Wat is toxoplasmose?
Het klopt dat katten een ziekte kunnen overdragen die gevaarlijk is voor een mensenfoetus: toxoplasmose. De boosdoener is een parasiet die in vele dieren verblijft, zoals in vogels en muizen. Wanneer je kat een besmette prooi eet, wordt ze meestal niet ziek. Maar overal waar ze haar behoefte doet, verspreidt ze eitjes die kunnen leiden tot toxoplasmose.
Hoe kan je vermijden dat je toxoplasmose krijgt?
Allereerst: is je kat een binnen- of een buitenkat? Komt je kat nooit buiten, dan is het risico dat ze zich via een prooi gaat besmetten überhaupt erg klein, en hoef je je weinig zorgen te maken. Geef haar dan ook geen vers vlees te eten. Is je kat een buitenkat? Dan moet je haar zeker niet wegdoen, maar gewoon goed opletten. De meeste katten lopen toxoplasmose trouwens op in de kittentijd – de kans dat een oudere kat de ziekte nog krijgt, is klein.
Veel mensen raken besmet met toxoplasmose. Hoewel de schuld hiervan vaak aan katten en hun uitwerpselen gegeven wordt, is de belangrijkste bron van besmetting het eten van ongewassen rauwe groenten of rauw vlees. Als je zorgt dat je vlees steeds goed doorbakken is en je groenten goed gewassen of geschild zijn, loop je al veel minder risico om toxoplasmose te krijgen. Bovendien blijven de symptomen van toxoplasmose bij mensen meestal beperkt.
Wel of geen afweerstoffen?
Na de besmetting heb je afweerstoffen tegen de ziekte. Bij een zwangerschap wordt de toekomstige moeder meestal getest op afweerstoffen tegen toxoplasmose. In België gebeurt dat automatisch; in Nederland wordt er niet gescreend, maar het wordt wel aangeraden, zeker als je een beroep hebt met verhoogd risico (bv. in dierenverzorging). Werd je ooit besmet met toxoplasmose en heb je afweerstoffen, dan is jouw baby beschermd en hoef je je weinig zorgen te maken.Heb je geen afweerstoffen, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Maak dan steeds al je groenten goed schoon en kook al je voedsel gaar voor je het opeet. Wat je kat betreft: de verspreiding van de eitjes verloopt via de uitwerpselen, dus hoog tijd om iemand anders de kattenbak te laten schoonmaken. Doe dat liefst met kokend water dat je gedurende vijf minuten in de kattenbak laat staan. Moet je om de een of andere reden toch zelf de kattenbak schoonmaken, draag dan handschoenen. Was ook regelmatig je handen na contact met je kat. Aangezien niet alle katten hun behoefte doen in een kattenbak, draag je best ook altijd handschoenen bij het tuinieren en blijf je maar beter weg van een niet-afgedekte zandbak.