Vooraleer je verder leest, eerst even dit: check allereerst of je geliefde huisdier (juist) geregistreerd is, of haar chipgegevens nog up-to-date zijn en of jouw contactgegevens openbaar beschikbaar zijn. Wordt je kat ergens gevonden - dood of levend - dan kan de vinder snel (laten) nakijken bij wie het verloren diertje hoort.
Scroll verder naar scenario 2 om te ontdekken wat je moet doen wanneer je binnenkat per ongeluk naar buiten glipt.
Spreek ook mensen aan die je op straat tegenkomt en besteed wat extra aandacht aan het informeren van andere ‘kattenmensen’. Die weten welke angsten jij momenteel doorstaat en houden gegarandeerd mee een oogje in het zeil. Dit soort zoektochten hou je liefst in de schemering: dan worden katten van nature actief. Extra bonus: op dit moment is het meestal wat rustiger op straat.
Scenario 1: je kat komt niet op het normale tijdstip naar huis
In dit deel van het artikel behandelen we de aanpak voor vermiste katten die het gewoon zijn om regelmatig buiten te vertoeven, zonder dat hun tuin catproof omheind is. Zulke katten kennen de buurt meestal op hun duimpje en zullen zelfstandig terugkeren naar huis wanneer ze daar de kans toe hebben. Ze kunnen echter in de problemen geraken wanneer ze op een plek terechtkomen waar ze niet meer weg kunnen, bijvoorbeeld in een tuinhuis dat tijdens hun middagdutje afgesloten werd door de buurman die zijn tuingerief weer opbergt.Scroll verder naar scenario 2 om te ontdekken wat je moet doen wanneer je binnenkat per ongeluk naar buiten glipt.
Vanaf wanneer is de verdwijning van je kat onrustwekkend?
Het is niet ongewoon dat katten van dit type af en toe eens ‘te laat’ zijn voor hun avondeten. Meestal is er geen reden tot paniek en duiken ze enkele uren later toch gewoon weer op. Wanneer moet je je dan wel zorgen maken? Dat is voor elke kat anders. Er zijn zo van die avonturiers die geregeld op tweedaagse gaan - hun eigenaars worden er zelfs aan gewend dat hun kat niet elke nacht thuis komt slapen - maar voor de zekerheid noem je een kattige verdwijning onrustwekkend van zodra je huistijger 24 uur van huis is.Waar zoek je eerst naar je vermiste kat?
Probeer niet te panikeren: daar heeft je kat niks aan. Ga na hoe je haar het beste kan helpen en stel een plan op. Ga om te beginnen langs bij al je buren en vraag of je zelf een kijkje mag nemen in hun tuinhuizen en garages. Laat je niet afschepen omdat ‘er geen kat te bespeuren is’ - misschien verstopt je kat zich voor deze vreemde mensen en komt ze pas tevoorschijn wanneer ze jouw stem hoort.Spreek ook mensen aan die je op straat tegenkomt en besteed wat extra aandacht aan het informeren van andere ‘kattenmensen’. Die weten welke angsten jij momenteel doorstaat en houden gegarandeerd mee een oogje in het zeil. Dit soort zoektochten hou je liefst in de schemering: dan worden katten van nature actief. Extra bonus: op dit moment is het meestal wat rustiger op straat.
Herhaal bovenstaand scenario in het begin dagelijks en geef niet te snel op. Je kat maakt deel uit van je gezin en ze verdient het dat je haar niet zomaar opgeeft. Blijf mensen in je omgeving aanspreken, want mogelijk heeft je kat zich ondertussen verplaatst naar een andere schuilplek. Wanneer ze geen eten ter beschikking heeft, telt elk uur, maar er zijn ook heel wat situaties te bedenken waarin je kat wel haar buikje rond kan eten.
Is je lieve huisdier na verloop van tijd nog steeds niet terug, ga dan toch wekelijks nog eens aanbellen bij je buren. Hoe meer ogen er uitkijken naar je kat, hoe meer kans op een warme hereniging. Langs de andere kant moet je ook realistisch zijn: als je kat na een maand of langer nog steeds niet terug is, wordt de kans steeds groter dat ze niet meer in leven is.
Het is wel een goede strategie om ‘s avonds en ‘s nachts een raam of deur open te laten staan. Zo ben je er zeker van dat je kat niet voor een gesloten huis staat op een moment dat jij haar niet kan opvangen. Heb je een kattenluik? Zet het dan volledig open om zoveel mogelijk barrières om terug te keren op te heffen. Het zou zonde zijn dat je bange of gewonde kat weer de duisternis wordt ingestuurd!
Is je lieve huisdier na verloop van tijd nog steeds niet terug, ga dan toch wekelijks nog eens aanbellen bij je buren. Hoe meer ogen er uitkijken naar je kat, hoe meer kans op een warme hereniging. Langs de andere kant moet je ook realistisch zijn: als je kat na een maand of langer nog steeds niet terug is, wordt de kans steeds groter dat ze niet meer in leven is.
Wie breng je nog meer op de hoogte van de verdwijning van je kat?
Het liefst zou je aan de hele wereld willen vertellen dat je kat vermist is. Met enkele gerichte acties bereik je al snel een groot publiek. Om zoveel mogelijk mensen op de hoogte te stellen, kan je alvast volgende punten afvinken:- Bel en/of mail de lokale dierenartsen, asielen en opvangcentra en laat hen weten dat je op zoek bent naar je kat. Vergeet niet het chipnummer, een omschrijving en eventueel een foto mee te geven.
- Druk posters af met een duidelijke foto en omschrijving van je kat, vertel ook wat over haar karakter, hoe men haar kan aanspreken en sinds wanneer ze vermist is. Hang die posters - vergeet je telefoonnummer niet te vermelden! - op in lokale supermarkten, winkels en cafés.
- Deel dezelfde informatie op je eigen sociale media, maar ook in Facebookgroepen voor vermiste dieren zoals Verloren en gevonden huisdieren, Vermiste katten vzw en Vermiste katten in België. Ook via buurtfacebookgroepen zoals ‘Ge zijt van …’ bereik je een groot aantal mensen uit je eigen omgeving. Vergeet niet op te roepen om je bericht te delen en vink daarom de tag ‘privé’ uit.
Wat kan je nog meer doen voor je vermiste kat?
Veel mensen zetten een bakje met eten voor de deur om hun kat terug naar huis te lokken, maar dat werkt soms averechts. Het trekt buurtkatten aan en dat kan beangstigend zijn voor je eigen kat - mogelijk jagen ze haar zelfs weg wanneer ze naar huis probeert te komen!Het is wel een goede strategie om ‘s avonds en ‘s nachts een raam of deur open te laten staan. Zo ben je er zeker van dat je kat niet voor een gesloten huis staat op een moment dat jij haar niet kan opvangen. Heb je een kattenluik? Zet het dan volledig open om zoveel mogelijk barrières om terug te keren op te heffen. Het zou zonde zijn dat je bange of gewonde kat weer de duisternis wordt ingestuurd!
Scenario 2: je binnenkat is per ongeluk naar buiten geglipt
De aanpak om een vermiste binnenkat weer op te sporen verschilt in heel wat aspecten van wat we tot nu toe besproken hebben. Het gaat hier immers over een kat die nog nooit alleen buiten geweest is, die de omgeving niet kent en die vermoedelijk doodsangsten uitstaat omdat ze zich zo ontredderd voelt. Terwijl je bij een spoorloze buitenkat de eerste 24u gewoon afwacht, heeft een verloren binnenkat meteen jouw hulp nodig. Je hebt geen tijd te verliezen!Doorzoek eerst je eigen huis
Heb je alleen maar een vermoeden dat je kat eruit gemuisd is, maar heb je haar niet met eigen ogen zien vertrekken? Zet dan eerst alles op alles om haar in je eigen huis terug te vinden. Misschien is ze helemaal niet buiten op avontuur vertrokken, maar zit ze ergens weggedoken in haar eigen woonst. Daarvoor zijn verschillende redenen te bedenken: misschien is ze geschrokken van een plots geluid, zocht ze dekking omdat er bezoek over de vloer kwam, voelt ze zich niet zo goed of is ze simpelweg wat langer aan het dutten dan normaal.Check de nabije omgeving van je huis
Binnenkatten die het niet gewoon zijn om hun huis te verlaten, zijn meestal erg onder de indruk van de buitenwereld. Ze zijn zo van hun melk dat ze wegduiken in de eerste de beste schuilplaats die ze tegenkomen. Uit angst ‘bevriezen’ de meeste katten: ze houden zich doodstil en reageren niet meer op prikkels van de buitenaf - ook niet op jouw vertrouwde stem. Het is dus erg belangrijk om bij dit soort verdwijningen meteen op zoek te gaan in de directe omgeving van je eigen huis: onder struiken, in bomen, het houthok, je eigen tuinhuis … Dit type katten gaat normaal gezien nooit ver weg!Ga regelmatig opnieuw op zoek en roep ondertussen de naam van je kat. Wanneer ze nog ‘bevroren is van angst’ zal je kat daar niet op reageren, maar misschien is ze enkele uren later voldoende gekalmeerd om wel een miauw te laten horen. Zoek vooral op stille momenten, buiten het spitsuur en niet wanneer er een bende schoolgaande kinderen op straat voorbij wandelt. Hoe rustiger de omgeving, hoe meer kans dat je kat antwoordt op jouw geroep.
Is je kat na enkele uren nog steeds spoorloos, breid dan je zoekgebied uit en doorzoek ook tuinhuizen en garages van de buren, maar blijf ook in je directe omgeving zoeken. Je hebt nu alle hulp nodig die je kan krijgen, dus doorloop je dezelfde stappen als in scenario 1: posters maken en ophangen, mensen aanspreken, dierenartsen en asielen bellen, een post maken op sociale media ...
Wat kan je nog meer doen voor je vermiste binnenkat?
Zorg ervoor dat je verdwenen kat altijd toegang heeft tot haar huis door een raam of deur open te laten staan. Neem zoveel mogelijk barrières weg om haar terugkeer zo gemakkelijk mogelijk te maken.Zet geen voedsel buiten, want dat trekt andere katten aan. Die katten zien je kat mogelijk als indringer in hun territorium - ze hebben haar immers nog nooit eerder geroken - waardoor ze een extra stressfactor vormen.
Wat je wel kan doen, is een gebruikte kattenbak naast je buitendeur plaatsen. Die vertrouwde geur kan je kat over de streep trekken wanneer ze dringend moet - ze heeft immers nooit geleerd om haar behoeftes buiten te doen.