Je hoeft er dus echt niet zo lang mee te wachten als ik deed: het is helemaal niet raar om reeds in de fleur van een hondenleven even tijd te maken voor een mooi aandenken. Veel mensen laten zo’n afdruk pas maken nadat hun dierbare vriend overleden is, maar waarom zo lang wachten? Het is net heel waardevol om deze herinnering heel bewust samen te creëren. Zo wordt niet alleen het souvenir zelf, maar ook het moment waarop je het gemaakt hebt iets om met een warm gevoel naar terug te blikken.
Maar hoe begin je daar nu aan? Er bestaan verschillende manieren om een afdruk te maken van een hondenpoot. Afhankelijk van het resultaat dat je wenst, hoeveel tijd je hebt, hoe handig je bent en hoe geduldig je hond is, kan je kiezen uit diverse opties. Hieronder bespreken we vijf populaire manieren om een hondenpoot te vereeuwigen, telkens met hun voor- en nadelen.
Maar hoe begin je daar nu aan? Er bestaan verschillende manieren om een afdruk te maken van een hondenpoot. Afhankelijk van het resultaat dat je wenst, hoeveel tijd je hebt, hoe handig je bent en hoe geduldig je hond is, kan je kiezen uit diverse opties. Hieronder bespreken we vijf populaire manieren om een hondenpoot te vereeuwigen, telkens met hun voor- en nadelen.
Opgelet: eerst oefenen!
Hoe graag jij ook wil dat het goed gaat, denk vooraf even na of jouw hond dit item op je bucketlist ook wel zo leuk vindt. Houdt hij er niet van dat iemand aan zijn poten zit, dan trek je best enkele weken tijd uit om hem daaraan te laten wennen. Je kan het volledige proces met hem oefenen zonder de echte materialen, zodat hij gewoon raakt aan alle handelingen: het vasthouden, insmeren en afvegen van zijn poot, het staan op een stukje papier of in een doosje met klei, het laten toenemen van de druk op zijn pootje - met de hand of door zijn andere poot op te tillen - enzovoort. Kies een methode uit, oefen eerst een aantal keer ‘droog’ en pas wanneer dat zonder stress lukt, kan je met een gerust hart overstappen naar the real thing.1. Een pootafdruk maken met verf
Een heel eenvoudige manier om de poot van je hond te vereeuwigen, is met behulp van een dik blad papier en een beetje verf. Sommige mensen gebruiken inkt, maar dat is vaak moeilijker af te wassen. Bovendien moet je er dan zeker van zijn dat de inkt niet giftig is voor je hond. Er bestaan veilige stempelkussens om een afdruk te maken van babyvoetjes die je perfect kan gebruiken voor hondenpootjes. Kies je voor verf, dan kan je kiezen uit veel meer kleuren. Gebruik alleen verf op waterbasis (dat is makkelijk afwasbaar) die geschikt is voor jonge kinderen. Vingerverf is bijvoorbeeld een prima keuze.Zo werkt het:
- Neem je hond mee naar buiten, naar een plek waar het niet stoort wanneer je een beetje morst
- Zet vooraf een teiltje met water en een vaatdoek klaar om straks de kleur van de hondenpoot te verwijderen
- Druk de hondenpoot stevig op het stempelkussen of breng een laagje verf aan op de kussentjes van zijn poot
- Laat de hond nu op het blad papier staan (zorg voor een stevige, gladde ondergrond) met zijn gekleurde poot - even wachten, maar niet te lang!
- Til de hondenpoot loodrecht weer op, zodat de tekening niet vervaagt
- Spoel de hondenpoot totdat er geen kleur meer vrijkomt
2. Een pootafdruk maken met klei
Een afdruk maken in klei is haast even eenvoudig en levert heel wat minder poetswerk op. Het nadeel is dat je het juiste type klei waarschijnlijk niet standaard in huis hebt liggen. Je wil immers geen gewone boetseerklei gebruiken voor dit knutselproject, wel een klei die uithardt in de oven of gewoon in de lucht. FIMO is misschien wel het bekendste merk dat beide types klei in zijn assortiment heeft, maar er bestaan vast nog meer mogelijkheden. Je kan zelfs setjes aankopen waarin je niets meer hoeft te doen dan de afdruk zelf maken.Zo werkt het:
- Neem een stuk klei dat voldoende groot is
- Kneed de klei in je handen tot hij zo zacht mogelijk wordt - hoe zachter de klei, hoe minder druk je op de hondenpoot moet zetten
- Maak een bolletje van de klei met zo weinig mogelijk ‘barsten’
- Rol het bolletje plat met een deegrol of een glazen fles, tot een dikte van 2,5 à 3 cm
- Zet nu de poot van je hond erop - til eventueel de andere poot op zodat er meer gewicht op de kleipoot komt
- Laat de klei uitharden in de oven of op een koele, droge plaats
3. Een pootafdruk gieten met gips
Hierboven hebben we al een tweedimensionale (met verf) en een driedimensionale pootafdruk besproken. Een kleiafdruk is echter het ‘negatief’ van de echte hondenpoot, sommige mensen verkiezen een ‘positieve’ pootafdruk. Dat wil zeggen dat de pootafdruk niet IN het materiaal gedrukt is, maar EROP lijkt te liggen. Dat resultaat kan je bereiken met gietgips (verkrijgbaar bij de hobbywinkel). Je moet dan wel eerst een mal maken: een negatieve pootafdruk om het gipsmengsel in te gieten. Dat kan je bijvoorbeeld doen door de kleiafdruk van hierboven in een plastic potje te maken, maar het kan nog veel eenvoudiger: gewoon met wat zandbakzand. Het grote voordeel van die laatste methode is dat je hond er niks onaangenaams voor moet doorstaan, want door het zand lopen heeft elke hond al wel eens gedaan. Let wel op dat hij niet begint te graven!Zo werkt het:
- Maak het zandbakzand zo nat, dat er makkelijk een pootafdruk in verschijnt zonder dat het omringende zand instort
- Laat je hond over het zand lopen en kies een afdruk uit die er mooi uitziet
- Maak met een strook papier een opstaande rand omheen de uitgekozen pootafdruk
- Volg de instructies op de verpakking van de gietgips en giet het gipsmengsel in de afdruk-met-rand
- Scherm de pootafdruk-in-wording af van geïnteresseerde hondenneuzen en laat zolang als nodig uitdrogen
4. en pootafdruk maken met zoutdeeg
Heb je geen klei of gietgips in huis, maar wil je NU een pootafdruk maken? Dan kan je je toevlucht nemen tot zoutdeeg - dat ken je vast nog van in de kleuterklas. Zorg er wel voor dat je hond niet van het deeg eet, want zoveel zout kan zijn lichaam niet veilig verwerken.Zo werkt het:
- Meng 2 delen bloem met 1 deel zout en 1 deel water
- Kneed tot een mooi deeg dat je makkelijk kan uitrollen
- Is het deeg te korrelig, voeg dan wat water toe
- Is het deeg te plakkerig, doe er dan een beetje bloem bij
- Rol het zoutdeeg uit tot een plak van 1,5 cm dikte - met wat bloem op het werkblad voorkom je dat het deeg blijft plakken
- Steek met een glas of bowl (afhankelijk van de grootte van de hondenpoot) een rondje uit het deeg
- Leg de deegcirkel op een velletje bakpapier en laat je hond er zijn afdruk in maken
- bak de pootafdruk af in een oven van 100°C
- de baktijd hangt af van de dikte en de grootte van de afdruk - reken op enkele uren
5. Een pootafdruk gieten d.m.v. bodycasting
Een laatste methode die tegenwoordig aan populariteit wint, is het maken van een pootafdruk d.m.v. ‘bodycasting’. Daarbij maak je niet alleen een afdruk van de onderkant van de hondenpoot, maar van de poot in zijn geheel tot aan de pols. Je kan zelfs je eigen hand mee vereeuwigen. Het vergt wat handigheid om dit goed te doen én om het er niet uit te laten uitzien als een ‘afgehakte hondenpoot’. Ook moet je hond bereid zijn om gedurende een relatief lange tijd (voor een hond tenminste) zijn medewerking te verlenen. Er bestaan DIY-pakketten met een duidelijke handleiding voor doe-het-zelvers.Zo werkt het:
- Maak het alginaat klaar met lauw water in de emmer volgens de instructies van de verpakking
- Dompel de hondenpoot erin onder en zorg ervoor dat er geen luchtbellen omheen zitten
- Wanneer het alginaat rondom de hondenpoot als rubber begint aan te voelen, trek je de poot er weer uit
- Vervolgens giet je de gietgips - klaargemaakt volgens de bijhorende instructies - in de mal
- Laat zolang als nodig uitharden
- Verwijder het alginaat van de gipsen afdruk en werk af met verf en/of een sokkel