Hamsteren maar! Ja, de hamster legt graag een voedselvoorraad aan, een overlevingsinstinct dat het diertje typeert. De wangzakken van de hamster kunnen uitrekken tot aan zijn achterpootjes! Maar hoe kies je de juiste voeding voor hem uit? Wij geven je graag een antwoord op die vraag!

Welk hamstervoer is geschikt voor mijn huisdier?

In een compleet hamstervoer, dat je in de dierenwinkel kan terugvinden, zitten alle voedingsstoffen die je hamster nodig heeft om gezond en fit te blijven. Koop telkens voer dat specifiek voor hamsters bestemd is. Daarin zitten voldoende dierlijke eiwitten, vezels, vetten en koolhydraten.
 
Let wel op bij het aankopen van gemengd hamstervoer! Hamsters durven er al snel de lekkere zaadjes uitsnoepen waardoor de korrels achterblijven. Dat kan leiden tot een calciumtekort met gezondheidsproblemen zoals botontkalking als gevolg. 
 
 

Je hamster houdt van afwisseling

Hamsters houden van een gevarieerd dieet en lusten veel. In het wild wisselen ze af tussen plantaardig voedsel, insecten, wormen, slakken en zelfs af en toe een kleine muis of kikker. Je mag ze dan ook af en toe een stuk fruit, groente of een piepklein stukje vlees geven, altijd in combinatie met korrels. Een gevarieerd dieet zal hun vacht doen stralen maar maakt hen ook gelukkiger. Echte snoepjes voor je hamster zijn een stukje banaan, broccoli of een lekkere meelworm. Ze zijn er verzot op!
 
Opgepast: ga vooraleer je gaat freewheelen altijd na of je hamster al dan niet een bepaald voedingsmiddel mag eten. Geef bijvoorbeeld nooit ui, rabarber, knoflook of verwerkte producten.
Hamster eet een stukje fruit
Geef je hamster af en toe een stukje groente of fruit

Wanneer en hoe vaak geef ik mijn hamster eten?

Het wordt aangeraden je hamster tien à twaalf gram korrels per dag te geven en een dwerghamster vijf à tien gram, al dan niet in combinatie met groenten, fruit of vlees. Let altijd op dat je hamster zijn korrels blijft eten. Als hij te veel gaat snoepen van fruit of groenten kan hij belangrijke voedingsstoffen missen en zelfs suikerziekte oplopen.
 
Je hamster voer je best ‘s avonds. Omdat de hamster een nachtdier is, gaat hij laat op de avond op zoek naar voedsel. Probeer het voedsel wat te verstoppen, zo blijft hij actief bezig!
 
 

Verzorg ook de tanden van je hamster

Hamsters hebben scherpe tanden! Hun twee snijtanden blijven hun hele leven groeien en moeten dus voldoende kunnen slijten. Dat kan door je hamster regelmatig te voorzien van hooi en takjes, daar kunnen ze lekker aan knabbelen. Vermijd knaagstenen, want deze kunnen voor een overdosis aan bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium, zorgen.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen