Of je nu leuke trucjes wil leren aan je hond, wil uitblinken in een hondensport of gewoon je pup wil opvoeden tot een gezellige huishond: een goede trainer kan het verschil maken. Maar hoe vind je nu dé hondenschool die bij je past? Daar gaat heel wat research aan vooraf, én de nodige proefbezoekjes. 

Welke hondentrainer past bij jou? 

Voor je eerste kennismaking is het een goed idee om al eens na te denken over wat jij verwacht van je toekomstige opvoedhulp. Je wil natuurlijk dat jij én je hond in goede handen belanden. Sommige trainers zijn kraks in een bepaalde hondensport, terwijl anderen zich gespecialiseerd hebben in het opvoeden en socialiseren van puppy’s. Voor een doorsnee gezinshond wil je vooral een trainer die focust op een goede relatie tussen de hond en zijn gezinsleden.  
 
Vraag vooraf al even na welke opleidingen een bepaalde trainer gevolgd heeft en volgens welke methodes hij of zij werkt. ‘Hondentrainer’ is geen beschermd beroep, dus iedereen mag zich die titel toe-eigenen. Gelukkig volgen steeds meer professionals een intensieve opleiding tot hondeninstructeur of gedragsdeskundige. Zoek naar een hondenschool die werkt volgens de principes van ‘positieve bekrachtiging’ of ‘positive reinforcement’. Dat wil zeggen dat er beloningsgericht of ‘positief’ gewerkt wordt zonder het inzetten van straffen. Goed gedrag wordt beloond en de hond leert alternatieven wanneer hij zich toch gedraagt op een manier die je liever niet ziet. Die wetenschappelijk onderbouwde methode is de beste keuze voor een goede band tussen hond en eigenaar en staat garant voor een liefdevolle relatie tussen de twee. 
 
Natuurlijk moet het ook klikken tussen jou en de trainer én moet zijn of haar manier van werken passen bij jou. Daarom is het interessant om even langs te gaan zonder je hond, zodat je zelf kan observeren hoe een les eraan toe gaat. Stel jezelf de volgende vragen:
 
  • Is er voldoende aandacht voor elke combinatie apart?
 
  • Krijgen individuele honden en eigenaars tips die bij hun karakter passen?
 
  • Worden er rustmomenten ingebouwd zodat de honden tijd krijgen om het geleerde te verwerken?
 
  • Wat is de reactie van de trainer wanneer een hond even wat minder aandachtig is? 
 
    

Een goede hondentrainer traint vooral mensen 

Lees bovenstaande titel nog eens opnieuw en dan wordt het des te duidelijker dat je écht een trainer nodig hebt die bij jou past. Je komt immers slechts één keer per week naar de les, de rest van de tijd moet je zelf kunnen anticiperen op het gedrag van je hond. Kies dus voor iemand waar je je goed bij voelt. Iemand die ook ‘positief’ is naar de deelnemers toe en dezelfde leerprincipes toepast op zijn of haar klanten. Geduld, empathie en respect zijn dan ook belangrijke kwaliteiten voor een hondentrainer, want wanneer jij je goed voelt in een les, zullen de resultaten met je hond navenant zijn. Omdat je in een gezin nooit alleen voor je hond zorgt, is het trouwens interessant om ook je gezinsleden mee naar de les te nemen, zodat iedereen op dezelfde golflengte zit. 
Jack russel kruising op de hondenschool
Op de hondenschool leer je de basiscommando's ... 
Border collie springt doorheen armen
... maar soms ook leuke trucjes! 
Omdat een harmonieus hondenleven zoveel meer is dan braaf gehoorzamen op commando’s, is het nuttig om op zoek te gaan naar een lesgever die meer doet dan de basistechnieken aanreiken. Denk alleen al aan het leren lezen van ‘lichaamstaal’: onmisbaar om je hond de juiste begeleiding te geven in verschillende situaties die het echte leven voor hem in petto heeft. Een goede trainer besteedt dan ook de nodige aandacht aan het begrijpen van gedrag, de manier waarop honden communiceren en hoe je hen dingen kan aanleren. Als je dan ook nog tips krijgt om dierenartsbezoekjes aangenamer te maken en om zelf je hond stressvrij te verzorgen, is dat een extra pluspunt. 
 
 

Volg je best privélessen of groepslessen met je hond? 

In een groepsles kan je tijdens het leren ook werken aan een goede socialisatie met andere honden en mensen. Hoe goed je hond het thuis ook doet, als voorbereiding op de échte wereld moet hij natuurlijk ook leren om zich te gedragen met allerlei vormen van afleiding in de buurt. In een goede hondenschool is er voldoende ruimte om dit stelselmatig op te bouwen: tijdens de eerste les werkt iedereen nog op een grote afstand van elkaar, zodat de honden genoeg persoonlijke ruimte hebben om zich veilig te voelen. Pas wanneer de honden daar klaar voor zijn, komen ze dichter bij elkaar om de oefeningen uit te voeren. 
 
Staan er 10 groepjes tegelijk op het veld en komen er geregeld andere honden dichtbij de ‘bubbel’ van jouw groep, dan kan dat het leervermogen van je hond drastisch naar beneden halen omdat zijn stressniveau stijgt. Sommige honden klappen zelfs helemaal dicht met andere honden in de buurt omdat ze extra prikkelgevoelig zijn of angstig van aard. Voor zulke honden zijn privétrainingen een zegen. In alle rust leren ze de skills die ze later kunnen toepassen wanneer er wél afleidingen in de buurt zijn. Privétrainingen kunnen doorgaan op een private hondenschool, bij je thuis of op locatie. 
 
 

Kan je probleemgedrag oplossen op de hondenschool? 

Vertoont je hond probleemgedrag zoals uitvallen naar andere honden, angstig gedrag voor mensen of sloopgedrag wanneer hij alleen thuis moet blijven? Dan is een hondenschool waarschijnlijk niet de beste plek om aan te kloppen. Om zulke problemen op te lossen is een individueel traject nodig waar in een groepsles geen ruimte voor is. Bovendien is een hondentrainer of instructeur meestal geen gedragstherapeut. Alleen al om de kern van het probleem te bepalen, heeft een expert de nodige tijd nodig om het dier en zijn gedrag te observeren én om een goed behandelplan op te stellen. Bovendien is het voor veel gedragstrainingen niet handig om op een andere locatie te trainen: een hond die hyper reageert op de deurbel, heeft het meeste aan een training-op-maat in eigen huis. Een goede hondentrainer of hondenschool zal je daarom altijd doorverwijzen naar een gediplomeerd gedragstherapeut bij probleemgedrag dat buiten de kennis en kunde van de eigen trainer valt. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen