Laten we een kat een kat noemen: het merendeel van haar charme heeft dit populaire huisdier te danken aan haar poezelige vacht. Katten besteden dan ook bijzonder veel tijd aan het onderhouden ervan: na elke eetbeurt nemen ze uitgebreid de tijd voor een grondig kattenwasje. Wanneer die vacht er niet meer tiptop uitziet door onderliggende huidproblemen, weet je dan ook dat er iets mis is met je geliefde huistijger. Samen met dierenarts Rob van DnA Dierenartsencentrum en zijn collega, dierenarts Lore Desagher, overlopen we in dit artikel alle medische oorzaken van huidaandoeningen bij de kat. 
Bijna elke kat krijgt vroeg of laat te maken met huidproblemen. Dat hoeft niet altijd alarmerend te zijn: vaak kan je met een eenvoudige behandeling haar ongemak de wereld uit helpen. Hoe rapper je erbij bent, hoe sneller je kat zich weer wel in haar vel voelt. Merk je dus dat je kat vaker krabt of overmatig likt, of verschijnen er schilfers, korsten, wonden of kale plekken in haar vacht, dan kan het geen kwaad om snel een afspraak met de dierenarts te maken. Hij onderzoekt de oorzaak van de irritatie zodat hij een gepaste behandeling kan voorschrijven. Welke zeven belangrijke triggers huidproblemen bij de kat kunnen uitlokken, ontdek je hieronder.  
 
 

1. Parasieten (vlooien, teken, mijten) 

Het eerste wat je dierenarts controleert, is of je kat geïnfecteerd is met uitwendige parasieten zoals vlooien, teken of mijten. Veel huisdiereigenaars denken dat ze in de winter safe zijn, maar ook dan vinden die kleine kriebelbeestjes hun weg naar onze warme huizen en hun viervoetige bewoners. Het is dus belangrijk om je dieren preventief te behandelen tegen parasieten, ook buiten het hoogseizoen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig zeer goede antiparasitaire middelen om toe te dienen via druppels op de huid, in pilvorm of als halsband. Een kat die huidproblemen heeft ten gevolge van parasieten, is daar doorgaans dus snel weer van af. 
 
 

2. Allergieën  

Ook katten kunnen allergisch reageren op allerlei stoffen. Courante allergenen bij katten zijn o.a. voedingsstoffen, huisstofmijt, vlooien en pollen. Lees in dit artikel meer over allergieën bij katten. 
 
 

3. Hormonale problemen 

Soms zijn huidproblemen een teken aan de wand voor een hormonale disbalans in het lichaam van een kat. Wanneer haar schildklier te snel werkt, zie je bijvoorbeeld dat de kwaliteit en functie van de kattenvacht achteruitgaan. Een eerder zeldzaam ziektebeeld bij katten is het syndroom van Cushing, waarbij de bijnieren te veel cortisol aanmaken en er kale plekken in de vacht ontstaan. Of hormonale problemen aan de basis van een huidaandoening liggen, kan je dierenarts nagaan via een bloedonderzoek. 
 
 

4. Bacteriële of schimmelinfecties

Wanneer bacteriën via een zwakke plek – bijvoorbeeld een oppervlakkige wonde – de kattenhuid binnendringen, kunnen ze daar de schade aanzienlijk vergroten. Schimmels tasten dan weer vooral jonge en oude katten aan, of katten met een verzwakt immuunsysteem. De dierenarts kan geïnfecteerde wonden of huidschilfers controleren op aanwezige micro-organismen door een afkrabsel onder de microscoop te bekijken. Een bacterie- of schimmeldodend middel kan hier soelaas bieden. 
 
 

5. Voedingstekort

Men zegt wel eens dat je aan de vacht van een dier kan zien hoe gezond het is en daar zit een grond van waarheid in. Want bij bepaalde tekorten aan vitaminen en/of mineralen zie je dat meteen aan de glans en gladheid van de vacht. Is er geen andere oorzaak voor huidproblemen te vinden, dan kan het dus helpen om over te schakelen op een uitgebalanceerde voeding van betere kwaliteit. De dierenarts kan ook voedingssupplementen voorschrijven, zoals capsules met omega-vetzuren.  
 
 

6. Pijn 

Huidproblemen kunnen zich ook manifesteren wanneer een kat pijn heeft. Door veelvuldig te krabben en/of te likken op die plek, verdwijnt het beschermende donslaagje in geen tijd van haar huid. Je hebt zelf vast al gemerkt hoe scherp de nagels en hoe rasperig de tong van je kat zijn. Door de oorzaak van de pijn weg te nemen én ervoor te zorgen dat je kat niet uit gewoonte blijft verder likken/krabben, doorbreek je die vicieuze cirkel.  
  
 

7. Stress 

Zijn alle bovenstaande oorzaken uitgesloten en merk je toch dat je kat haar eigen vacht terroriseert? Dan is het tijd om de hulp van een gedragsdeskundige in te roepen. Al te vaak ligt stress aan de basis van huid- of vachtproblemen en soms is het als eigenaar moeilijk om de vinger op de precieze oorzaak te leggen. Het kan al veel helpen om de omgeving waarin je kat leeft aan te passen, zodat ze op elk moment van de dag haar natuurlijk gedrag kan uiten. Check in dit artikel hoe je je woonst katvriendelijker kan maken. 
 
 
Tenslotte zijn er nog enkele vachtproblemen die niet zozeer een medische oorzaak hebben, maar die een gevolg zijn van de manier waarop we sommige kattenrassen op uiterlijke kenmerken gefokt hebben. Dan hebben we het o.a. over overmatig ruiven, knoopvorming en vervilting. Als eigenaar van zo’n raskat heb jij de belangrijke verantwoordelijkheid om die vacht mee te verzorgen. Hoe je dat best aanpakt, lees je hier

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen