Een hond volledig begrijpen vergt tijd en studie. Wat wij leuk vinden, matcht niet altijd met wat honden leuk vinden, hoe goed we het ook bedoelen! Met volgende zaken hou je best rekening.
 

1. Structuur en regels

Vaak wordt gedacht dat een hond het als een straf ervaart als hij moet luisteren of als hij iets niet mag. Dat is gelukkig niet waar! Net zoals bij het opvoeden van kinderen, draait het ook bij honden om gewoontes en goede afspraken. Het bepalen van grenzen leidt ook tot rustig gedrag bij een pup: hij weet waar hij aan toe is en wat er van hem wordt verwacht.
 
Om een concreet voorbeeld te geven: er is niets mis mee als jouw hond alleen in de woonkamer en keuken mag komen en als je daar zijn mandje zet. Een hond hoeft niet het hele huis ter beschikking te hebben om gelukkig te zijn, zolang het maar duidelijk is waar zijn plekje is. Maak wel vanaf dag één op een vriendelijke manier duidelijk wat wel of niet kan en blijf daar consequent in. Dat is belangrijk voor een goede en gezonde relatie met je viervoeter.
 
Een hond hoeft niet het hele huis ter beschikking te hebben om gelukkig te zijn, zolang het maar duidelijk is waar zijn plekje is
Maak je hond duidelijk waar zijn plekje is

2. Aaien op aanvraag

Hoe fluffy een vreemde hond er ook kan uitzien, aai hem nooit zomaar. Vergelijk het met jezelf: hoe zou jij reageren als je op straat loopt en er plots een vreemde over je hoofd wrijft, terwijl hij met een hoog stemmetje praat? Exact. Niet zo leuk, toch? Om duidelijk te maken dat de hond dit niet leuk vindt, kan hij gaan grommen of blaffen. Hem dan een ‘agressieve’ stempel geven gebeurt helaas nog te vaak.
 
Een gouden regel: vraag altijd eerst toestemming aan het baasje of je de hond mag aaien. Is het ok, laat de hond dan eerst aan jouw hand ruiken om kennis te maken. Of beter nog: laat het initiatief aan de hond. Zie je dat hij naar je toe wil komen, dan kan je hem aaien.
 
 
 

3. Vermijd oogcontact

In onze mensenwereld kan het heel spannend of romantisch zijn om oogcontact te hebben met een ander. In de hondenwereld is dat niet het geval. Langdurig in de ogen staren kan voor een hond zelfs bedreigend overkomen, waarop die wel eens heftig kan reageren. Zelfs bij je eigen hond kan je intens oogcontact beter vermijden.
 
Meisje speelt met jonge hond
Aai nooit zomaar een vreemde hond
Vrouw zit naast hond
Ga met je hond wandelen nadat hij even alleen thuis heeft gezeten

4. Alleen is ook eens goed

De meeste baasjes genieten ervan om veel tijd door te brengen met hun hond. Toch is het in bepaalde gevallen beter als je hond er eens niet hoeft bij te zijn. Zo zie je soms op warme zomerdagen mensen met hun (bange) hond over dichtbevolkte markten of lawaaierige kermissen wandelen. Honden houden niet zo van drukte en lawaai, en raken bovendien sneller oververhit door hun warme pels.

Als je je hond op tijd leert om probleemloos alleen te zijn, dan is er niets mis mee om hem af en toe thuis te laten wanneer jij de bloemetjes buitenzet. Je hond kan op zijn gemak genieten met een bak fris water en als je thuiskomt, neem je hem mee wandelen. Iedereen tevreden!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen