Er zijn zo van die momenten in een kippenleven dat ze een extraatje goed kunnen gebruiken. Tijdens de rui bijvoorbeeld, wanneer een hittegolf het land teistert of op dagen dat het net veel kouder is dan normaal. En wat als een kip zich niet helemaal kiplekker voelt of herstelt van een ziekte? In al die omstandigheden kan een elektrolytendrankje – in de volksmond: een sportdrank – wonderen verrichten. 
Toch maar even wachten vooraleer je hun drinkbak vult met de duurste (of goedkoopste) sportdrank uit de supermarkt. Aan al die kleur-, smaak- en bewaarstoffen hebben kippen geen boodschap, laat staan dat ze vallen voor het hippe etiket van een A-merk. Gelukkig kan je het ook heel makkelijk zelf maken, met ingrediënten die iedereen in huis heeft of makkelijk kan vinden. 
 
 

Maar eerst: waarom een elektrolytendrankje voor kippen?                

Je weet vast wel wanneer mensen baat hebben bij wat extra mineralen in vloeibare vorm. Elektrolytendrankjes vullen belangrijke stoffen aan die je verliest wanneer je zweet, bijvoorbeeld tijdens het sporten of als je koorts hebt, maar ook wanneer je moet braken of diarree hebt. Bovendien houden ze je lichaam gehydrateerd op momenten dat je veel vocht verliest. 
 
En bij kippen? Daar doen die drankjes net hetzelfde! Ze houden de vochtbalans in het lichaam in evenwicht, vullen belangrijke mineralen aan en zorgen ervoor dat de lichaamscellen in optimale conditie zijn om de organen feilloos te laten functioneren. 
 
 

Wanneer kan het kippenlichaam een boost gebruiken? 

Nu staan kippen niet bepaald bekend omwille van hun sportieve prestaties. En wanneer ze ziek zijn, ga je uiteraard allereerst met hen naar de dierenarts voor een gepaste behandeling. Maar wanneer hebben je kippen dan wel precies baat bij wat extra mineralen in hun drinkwater? 
   
  • Bij oververhitting

    Kippen kunnen erg slecht tegen de warmte. Zorg er dus altijd voor dat ze zich kunnen terugtrekken in de schaduw en bied voldoende vers drinkwater aan. 
     
  • Tijdens de rui

    Kippen in de rui zijn erg kwetsbaar en kunnen best een extraatje gebruiken tot ze weer een mooi verenpak hebben. 
     
  • Bij stress

    Wanneer een kip gestresseerd is, kan ze best wat steun gebruiken. Wees je ervan bewust dat het woord ‘stresskippen’ een grond van waarheid bevat: kippen raken erg snel van hun melk. Zo worden ze o.a. nerveus van verhuizen, overbevolking, ongewild optillen/aaien, verandering van voeding, dreiging van roofdieren (ook al kunnen ze niet in de ren), de introductie van nieuwe kippen, enzovoort. 
     
  • Ter ondersteuning bij medische problemen

    Wanneer je kippen bij de dierenarts zijn langsgeweest voor een virus of worminfectie, of wanneer je hok besmet is met bloedluizen, kan hun lichaam ook wat extra elektrolyten gebruiken.  
Hennen drinken van blauwe drinkbak
In tijden van stress kunnen kippen wat extra ondersteuning gebruiken

Hoe maak je zelf een elektrolytendrankje voor je kippen? 

Voor je eigen gemak, is het het handigst om een voorraadje elektrolytenpoeder aan te maken dat je kan gebruiken wanneer nodig. Gebruik deze verhoudingen: 
 
  • 3 delen kristalsuiker 
     
  • 1 deel zout
     
  • 1 deel maagzout of natriumbicarbonaat
     
Meng alle ingrediënten goed en bewaar ze op een droge, donkere plaats. Wanneer je kippen daar nood aan hebben, voeg je per liter water ongeveer anderhalve theelepel van het zelfgemaakte elektrolytenpoeder toe. Doe er ook een scheut appelazijn bij voor extra mineralen (zoals kalium, ijzer, calcium en magnesium) en vitamines. Neem het opwekkende drankje weer weg na één dag of vervang het door een nieuw brouwsel. 
 
 

Opgelet: raadpleeg een dierenarts wanneer je kippen ziek zijn

Bovenstaand drankje is een prima aanvulling in periodes waarin je kippen een extraatje kunnen gebruiken. Het is echter geen medicijn dat zieke kippen geneest of een wondermiddel dat stress reduceert. 
 
Vermoed je een medisch probleem, probeer het dan niet zelf op te lossen maar ga zo snel mogelijk langs bij een pluimveearts. Kippen zijn prooidieren die niet gauw laten zien dat ze zich belabberd voelen. Zie je uiterlijke tekenen van ziekte, dan heb je meestal geen tijd te verliezen!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen