturen te beleven. Mindfulness ten top!
Geen verrassingen meer
Laat je je in het asiel verleiden door een piepjong knuffeldier, dan heb je in feite geen idee wat je in huis haalt. Zal het beestje passen bij jouw levensstijl, jouw gezin, jouw omgeving? Het karakter van een ouder dier is al helemaal ontwikkeld en zal gaandeweg niet meer sterk veranderen. Bij het asiel kunnen ze je dan ook perfect vertellen hoe de senior in elkaar zit, waar hij wel en niet van houdt en hoe hij zijn brokjes het liefst eet.Ook of een dier al dan niet met andere huisdieren of kleine kinderen overweg kan, is inmiddels al duidelijk geworden. Oudere dieren zijn doorgaans een tikkeltje toleranter en integreren zich wat vlotter in een nieuw gezin. Zelf houden ze niet meer zo van stressvolle situaties, dus gaan ze die ook niet meer zo snel opzoeken. Als je je openstelt voor oudere asieldieren, zal je daarom veel makkelijker een goede match vinden met jouw huishouden.
Benieuwd hoe een adoptie uit het asiel verloopt? In dit artikel lees je daar alles over.
Dankbaarheid troef
Oudere dieren zijn – net als oudere mensen – sneller tevreden met de kleine dingen in het leven. Het klinkt misschien als een cliché, maar het klopt wel! Een lekker beentje om op te knabbelen, een warm plekje om te soezen in de zon en op tijd en stond een liefdevolle aaibeurt volstaan om in vredige harmonie je huis te delen met een senior viervoeter. Elk extraatje nemen ze gretig en respectvol in ontvangst.Maar wat met oudere asieldieren die het niet zo goed hadden bij hun vorige baasje? De kans bestaat natuurlijk dat jouw nieuwe vriend wat spoken uit het verleden met zich meedraagt in zijn ‘rugzakje’. Meestal kan je die met de nodige aandacht, liefde en geduld na verloop van tijd wel verjagen. Een dier dat niet goed behandeld werd, heeft al gauw in de gaten dat het bij jou wél op de juiste plek zit. Zo kan je het toch nog een mooi, dierwaardig bestaan schenken in zijn laatste levensjaren. Reken maar dat je daar eindeloos veel dankbaarheid voor in de plaats krijgt!
Wil je je kat een fijne oude dag bezorgen? Deze tips kunnen je helpen!
Waar moet je op letten bij oudere dieren?
- Pas op voor overgewicht. De neiging om je senior huisdier extra te verwennen, is misschien groot, maar je doet het er geen plezier mee. Overgewicht kan gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en artrose met zich meebrengen, wat het verouderingsproces versnelt. Geef je oudere hond of kat dus aangepaste seniorenvoeding – méér eiwitten, minder calorieën – en zorg dat ze dagelijks toch een minimum aan beweging krijgen.
- Hou je huisdier mentaal fit. Zorg voor de nodige uitdaging met spelletjes waarbij je dier z’n hersenen moet gebruiken, om symptomen van bijvoorbeeld dementie wat te milderen. Seniorkatten worden weer helemaal speels als je elke dag even tijd maakt voor een creatieve zoektocht naar verstopte brokjes. En ook een bejaarde hond kan je nog nieuwe trucjes leren! Het hoeft er uiteraard niet meer zo wild aan toe te gaan zoals in z’n jonge jaren, maar met een clicker erbij kan je hem gerust af en toe een nieuw commando bijbrengen.
- Geef regelmatig massages. Niet alleen komen oudere dieren – én hun baasjes – helemaal tot rust tijdens een fikse aaisessie, het geeft jou ook de kans om je huisdier aan een grondige check-up te onderwerpen. Koop een speciale borstel voor je huisdier en ga op zoek naar oneffenheden of ongewenste bezoekers zoals teken. Zo hou je de vacht gezond en glanzend. Door één-op-één aandacht te geven, versterk je bovendien de band met je huisdier en zal het jou volledig in vertrouwen nemen.
- Ga jaarlijks naar de dierenarts. Hoe vroeger je vervelende kwaaltjes kan ontdekken, hoe beter je ze kan behandelen en hoe minder last je huisdier ervan ondervindt. Ga dus ten minste jaarlijks bij de dierenarts langs en pak kleine ongemakjes meteen aan. Door een verminderde spijsvertering of een huidprobleem kan de levenskwaliteit van je huisdier snel achteruitgaan, dus stel een behandeling niet uit tot de klachten erger worden.