De waterschildpad lijkt misschien een lief en schattig diertje, hij vraagt veel zorg en aandacht. Daardoor wordt hij vaak gedumpt in de natuur of verwaarloosd achtergelaten, met alle gevolgen van dien… Wist jij deze acht dingen al over de waterschildpad?

Waterschildpadden houden van een gevarieerd dieet

Waterschildpadden zijn alleseters. Ze houden van vlees en vis, maar zijn ook verzot op planten en groenten. Om vitaminetekorten te voorkomen, raden we aan dit te combineren met waterschildpaddenvoer uit de dierenwinkel. Geef je schildpad bovendien altijd zijn maaltijd in het water, ze hebben het water nodig om het voedsel te kunnen doorslikken. 
 

Een gezonde schildpad? Dat zie je aan zijn schild!

Het schild kan veel vertellen over de gezondheid van je waterschildpad. In de eerste twee levensjaren voelt het zacht aan omdat de schildpad nog volop in groei is. Als het schild ook op latere leeftijd zacht gaat aanvoelen, kan dat wijzen op een gezondheidsprobleem, zoals een gebrek aan kalk of vitamines. Contacteer in dat geval je dierenarts. Gezonde schildpadden kunnen wel veertig jaar oud worden!
 

Elke schildpaddensoort ziet er anders uit

Waterschildpadden zien er niet allemaal hetzelfde uit, ze hebben een uniek uiterlijk per soort. Let op, veel schildpadden mogen niet meer verkocht of verhandeld worden. Wie al schildpadden in huis had voor de regel inging, mag ze wel nog verder verzorgen. Unieke waterschildpadden die je wél nog mag houden zijn onder meer de muskusschildpad, een kleine schildpad met gele strepen aan het hoofd, en de gewone doosschildpad, een moerasschildpad met een prachtig geelbruin schild. Ontdek hier meer soorten die je in België mag houden. 
 

De waterschildpad heeft naast water ook een stuk land nodig

De waterschildpad is een reptiel, wat wil zeggen dat hij graag af en toe aan land komt. Het aquarium bestaat dus best, naast water, uit ongeveer een kwart landgedeelte. Dit stuk moet droog blijven en goed te bereiken zijn. Overdag zijn ze heel actief en vertoeven ze graag op het droge, ‘s nachts slapen ze in het water. 
 

Waterschildpadden liggen graag in de zon

De waterschildpad is een echte zonneklopper! Hij is koudbloedig waardoor hij zichzelf niet kan opwarmen. Daardoor houdt hij van een warme temperatuur en zwemt hij graag in water van gemiddeld 18°C. In het wild liggen deze schildpadden dan ook vaak in de zon, waardoor ze binnenshuis snel een tekort aan vitamine D3 kunnen oplopen. Dat kan je opvangen door het plaatsen van een warmtelamp met UV-B licht of door een aangepaste voeding.
 
Waterschildpadden houden van de zon
Waterschildpadden vertoeven graag in de zon
 

De waterschildpad is geen knuffeldier!

Hij lijkt misschien schattig, maar de waterschildpad kan flink bijten. Hij kan ook best groot worden, sommige soorten tot wel 35 centimeter lang. Probeer hem dus niet te strelen of te knuffelen. De waterschildpad kan niet enkel bijten, hij draagt ook behoorlijk wat bacteriën met zich mee waar ook wij als mens ziek van kunnen worden. 
 

Schildpadden en vissen zijn niet de beste vrienden

Had je graag je waterschildpad vergezeld van enkele visjes? Denk daar misschien nog eens goed over na. De waterschildpad is verzot op vis en na een tijdje zal je merken dat er haast geen visjes in het aquarium overblijven. Je kan de schildpadden perfect alleen houden, het zijn geen groepsdieren. Aangezien ze vrij groot kunnen worden, en erg territoriaal kunnen zijn, wordt dit vaak aangeraden.
 

Laat je waterschildpad nooit zomaar ‘vrij’ 

Als je niet meer voor jouw waterschildpad kan zorgen, laat hem nooit zomaar vrij los in de natuur. De kans dat hij de winter overleeft is erg klein en bovendien is hij schadelijk voor de omgeving. De waterschildpad eet er op los, planten én dieren, terwijl hij zelf geen natuurlijke vijanden heeft in ons land. Je raadpleegt dus best een waterschildpaddenopvang als je op zoek bent naar een nieuwe thuis voor het diertje. 

Meer weten over schildpadden? Ontdek hier meer nuttige weetjes!
 

Deel dit artikel