Oorsprong – waar komt de abessijn vandaan?
Je zou misschien denken dat de abessijn afkomstig is uit Abessinië, maar dat is helemaal niet het geval. Dit kattenras vindt haar oorsprong in Zuidoost-Azië. In landen als Sri Lanka en Singapore zijn momenteel nog steeds katten te vinden met het typische getickte tabby-patroon. Maar hoe is de abessijn dan uiteindelijk in Europa beland? Waarschijnlijk hebben enkele Britse handelaren, die het typische vachtpatroon van de abessijn erg mooi vonden, de katten meegenomen naar andere regio’s zoals het Midden-Oosten en Afrika. Van daaruit werd de abessijn dan uiteindelijk meegenomen naar Engeland in het midden van de negentiende eeuw. In Engeland werd er aandacht besteed aan de rasstandaard en het systematisch fokken van het ras. Zo werd vooral de nadruk gelegd op het getickte tabby-patroon waar de kat om bekendstaat. In 1871 nam het ras voor het eerst deel aan een kattenshow en ongeveer tien jaar later werd de abessijn officieel als ras erkend.
Uiterlijk – hoe herken je een abessijn?
De abessijn heeft een erg elegant uiterlijk, dat zij te danken heeft aan haar lange, slanke pootjes. Ook haar slanke nek en lange, dunne staart dragen bij aan deze elegante verschijning. De kat heeft grote ogen, die verschillende kleuren kunnen hebben: grijs, groen of zelfs lichtbruin. Een typisch kenmerk van de abessijn zijn de zwarte randen rond haar ogen. Op haar kop staan twee grote oren.De abessijn heeft een korte, zachte vacht. Daarom wordt zij soms ook wel de kortharige somali genoemd. Afgezien van de lengte van de vacht hebben beide kattenrassen namelijk dezelfde rasstandaard. Bovendien heeft deze kat altijd een getickt tabby-patroon. Op veel haren is minstens één streepje te vinden, wat een mooi effect creëert in de vacht van deze katten. De gestreepte haren zijn vooral te vinden op de kop, rug, staart en bepaalde delen van de poten van de kat. De rest van het lichaam heeft een egale kleur, want het ticking-gen onderdrukt de andere tabby-kenmerken. Wist je trouwens al dat het bijzondere patroon van de abessijn gevormd wordt in haar eerste twee levensjaren? Zo zal deze kat de eerste weken van haar leven volledig gekleurd zijn in de basiskleur, waarna het patroon in de vacht geleidelijk verschijnt.
Het getickt tabby-patroon is dan misschien wel verplicht volgens de rasstandaard, maar er worden wel verschillende vachtkleuren toegestaan. Zo kan de abessijn verschijnen in wildkleur, fawn, sorrel en blauw.
Gewicht – hoe zwaar wordt de abessijn?
De abessijn weegt gemiddeld vijf kilogram.Karakter en opvoeding – de abessijn is een aanhankelijke kat
Bij het elegante uiterlijk van de abessijn hoort haar actieve innerlijk. Dat betekent dat je urenlang zal kunnen besteden aan spelletjes spelen met deze kat. Denk daarbij niet alleen aan de typische kattenspeeltjes, want deze katten zijn ook erg intelligent. Daarom kan je hen makkelijk trucjes aanleren of zelfs denkspelletjes laten doen. Door haar intelligentie heeft de abessijn ook wat variatie nodig in de spelletjes. Zorg er daarom voor dat je heel wat verschillende speeltjes in huis hebt, die je regelmatig verstopt en weer bovenhaalt, zodat ze zich nooit verveelt.Daarnaast zijn abbesijnen erg aanhankelijk. Ze zullen hun baasje overal volgen doorheen het huis. Schrik dus niet als je abessijn plots komt kijken wat jij nu weer in de badkamer aan het doen bent. Hoewel de abessijn een heel sociale kat is, houdt zij er niet van om lang geknuffeld te worden. Wel doe je haar geen plezier met dagenlang alleen zitten, want ze vraagt erg veel aandacht. Dankzij haar mensgerichte karakter kan je een erg goede band opbouwen met een abessijn.
Onthoud ook dat de abessijn er niet van houdt om samen te leven met een enorm grote groep katten. Langs de andere kant is ze ook niet graag het enige dier in huis en heeft ze graag een maatje bij zich om mee te spelen. Zeker als je je kat met een gerust hart af en toe alleen wil laten, is het geen overbodige luxe om twee dieren in huis te halen. Zo zijn ze nooit alleen wanneer jij overdag moet werken en kunnen ze zich samen amuseren.
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een abessijn nodig?
De abessijn is een erg makkelijke kat wat haar verzorging betreft. De korte vacht stelt geen hoge eisen. Geef je kat regelmatig een borstelbeurt om loszittende haren te verwijderen, vooral tijdens de ruiperiodes.Naast de vacht is ook het gebit van je kat belangrijk. Controleer daarbij vooral of er tandsteen ontstaat op de tanden en of het tandvlees van je kat er gezond uitziet. Merk je iets eigenaardigs op? Aarzel dan niet om eens te bellen naar de dierenarts of op bezoek te gaan om raad te vragen. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat katten het vaak niet zo leuk vinden als je in hun bek kijkt. Daarom is het belangrijk om je kat van jongs af aan te leren hoe zij hiermee moet omgaan. In het begin kost het misschien wat tijd om je kat te laten wennen, maar uiteindelijk zal het de moeite zeker waard zijn.
Zoek ook een gepaste voeding voor je kat. Zoals je misschien al weet, hebben katten nood aan erg veel eiwitten in hun voeding. Katten hebben het ook moeilijk om koolhydraten te verteren, dus zoek je best een voeding met een lage hoeveelheid aan granen.
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de abessijn vatbaar?
De abessijn heeft aanleg voor enkele typische kwaaltjes. Vraag daarom bij een bezoek aan een fokker steeds na of de ouderdieren van jouw toekomstige kitten last hebben of drager zijn van de volgende abessijn-kwaaltjes.- Feline neonatale isoerythrolysis: wanneer de bloedgroepen van beide ouderdieren incompatibel zijn, maakt het kitten bij het drinken van moedermelk antilichamen aan tegen de bloedgroep van haar moeder. Daardoor ontwikkelt het kitten bloedarmoede.
- Progressieve retina atrofie: bij deze aandoening aan de ogen wordt het weefsel van het netvlies aangetast. Daardoor ontstaan verschillende aandoeningen aan het zicht, zoals nachtblindheid. Bovendien kunnen de katten uiteindelijk volledig blind worden.
- Tekort aan pyruvaat kinase-enzym: door een tekort aan dit enzym ontstaat bloedarmoede bij de kat, omdat de rode bloedcellen niet lang genoeg kunnen blijven leven.
Waarop moet je letten bij het kiezen van een abessijn?
Wil jij graag een kat hebben die je de hele dag achtervolgt, zodat je je nooit meer eenzaam voelt? Dan is de abessijn de geschikte kat voor jou! Het kan overweldigend zijn om te zoeken in het grote aanbod van raskatten en misschien weet je niet zo goed waar je precies op moet letten … Dan helpen wij je graag op weg met deze handige checklist!- Let bij een bezoek aan een fokker altijd op de leefomstandigheden en de gezondheid van zowel de kittens als de ouderdieren. Hoe ziet het verblijf van de katten eruit? Is het proper? Hebben zij voldoende ruimte om rond te lopen en te spelen? Zijn de eet- en drinkbakjes schoon? Hebben ze vers water ter beschikking? Zien de katten er gezond uit? Hoe zit het met hun gewicht? Hebben ze glanzende oogjes? Aan de hand van deze vragen kan je al heel wat afleiden over de fokker die je bezoekt.
- Naast de gezondheid van de dieren en de leefomstandigheden is het ook belangrijk om te kijken of de katten al gesocialiseerd zijn. Uiteraard kunnen zij nog niet gewend zijn aan alle mogelijke geluiden, maar een groot deel van de socialisatie van katten gebeurt in de eerste levensweken. Daarom speelt de fokker een erg belangrijke rol. Kittens die van bij het begin deel uitmaken van het drukke gezinsleven, komen met allerlei mensen en situaties in contact. Kijk hoe de katten reageren op jou als je tegen ze praat of ze probeert te aaien. Let ook op wat ze doen als ze een plots geluid horen.
- Niet alleen jij zal kijken of de fokker betrouwbaar is, maar een goede fokker zal jou ook vaak overdonderen met allerlei vragen over je leefomstandigheden. Hij wil namelijk zeker zijn dat zijn kittens terechtkomen in een goed huisje. Daardoor onderscheidt hij zich van de broodfokkers, die weinig vragen stellen en vooral benadrukken hoe perfect jij wel bent als toekomstige kattenbaas. Hoe sneller ze centen kunnen ontvangen, hoe beter, want dan kunnen ze verder gaan met zoveel mogelijk kittens te produceren. Omdat de focus ligt op winst, wordt er weinig tot geen aandacht geschonken aan (erfelijke) gezondheidsproblemen.
- Als je overgaat tot aankoop, is het belangrijk dat de kitten ingeënt, gesteriliseerd of gecastreerd en gechipt is. Je krijgt ook verschillende officiële documenten mee naar huis, zoals de stamboom en het vaccinatieboekje.
Breng ook eens een bezoekje aan een asiel of bezoek herplaatsingssites die bij het ras horen. Wie weet vind je daar wel de abessijn van je dromen, of zit er een ander kattenras dat je hart kan bekoren … De medewerkers in het asiel zullen je alvast goed op weg kunnen helpen in je zoektocht, want zij kennen hun dieren door en door. Bovendien zal je enorm veel dankbaarheid krijgen van een dier dat misschien al erg lang aan het wachten is op een tweede kans.