Moeten katten buiten kunnen?
Of een kat wel of niet buiten mag, beslist elke katteneigenaar voor zichzelf. Het is een vraag waarop geen juist antwoord bestaat, want een kat die buiten op avontuur gaat heeft zo zijn voor- maar ook zijn nadelen.Sommige mensen houden hun huistijger liever altijd binnen, om verschillende redenen. Ze wonen aan een drukke weg of hebben ooit een kat verloren in het verkeer. Misschien zijn ze bang voor ziektes die de kat buiten kan oplopen of vrezen ze dat hun kat gewond raakt in een gevecht met de buurkat. Er zijn ook fokkers en herplaatsingsorganisaties die geen katten meegeven aan een eigenaar die wél een buitenleven gunt aan zijn toekomstige kat.
Maar een leven lang binnen zitten, is erg onnatuurlijk voor je kat - ook voor een raskat met stamboom. Stel jezelf maar eens voor dat je nooit meer een frisse neus mag halen en altijd tussen vier muren zit. Buiten is het ook ideaal om nieuwe geurtjes op te snuiven, energie kwijt te raken of het territorium uit te breiden.
Wanneer kiezen voor een kattenren?
Er zijn redenen die het quasi onmogelijk maken om je kat veilig buiten te laten. Misschien woon je in een drukke buurt en kan je je tuin niet volledig omheinen. Of je hebt een kat die doof of blind is, waardoor ze niet voor zichzelf kan zorgen in de wijde wereld.In zulke gevallen kan je ervoor kiezen een kattenren te bouwen. Dat is een volledig afgesloten kooi met draadgaas die ingericht is volgens de noden en wensen van een kat. Meestal wordt een kattenren aangebouwd aan je huis, met een kattenluik ertussenin. Ook op het terras van een appartement kan je zo’n constructie voorzien. Je kan een kattenren op maat laten maken (bijvoorbeeld bij www.kattenren.com) of je kan er zelf één bouwen. Kies voor een maaswijdte van 5 cm, zodat je kat er zeker niet met haar pootjes in geklemd kan raken.
Hoe maak je van een kattenren een kattenparadijs?
Een kat heeft in haar buitenren net hetzelfde nodig als binnen. Voorzie dus zeker de volgende zaken in je ren:- Grote schalen met water, liefst op verschillende plaatsen
- Een kattenbak met hoge randen, onder een afdak
- Voldoende krabgelegenheid, zowel horizontaal als verticaal. Een natuurlijk uitziende ‘krabtak’ of ‘krabboom’ misstaat in geen enkele kattenren!
- Verstopplekjes geven je kat een gevoel van veiligheid. Verplaats de elementen in je kattenren niet, zodat de omgeving voorspelbaar blijft. Tuinmeubilair dat in de kattenren staat, laat je dat dus best buiten overwinteren.
- Uitkijkposten vanwaar je kat de omgeving kan scannen. Je kan bijvoorbeeld plankjes tegen het gaas ophangen op verschillende hoogtes.
- Ligplekjes op zonnige en beschaduwde locaties, zodat je kat altijd de keuze heeft waar ze wil uitrusten.
- Speeltjes om het jachtinstinct aan te wakkeren.
- Een kattenluik zodat je kat altijd toegang heeft tot haar buitenplek. Liefst geeft het kattenluik uit op een beschutte plek, zodat je kat eerst de omgeving kan scannen voordat ze zich verder in de ren begeeft.
Bescherm je katten tegen indringers
Het is niet noodzakelijk om buiten ook voedsel te geven, maar je kat zal het zeker appreciëren wanneer er hier en daar wat verstopte brokjes te vinden zijn. Let er dan wel op dat de buurkatten niet aangetrokken worden door de geur van het voedsel. In dat geval neem je de brokjes best meteen weg, zodat je kat niet gestoord wordt in haar buitenplek.Een vreemde kat in de buurt kan best veel stress veroorzaken, dat vermijd je dus zoveel mogelijk. Om die reden is het ook zo belangrijk om voldoende verstopplekjes en uitkijkposten te voorzien in de buitenren. Zo kunnen rivaliserende katten elkaar uit de weg gaan en zich verstoppen voor elkaar.