Bij jou verschijnen er misschien al snel druppeltjes op je voorhoofd wanneer de temperaturen oplopen. De ene mens zweet al sneller dan de andere. Maar kan ook een kat het te warm hebben? Je zou denken van niet, wanneer je jouw pluizige viervoeter weer eens lang uitgestrekt in de vlakke zon ziet liggen. Toch kan het ook voor een kat wel eens te heet onder haar pootjes worden ... Maar hoe uit ze dit dan?

Last van zweetvoetjes

Katten houden van zomerse temperaturen, dat is algemeen geweten. Van oorsprong zijn katten namelijk woestijndieren en dus mag het kwik wat hen betreft gerust de hoogte in gaan. Geen wonder dat ze het liefst een hele dag op de vensterbank liggen te chillen met het zonnetje op hun vacht!
 
Maar ook voor je kat kan het weleens te veel worden, en dan moet ze net als wij die overtollige warmte kwijtraken. Maar hoe zweet een kat eigenlijk? Als kattenliefhebber ben je ongetwijfeld dol op die zachte kussentjes onder haar poten. Wel, het zijn exact die kussentjes die ervoor zorgen dat je kat van die warmte-energie in haar lijf verlost raakt. Katten hebben dus echte zweetvoetjes!
 
 

Zo bescherm je je kat tegen de hitte

Een kat is een slim beest en zal er alles aan doen om niet oververhit te raken. Al moet ze hier natuurlijk wel de kans toe krijgen. Sluit je kat dus nooit op in de auto of in een warme, afgesloten ruimte, zoals een veranda, en pas op met kantelramen!
 
Toch gebeurt het wel eens dat een kat, ondanks al haar inspanningen, oververhit raakt. In dat geval zal ze met haar bekje open liggen en vooral veel kwijlen. Dat is een teken dat je kat verkoeling nodig heeft, bijvoorbeeld door middel van een ventilator, een koele plek of een stenen vloer. Als je een ventilator gebruikt, moet je wel opletten dat er geen te hevige tocht is, want dat vergroot de kans op infecties van de bovenste luchtwegen. Zorg in elk geval dat je kat bij warm weer steeds voldoende water te drinken heeft.

Raakt je kat ernstig oververhit, dan kan ze tekenen van benauwdheid vertonen en gaan hijgen – niet zoals bij een hond om warmte kwijt te raken, maar uit een soort paniekreactie. Ook braken en diarree kunnen tekenen van oververhitting zijn. Raadpleeg in deze gevallen steeds zo snel mogelijk je dierenarts, want hierdoor kunnen de organen van je kat het begeven of kan je kat in shock geraken.
 
 
Heb je een hond en ben je benieuwd of die ook kan zweten? Je ontdekt het in dit artikel!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen