Hoe ziet zo’n opleiding tot blindengeleidehond eruit?
Een opleiding tot blindengeleidehond is tijdrovend. Hierdoor kan maar een zeer beperkt aantal honden per jaar opgeleid worden. Bij het gastgezin waar de pup opgroeit, wordt al een beetje aan een basisopleiding gewerkt. In deze basisopleiding leert hij de basiscommando’s en moet hij wennen aan de dingen waar hij als blindengeleidehond mee te maken zal krijgen: kinderen, andere dieren, drukke straten …
De échte training begint pas als hij anderhalf jaar oud is. De opleiding duurt vijf à tien maanden. Speciaal opgeleide hondentrainers maken de hond vertrouwd met verschillende soorten situaties in de maatschappij. Hierbij leert de hond situaties inschatten op gevaarlijkheid, en op basis daarvan zelfs welke aangeleerde woorden hij in een gevaarlijke situaties moet opvolgen of juist negeren. Zo weet hij wanneer hij zijn baasje de straat mag laten oversteken en wanneer juist niet. Andere vaardigheden die aan de hond worden geleerd zijn moeilijkere commando’s waarbij hij een lege plaats moet zoeken in een trein of bus of waarbij hij leert hoe hij de krant naar zijn baasje moet brengen.
Hoe wordt gekozen welke hond bij welk baasje hoort?
Zodra de opleiding succesvol is afgerond, volgt een match. Hierbij wordt uitgezocht welk baasje het best bij de hond past. Zo wordt er rekening gehouden met het looptempo van de hond, de levensstijl en of er een ‘klik’ is. Zodra die match er is, start de laatste fase van de opleiding. In deze fase leren hond en baasje samenwerken.
Wat kost de opleiding?
De aankoop, verzorging en opleiding van een blindengeleidehond is een flinke investering. Een blindengeleidehond kost minstens €25.000. In de meeste gevallen worden de kosten van het opleiden gedeeld tussen de overheid en de vzw die de hond getraind heeft, zodat de blinde zelf niets hoeft te betalen.