Een jagende kat is een gelukkige kat. Speelt je kat niet meer met haar speelgoed, dan is er iets aan de hand!

Wissel regelmatig van speelgoed

Het heeft geen zin om alsmaar nieuw speelgoed voor je kat te kopen, wanneer je alles zomaar laat rondslingeren. Op den duur liggen er tientallen pluchen muisjes, vogeltjes, balletjes en takjes in je woonkamer, maar je kat haalt er haar neus voor op. Dat komt omdat katten nieuwsgezind zijn en erg snel wennen aan de prooien die je aan hen geeft. Die 'prooigewenning' heeft een sterk evolutionair voordeel: katten jagen van nature niet graag op dingen die stilliggen, zeker wanneer ze daar al enkele dagen liggen – omdat die al 'dood' zijn en mogelijk in een verre staat van ontbinding. Jonge katten zijn de grote uitzondering: die gebruiken hun poot om speeltjes zélf in beweging te duwen. Maar een volwassen kat? Nee, die verleid je niet met een dode mus. 
 
Maar een rollend, stuiterend, rijdend of vliegend speeltje? Daarvoor wil poeslief misschien wél uit haar mandje komen. Maak het extra interessant door regelmatig van speelgoed te wisselen, om prooigewenning te voorkomen. Bewaar al het kattenspeelgoed in een kast en haal het er één voor één uit om samen met je kat te spelen. Is je kat klaar met 'jagen'? Laat het speelgoed dan niet rondslingeren, maar steek het terug weg en kies de volgende keer iets anders uit. Een andere manier om verlegen katten over de streep te trekken, is het toevoegen van een interessant geurtje zoals kattenkruid of valeriaan.
Bengaalse kat speelt met pluchen muis
Katten raken een prooi snel beu, dus laat dezelfde speeltjes niet te lang rondslingeren in huis

Kattenweetje: de drie jachtfasen van de huiskat

Het jachtspelletje – dat sommige katten heel serieus nemen – bestaat uit drie onderdelen:
 
  • Najagen: eerst jaagt de kat achter iets wat beweegt, zoals een vogel of een muis.
     
  • Doden: wanneer de kat haar prooi gevangen heeft, zal ze die doodtrappelen (het welbekende ‘spelen met eten’).
     
  • Opeten: ten slotte eet ze haar prooi op.
 
Het is belangrijk om bij binnenhuiskatten deze drie fasen kat te stimuleren! Dat kan je doen door voor bewegende speeltjes te zorgen zoals hengels en balletjes (najagen), speeltjes met valeriaan of kattenkruid te geven (trappelen) en voederpuzzels te voorzien, waarbij je kat moeite moet doen om haar eten te bemachtigen (opeten).
 
 

Check de gezondheid van je kat

Heb je dat allemaal al geprobeerd en speelt je kat nog steeds niet? Misschien is er wel iets aan de hand met de gezondheid van je kat. Katten met obesitas en oudere katten met artrose gaan mogelijk minder spelen. Dan is het tijd om advies in te winnen bij een dierenarts. Is je huistijger kerngezond maar speelt ze niet, dan heeft ze mogelijk last van stress. Spreek dan eens af met een kattengedragstherapeut om te bekijken hoe je je huis katvriendelijker kan inrichten. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen