Hoe kan ik mijn verdriet verwerken?
Kattenbaasjes verwerken hun verdriet op verschillende manieren. Wie al ooit een kat in zijn leven mocht hebben, weet dat het zoveel maar is dan "alleen maar een huisdier". Voor jou betekende je viervoeter alles! Het is dus volstrekt normaal dat je droevig bent wanneer je kat gestorven is en dat je tijd nodig hebt om het verlies te verwerken. Probeer die periode van rouw ook heel bewust door te maken. Je emoties opkroppen, is geen goed idee, want op een dag komt het toch allemaal naar boven en in de tussentijd blijf je de pijn van het verlies van je lieve kat alleen maar langer voelen.
Elk mens is anders, dus wat voor de ene persoon helpt, kan de ander net droeviger maken. En zelfs binnen je eigen gezin zal iedereen op een andere manier met het verdriet omgaan. Hieronder vind je enkele manieren waarop je het verlies kan verwerken:
- De assen bewaren in een juweel of ander mooi voorwerp.
- Een vermelding op een daartoe bedoelde website met een beschrijving van de kat.
- Een forum waarop je over het verlies kan praten met lotgenoten.
- Een mooi plekje op een dierenkerkhof of in de eigen tuin.
- Een mooie foto inlijsten zodat de kat nog altijd een beetje deel uitmaakt van het gezin. Je kan ook dagelijks of wekelijks een momentje inplannen om even naar de foto's of filmpjes van jullie tijd samen te kijken. Op die manier zal je niet op onverwachte momenten plots overspoeld worden door negatieve emoties. Voor veel mensen is het oproepen van mooie herinneringen samen een belangrijke stap in het rouwproces.
Je kat begraven of laten cremeren?
- Als je kat overleden is, kan je ervoor kiezen om haar te laten begraven op een speciale dierenbegraafplaats. Op zo'n begraafplaats krijgt je kat een eigen graf, waar je een mooie steen en een boodschap naar keuze bij kan plaatsen. Zo heb je altijd een plekje dat je kan bezoeken om je lieve huisdier te herdenken. Ook een herdenkingsdienst in het uitvaartcentrum is een optie. Net als bij mensen betaal je jaarlijks een huurprijs voor het graf.
- Misschien heb je wel een eigen tuin waar je je kat wil begraven? In dat geval ben je wel aan bepaalde voorwaarden gebonden, die je kan navragen bij je gemeente. Als je huisdier meer dan 10 kilogram weegt of overleden is aan een besmettelijke ziekte, mag dit bijvoorbeeld niet. Ook moet je het graf minstens een halve meter diep graven en mag de bodem niet klei- of leemachtig zijn. Let er ook op dat je je kat begraaft op privé-terrein en niet op openbaar terrein, want dat is niet toegelaten. Wil je een aandenken meegeven in het graf? Zorg dan dat het biologisch afbreekbaar is, dus niet van plastic.
- Wist je dat er ook speciale crematoria voor dieren bestaan? Je kan jouw kat hier laten cremeren en uitstrooien op een strooiweide, of je kan ervoor kiezen de assen mee naar huis te nemen in een urne van jouw keuze. Vind je het moeilijk om je overleden kat zelf naar het crematorium te brengen? Dan kan je haar ook laten ophalen en achteraf de assen bij de dierenarts oppikken in plaats van bij het crematorium.
- Is je kat bij de dierenarts overleden, dan kan je vragen om haar daar te laten ophalen door een erkend ophaler of een dierenambulance. Waarschijnlijk heeft jouw gemeente ook wel een inzamelpunt voor overleden dieren. Je kiest er dan voor om je kat samen met andere dieren te laten 'verwerken' tot diermeel, (bio)brandstof of industriële grondstoffen. Een waardig afscheid kan je dit natuurlijk niet noemen ... Vaak wordt voor deze optie gekozen bij paarden, die te groot zijn voor crematie of om te begraven, en bij dieren die geen eigenaar hadden.