1. Eén konijn is geen konijn
Een konijn zonder vriendje, is als een café zonder bier. Verdubbel dus meteen je huisdierplan voor de komende tien jaar: konijnen hou je het best in duo’s. Eenzame konijnen gaan treurig door het leven, ontwikkelen mogelijk gedragsproblemen en kunnen zelfs ronduit depressief worden. Ze worden bovendien sneller ziek én leven minder lang. Moeten we er nog een tekeningetje bij maken? Konijnen hoor je niet alleen te houden. Punt.2. Geef je konijnen de ruimte
Denk vooraf na over de plaats die je je konijnen (meervoud!) kan bieden. Je hebt vast al een hok en een ren voorzien, maar kunnen je toekomstige huisdieren er ook echt in ‘rennen’? Dat is één van de basisvereisten om konijnen in goede gezondheid én conditie te houden. Heb je geen grote ren voorzien, dan zal je dagelijks wat tijd moeten vrijmaken om je konijnen zich te laten uitleven op je gazon of in je woonkamer. Heb je wel eens gehoord van ‘zoomies’ en ‘binkies’? Zoek die termen maar eens op op Youtube: je wordt er instant vrolijk van en vergeet nooit meer dat konijnen véél plaats nodig hebben!3. Verdiep je in lichaamstaal
Kan jij het je voorstellen dat je moet samenleven met iemand waarvan je de taal niet spreekt? Dat is erg lastig, want hoe moet je dan weten hoe die persoon zich voelt en wat hij nodig heeft? Konijnen kunnen onze taal niet leren, maar wij kunnen ons wel verdiepen in hun lichaamstaal. Lees je in of volg een workshop ‘konijnentaal’ zodat je tijdig problemen opmerkt wanneer die zich voordoen. Observeer dagelijks gedurende een tiental minuten je duo om hun ‘normale’ gedragspatronen te leren kennen. Zo valt het des te sneller op wanneer ze zich anders gedragen, een teken aan de wand om hen medisch te laten onderzoeken of een gedragsdeskundige in te schakelen.4. Knuffelen? Nee bedankt!
Kies jij voor een stel konijnen omdat ze er zo snoezelig uitzien? Dan moeten we je teleurstellen. Konijnen zijn prooidieren die voortdurend de omgeving scannen om gevaren op te merken. Ze staan ook altijd klaar om te vluchten - mocht dat nodig zijn. Wanneer jij hen optilt, vastpakt of trakteert op een goedbedoelde knuffel, ontneem je hen die mogelijkheid. Geloof ons: konijnen vinden het ronduit verschrikkelijk omdat ze in het wild alleen worden opgepakt indien ze worden gegrepen door een roofdier. Wie voorgaande tip ter harte genomen heeft, zal dat ongetwijfeld opmerken aan de lichaamstaal van zijn huisdieren. Maar als je je konijnen niet mag optillen, hoe krijg je hen dan weer in hun ren of bij de dierenarts? Leer hen van bij het begin om vrijwillig in een transportbox te huppelen, waarmee je ze veilig naar een andere plek kan brengen.5. Iedereen naar de konijnenschool!
Ben jij niet de enige huisgenoot van je toekomstige konijnen, neem dan je verantwoordelijkheid en informeer ook je partner en kinderen over de do’s en dont’s omtrent hun nieuwe huisdieren. De basisregel - niet optillen - moet er misschien wel ingedrild worden, maar het is ook wenselijk om hen te leren geduldig te zijn en vertrouwen op te bouwen. Vraag ook om altijd rustig te zijn in de buurt van je konijnen, want ze houden niet van drukte en luide geluiden. Vrees je dat dat onmogelijk is met jouw hyperactieve kids? Dan kies je beter voor een ander huisdier. Konijnen en kinderen zijn niet per se een goede match!Lopen er nog andere huisdieren rond in jouw huis, dan hebben ook zij nood aan duidelijke regels. Een hond hoort niet te jagen achter de konijnen en zelfs van een nieuwsgierige, starende kat kunnen ze helemaal van hun melk raken. Observeer de lichaamstaal van jouw konijnen en zorg ervoor dat ze zich steeds veilig voelen in hun eigen leefruimtes met genoeg schuilmogelijkheden.