Oorsprong – waar komt de amrock vandaan?
De amrock loopt al enkele eeuwen rond in de Verenigde Staten. Ze deelt haar voorouders met de gestreepte variant van een ander bekend Amerikaans kippenras: de Plymouth rock. Maar de kip kent ook invloeden van heel wat andere rassen: de zwarte cochin, de Dominicaanse kip en de zwarte Java kip. In 1874 werd de amrock ook officieel als ras erkend. Het is een kip die duidelijk werd gefokt met een doel voor ogen, een ‘dubbeldoel’ zelfs. Dat wil zeggen dat de amrock zowel vlot eieren legt als kan dienen als slachtkip - maar vertel dat laatste alsjeblief niet aan je geliefde kippetjes … Gelukkig is de amrock in onze contreien vooral geliefd als gezellig tuindier. Ben je toch benieuwd naar de harde cijfers? Tweehonderdveertig eieren per jaar, ofwel 2 eieren per 3 dagen. Niet slecht hé!
Uiterlijk – hoe herken je een amrock?
De amrock valt vooral op met haar gestreepte verenkleed. Ze is vrij ‘rond’ van postuur, vooral wanneer ze neerzit. Deze mooie kip heeft een enkele kam en rode oorlellen. Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de amrock?
Zoals bij de meeste kippenrassen zijn amrock hanen flink zwaarder dan de hennen. Dat zie je meteen wanneer je hen naast elkaar zit lopen: de uit de kluiten gewassen haan is in alle opzichten een forse versie van zijn zijn vrouwtjes.Karakter en opvoeding – de amrock is een rustige kip
De reden dat de amrock zo geliefd is als huisdier is omdat ze een erg rustige kip is. Dat maakt dat het met wat tijd en (heel wat) geduld vrij makkelijk is om deze kippen handtam te maken. Een ander voordeel aan het rustige karakter van de amrock is dat zij niet zo graag vliegt. Dat betekent dat je geen enorm hoge omheining moet voorzien om je kippen in je tuin te houden.Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een amrock nodig?
Kippen zijn groepsdieren die alleen echt gelukkig kunnen zijn met soortgenootjes in de buurt. Hoeveel tijd jij ook bereid bent te spenderen aan het socializen met je amrock, je spreekt geen kippentaal en bent geen plaatsvervangend hoen. Best koop je meteen 3 kippen aan, zodat je niet met één zielepoot achterblijft wanneer er eentje sterft of in quarantaine moet. Misschien heb je ook de ruimte voor een haan in je tuin? Check dan zeker even bij je buren of zij ook te vinden zijn voor dat gekukeleku zo vroeg in de ochtend.Kippen zijn nieuwsgierige dieren die het liefst de hele dag door lekker rond scharrelen. Voorzie een voldoende groot hok met genoeg legnesten en een geschikte kippenren - hoe groter hoe beter. Verder zijn kippen vrij gemakkelijke huisdieren, al mag je ook niet al te licht gaan over een goede verzorging. Geef hen minstens tweemaal daags wat kippenvoer en vul eventueel aan met geschikte keukenrestjes. Daarmee zal je je kippen ongetwijfeld enorm blij maken. Let er wel op dat er geen keukenrestjes achterblijven in de kippenren, anders zouden die wel eens kunnen gaan schimmelen. Dat is uiteraard niet gezond voor je kippen. Ververs daarnaast ook dagelijks het water: vers water is onontbeerlijk om goede eitjes te leggen.
Hou het kippenhok goed schoon door minstens eenmaal per week uitwerpselen en natte vlekken te verwijderen. Vul wat je weggehaald hebt aan met verse, propere bodembedekking. Ongeveer één keer per maand haal je het hele kippenhok leeg om het te verversen. Kijk bij het schoonmaken na of er bloedluizen te vinden zijn in het kippenhok, zodat je tijdig kan ingrijpen wanneer het nodig is.
Waarop moet je letten bij het kiezen van een amrock?
Kippen zijn erg leuk om te houden als huisdier. Ze vereisen relatief weinig onderhoud en je krijgt er verse eieren voor in de plaats. Een goede deal als je het aan ons vraagt! Bovendien is de amrock makkelijk handtam te maken, waardoor je ook kan knuffelen met je kip zoals je met een schoothondje zou doen. Of toch zo ongeveer … Ga je op zoek naar een toom kippen voor je tuin, hou dan rekening met volgende tips:- Op het internet worden veel kippen te koop aangeboden, je vindt daar vast ook enkele amrocks bij. Toch is het belangrijk om kritisch naar de advertenties te kijken of de juiste vragen te stellen aan de fokker. Hoe zijn de leefomstandigheden van de fokdieren? Zien ze er gezond uit? Hebben ze propere eetbakjes en vers drinkwater? Wat gebeurt er met de haantjes die geboren worden? Zijn de kippen gevaccineerd?
- Voordat je een kip meeneemt naar huis, is het belangrijk om je tuin kipproof (én roofdierproof) te maken. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden in huis hebt vooraleer de dames arriveren. Niet te missen zijn een voerbak, een drinkemmer, kippengrit, voer, snacks, bodembedekking en nestmateriaal. Zorg er uiteraard ook voor dat je een kippenren (of tuin) van een omheining voorzien is. Je wil niet dat je kippen ontsnappen op de eerste dag in hun nieuwe thuis. Een goede omheining beschermt je kippen daarnaast ook tegen roofdieren die op zoek zijn naar een lekkere hap.
- Ga niet enkel op bezoek bij fokkers, maar neem ook eens een kijkje in de lokale dierenopvang. Wie weet zitten daar wel amrocks (of andere kippen) die graag voor jouw omeletjes willen zorgen. Ook kippen die eerder in hun leven intensief als legkip dienst deden, worden daar vaak aangeboden. Ben jij klaar om zo’n goede daad te verrichten?