Tuigje of harnas
Een tuigje of harnas zit niet om de hals, maar om de borst en rug van de hond. Dat heeft als voordeel dat de hond tijdens het trekken (of schrikken, of …) zijn keel niet dichtsnoert. Er wordt wel eens gezegd dat honden harder trekken met een tuig dan met een halsband, maar de ongemakkelijke waarheid is dat alle honden wel eens trekken. Wanneer het zover is, brengen ze hun lichaam veel minder schade toe met een tuigje dan met een halsband. Wil je dat je hond niet trekt aan de leiband, dan helpt er maar één ding: oefenen, oefenen, oefenen!Kies je voor een harnas, dan kan je ruwweg kiezen tussen twee populaire types:
- Y-harnas: wanneer je de hond in vooraanzicht ziet, lijkt dit type tuigje de letter ‘Y’ te vormen. De borstbanden liggen hogerop, boven de schouderbladen maar onder de gevoelige hals, en worden op z’n plaats gehouden via een band die tussen de voorpoten door naar de rugband van het tuigje loopt. Met een goed passend Y-harnas kan de hond zijn schouders zonder enige belemmering bewegen. Daarom is een Y-harnas of Y-tuigje de beste keuze voor elk type hond.
- Noors tuigje: dit type harnas heeft een band die horizontaal over de borst loopt en geen band die tussen de voorpoten heen gaat. Een Noors tuigje belemmert de bewegingsvrijheid van je hond omdat het tijdens het lopen in de weg zit voor de schouders. Daarom is het geen goede optie voor eender welke hond.
Welk tuigje je ook kiest, het is belangrijk dat het goed past. Elke hond heeft een andere bouw en zelfs de duurste harnassen passen niet per definitie bij elk type hond. Bestel dus liever niet online en ga de toekomstige uitrusting van je hond in een gespecialiseerde winkel passen. Voor honden met moeilijke maten bestaan er merken die je uit verschillende onderdelen kan samenstellen, zodat het geheel op alle vlakken aansluit op het lichaam van je hond.
Hou er rekening mee dat niet elk tuigje op dezelfde manier aangetrokken wordt. Sommige honden springen vrolijk met hun hoofd door eender welke ‘lus’ die je hen voorhoudt, andere honden haten het wanneer je iets over hun oren trekt. Heb je een hond die gevoelig is aan het hoofd? Kies dan een tuigje waarvan je het halsgedeelte kan losklikken. Er zijn ook tuigjes waarbij de hond zijn voeten moet optillen om in het systeem te geraken. Dat is een hele hoop gedoe waar niet elke hond voor openstaat.
Hou er rekening mee dat niet elk tuigje op dezelfde manier aangetrokken wordt. Sommige honden springen vrolijk met hun hoofd door eender welke ‘lus’ die je hen voorhoudt, andere honden haten het wanneer je iets over hun oren trekt. Heb je een hond die gevoelig is aan het hoofd? Kies dan een tuigje waarvan je het halsgedeelte kan losklikken. Er zijn ook tuigjes waarbij de hond zijn voeten moet optillen om in het systeem te geraken. Dat is een hele hoop gedoe waar niet elke hond voor openstaat.
Besteed extra aandacht aan een goed passend harnas voor je pup!
Harnassen zijn duurder dan halsbanden, maar laat dat je er niet van weerhouden om een goed passend tuigje voor je pup te kopen. Voor je peuter koop je toch ook geen te grote schoenen ‘op de groei’? Tijdens deze cruciale levensfase is het uiterst belangrijk om vrij te kunnen bewegen. Daar pluk je later de vruchten van: een hond die onbelemmerd kon groeien, ontwikkelt minder snel gewrichtsproblemen en/of rugklachten.
Ook halsbanden komen voor in alle kleuren, vormen, maten en materialen. Kies je voor een halsband, durf dan resoluut te gaan voor optimaal comfort. Brede halsbanden leggen minder druk op de nek dan smalle bandjes, maar een té brede band kan je hond dan weer het gevoel geven dat hij opgehangen wordt (afhankelijk van de halslengte van je hond). Hoe soepeler het materiaal, hoe aangenamer het gevoel. Function before fashion!
Halsband
De klassieke halsband wordt nog vaak gekozen omwille van het gebruiksgemak, maar voor je hond is het gevoel van een dichtgesnoerde keel allesbehalve comfortabel. Trek je pup dus nooit een halsband aan en gebruik alleen een halsband wanneer je volwassen hond geleerd heeft om netjes zonder trekken met je mee te wandelen.Ook halsbanden komen voor in alle kleuren, vormen, maten en materialen. Kies je voor een halsband, durf dan resoluut te gaan voor optimaal comfort. Brede halsbanden leggen minder druk op de nek dan smalle bandjes, maar een té brede band kan je hond dan weer het gevoel geven dat hij opgehangen wordt (afhankelijk van de halslengte van je hond). Hoe soepeler het materiaal, hoe aangenamer het gevoel. Function before fashion!
Anti-trek-hulpmiddelen
In de handel zijn ook een heleboel uitrustingen te vinden die gebruikt kunnen worden om je hond te leren wandelen aan een losse leiband - zonder trekken dus. Enkele voorbeelden:- Hondenhalsters: deze hulpmiddelen passen om het hoofd van je hond, net zoals een paardenhalster. Omdat je de hond niet bij de hals of de borst aanlijnt, heb je als begeleider meer controle over zijn bewegingen. De bekendste voorbeelden zijn de halti en de gentle leader.
- Anti-trek-tuigjes: dit type harnassen zien er op het eerste gezicht uit als een gewoon hondentuig, maar dan met enkele aanpassingen die een ongemakkelijk gevoel opwekken wanneer de hond trekt. Bij sommige anti-trek-tuigjes zit het oog voor de leiband op de borst, waardoor de hond scheef gaat lopen wanneer hij trekt. Andere anti-trek-harnassen hebben touwtjes achter de oksels die aanspannen zodra de hond in de lijn gaat hangen.
Bij deze hulpmiddelen is een stapsgewijze introductie uiterst belangrijk, zodat de hond er geen stress van ondervindt. Bovendien moet de hond - buiten zijn trainingsmomenten - voldoende mogelijkheid krijgen om zonder bewegingsbeperking ‘lekker hond te kunnen zijn’. Dat betekent: met een Y-harnas aan een lange lijn (zie verder) of helemaal los. Tenslotte moet je altijd in het achterhoofd houden dat hulpmiddelen een tijdelijke oplossing zijn. Eens je hond geleerd heeft om ontspannen met je mee te wandelen, verdwijnen ze voor altijd op de achtergrond.
Jachtlijn met dubbele stop
Een jachtlijn ziet er gelijkaardig uit aan een sliplijn, maar een dubbel stopmechanisme zorgt voor een gans andere werking. De ene ‘stop’ zorgt ervoor dat de lus niet groter wordt dan comfortabel is voor je hond en de andere dat de lus niet kleiner wordt dan een goed zittende halsband. De laatste ‘stop’ is dus een ingebouwde veiligheid opdat je nooit de keel van je hond kan dichtknijpen.Deze leiband is - net zoals een doorsnee halsband - enkel geschikt voor honden die geleerd hebben om te wandelen zonder trekken. Het is een populaire tool voor jachthonden, omdat je hem makkelijk kan uit- en aandoen om je hond ‘naakt’ het veld in te sturen. Dat heeft als voordeel dat hij tijdens zijn werk op ruw terrein niet aan takken of struiken blijft hangen met zijn halsband of tuigje.
Hoe lang moet de leiband van je hond zijn?
Tenslotte moeten we het nog even hebben over leibanden. De ultrakorte versies - 1m tot 1m50 - zijn niet geschikt om ontspannen met je hond te wandelen. Je hond moet zich immers vrij kunnen bewegen in een voldoende grote cirkel om jou heen. Bovendien moet hij kunnen stoppen om te snuffelen zonder meteen een ruk te krijgen omdat zijn eigenaar niet snel genoeg reageerde.Idealiter gebruik je een lange lijn van 3 tot 5 meter om in de natuur met je hond te gaan wandelen, wanneer hij niet los kan (of mag) lopen. Lijnen van 10 meter geven je hond nog meer bewegingsvrijheid, bijvoorbeeld op het strand of in de velden. Woon je in een buurt waar zo’n lange leiband niet gewenst is? Vervoer je hond dan met de auto of in een bakfiets naar een plek waar hij wel hond kan zijn.
Lange lijnen in biothane (een soort zachte, soepele kunststof) zijn het handigst in gebruik: ze zijn heel licht, snijden niet, nemen geen water of geurtjes op en zijn makkelijk af te wassen. Platte touwen - zoals longeerlijnen van paarden - kunnen erg zwaar worden wanneer ze bij nat weer over de grond slepen. Ronde touwen kunnen dan weer flinke schaafwonden veroorzaken aan je handen of bij je hond.