Reusachtig of net heel klein, wollig of volledig kaal: honden zijn er in alle soorten en maten. En ook in hun temperament zijn er grote verschillen. Daarom kan het kiezen van de juiste hond voor jouw gezin een moeilijke beslissing zijn. Wij helpen je een handje!
 

Ruimte

Hoeveel ruimte kan je je hond bieden? Grote honden zijn fascinerend om te zien, maar hebben absoluut meer ruimte nodig om hun poten te strekken. Een Duitse dog kan bijvoorbeeld wel 80 kilo wegen en niet alleen de hond zelf, maar ook zijn materiaal (mand, eetplaats …) neemt snel veel ruimte in. Woon je op een appartement? Kies dan voor een kleinere hond, zoals een shih-tzu, Maltezer, chihuahua, schnauzer of een kleine terriër.
 
Let op: ook kleine honden hebben meerdere keren per dag nood aan een wandeling!
 
 

Tijd & structuur

Hoeveel tijd zal je per dag kunnen spenderen aan je hond? Denk naast het geven van voeding en water ook aan de nodige verzorging, opvoeding en qualitytime. Om op lange termijn te denken: gemiddeld moet je rekenen op een twaalftal jaar verantwoordelijkheid én vriendschap.

Bovendien heeft elke hond graag voorspelbaarheid en duidelijke regels, maar sommige honden nog net iets meer: puppy’s hebben nood aan een consequente opvoeding, terwijl oude honden baat hebben bij een rustige, veilige omgeving. Heb je een onregelmatig uurrooster of een drukke periode in het vooruitzicht? Dan is een puppy misschien niet ideaal.
 
 

Wat zijn je verwachtingen?

Vraag jezelf af wat je verwacht van je nieuwe hond. Wil je met hem gaan sporten? Dan kies je beter voor een energieke hond. Een border collie heeft deze fysieke uitdaging nodig, terwijl een Engelse bulldog juist vaak met ademhalingsproblemen kampt. Wil je absoluut een knuffelhond? Ga dan niet automatisch voor een chow chow. Hoezeer ze ook op een teddybeer lijken, het zijn niet per se grote knuffelaars. Wil je een terriër in huis? Hou er dan rekening mee dat dit ras graag graaft. Een stukje tuin dat je speciaal voor je hond kan voorzien, is dan mooi meegenomen.
Bij het kiezen van een hondenras zijn er een aantal belangrijke factoren waarmee je best rekening houdt om de kans op een perfecte match te vergroten

Budget

Hoe groot is het budget dat naar je hond kan gaan? Aan een rashond van een fokker ben je al snel meer geld kwijt dan aan een hond uit een asiel. In het asiel betaal je een onkostenvergoeding voor zowel rashonden als kruisingen: het tarief wisselt van asiel tot asiel en is soms afhankelijk van de leeftijd van de hond.
 
 

Algemene tips
 

  • Maak voor jezelf een lijst met plus- en minpunten van de honden of rassen die je overweegt. Zo weet je zeker dat je jouw nieuwe huisdier niet in een opwelling koopt.
     
  • Hou er rekening mee dat een rashond ook zijn individuele karakter heeft, dat vaak niet in de rasstandaard beschreven staat.
     
  • Elke hond draagt een rugzak met zich mee: vraag in het asiel altijd naar het verleden van de hond en kijk of jij aan zijn specifieke noden kan voldoen. Als je een puppy van een fokker kiest, sta er dan op dat je de moederhond mag zien én de omgeving waarin de pup werd grootgebracht. Vermijd sowieso pups uit de broodfok.
     
  • Voor rasspecifieke eigenschappen vraag je best raad aan experts: dierenartsen, gedragsexperts of kennissen die ervaring hebben met honden.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen