Oorsprong – waar komt de Hollander vandaan?
Wist je al dat de Hollander een van de oudste konijnenrassen ter wereld is? Zo bestaan er zelfs kunstwerken uit de vijftiende eeuw waarop de Hollander met zijn typische aftekeningen wordt afgebeeld. Vreemd genoeg is dit konijnenras afkomstig uit Engeland en niet uit Nederland, wat zijn naam zou doen vermoeden. Zijn voorouders komen echter wel uit Nederland en het noorden van België, waar ze beter gekend waren onder de naam Brabander. In Engeland werden die Brabanders gebruikt als slachtkonijnen. De Brabander had dezelfde vachtaftekeningen als de Hollander zoals we hem vandaag kennen.Later werd met de slachtkonijnen gefokt en kwamen zij terecht op tentoonstellingen. Uiteindelijk werd er een club opgericht en ontstond er zelfs een rasstandaard. In die rasstandaard werd eerst enkel de zwarte Hollander opgenomen, maar later kwamen ook andere kleuren voor, zoals konijngrijs en ijzergrauw. De voorouders van de Hollander waren misschien slachtkonijnen, maar de Hollander zelf werd nooit gebruikt in de vlees- of vachtindustrie. Vandaag de dag is de Hollander een erg populair huisdier.
Uiterlijk – hoe herken je een Hollander?
De Hollander staat vooral bekend om zijn zwarte vacht met witte aftekeningen, hoewel de vacht ook andere basiskleuren kan hebben. De witte aftekeningen bevinden zich voornamelijk op de bles, de voorhand en de achtervoetjes van het konijn. Gewoonlijk hebben de ogen van de Hollander een donkere kleur, maar blauwe ogen zijn ook mogelijk. Die blauwe ogen zijn echter vaak niet gewenst.De Hollander heeft een erg compacte bouw – met zijn korte poten en korte kop lijkt hij al snel een bolletje vacht. Er is veel ruimte tussen de ogen van dit konijnenras en hij heeft mooie, ronde wangetjes. De oren van de Hollander zijn vrij groot en eindigen in een ronde punt.
Gewicht – hoe zwaar wordt de Hollander?
De Hollander heeft een gewicht tot 2,75 kilogram.
Karakter en opvoeding – de Hollander is een rustig konijn
De Hollander heeft van nature een erg rustig karakter, waardoor deze konijnen vaak aangeschaft worden als vriendje voor de kinderen. Weet wel dat je nog wat tijd zal moeten besteden aan het handtam maken van je Hollanders, want dat gebeurt niet vanzelf. Een goede socialisatie begint trouwens al op jonge leeftijd bij de fokker. Ook zullen je kinderen moeten leren dat konijnen niet houden van knuffelen of opgetild worden. Zijn ze op zoek naar een diertje om veel en vaak mee te interageren, dan kiezen ze best een ander huisdier.Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Hollander nodig?
De verzorging van een koppel Hollanders verschilt niet veel van die van de meeste konijnen. Zo moet ook de Hollander jaarlijks naar de dierenarts voor zijn vaccins. Daarnaast is het erg belangrijk om regelmatig de tanden van je konijnen te controleren, zodat er tijdig kan ingegrepen worden als ze te lang zijn. De vacht van de Hollander is vrij kort, waardoor hij geen hoge eisen stelt qua vachtverzorging. Het is enkel nodig om de vacht van je Hollanders enkele keren te kammen tijdens de ruiperiode. Zo kan je alle losse haren verwijderen en help je hem met de vachtwisseling. Ook de nagelverzorging is belangrijk: zorg ervoor dat de nagels van je konijnen niet te lang worden door ze indien nodig bij te knippen. Gewoonlijk houden de nagels zichzelf ook kort als je je Hollanders regelmatig op een stenen ondergrond laat rondlopen.Hollanders houden ervan om rond te rennen, dus voorzie je best een konijnenren die voldoende groot is. Of misschien mogen je langoren wel in de tuin rondlopen?
Waarop moet je letten bij het kiezen van een koppel Hollandse konijnen?
Ben je er na het lezen van dit artikel van overtuigd dat een Hollander helemaal iets voor jou is? Wacht dan nog even voordat je naar de dierenwinkel rent om een konijn (of twee) aan te schaffen, want wij geven je graag nog eerst deze tips mee:- Een konijn mag nooit alleen zitten. Neem daarom altijd twee konijnen. Je kiest best voor twee konijnen uit verschillende nesten om te koppelen met elkaar.
- Er zijn enorm veel verschillende plaatsen waar je Hollanders kan kopen: in de dierenwinkel, bij een fokker, op het internet, in een konijnenopvang … Doe vooraf zeker wat research en kijk waar je raszuivere Hollanders kan vinden. Bij de fokker heb je het voordeel dat hij over alle nodige informatie beschikt wat betreft de stamboom van de Hollanders, terwijl in de dierenwinkel misschien wat vaker ‘oepsnestjes’ voorkomen, waardoor er niets gekend is over de stamboom. Zo weet je ook niet wat de medische achtergrond van de ouderdieren is. Het voordeel van een konijnenopvang is dan weer dat ze je een koppel laten adopteren dat gegarandeerd met elkaar door één deur kan.
- Als je een bezoekje brengt aan de fokker (of een dierenwinkel), is het belangrijk om te letten op de leefomstandigheden en de gezondheid van de konijnen. Hebben ze een glanzende vacht? Hoe zit het met hun gewicht? Zijn hun oogjes glanzend? Zijn de oortjes proper? Hebben ze propere eet- en drinkbakjes en zijn deze gevuld? Al deze elementen kunnen aanwijzen of de fokker het beste voor heeft met zijn dieren.
- Tijdens je bezoek is het ook belangrijk om te letten op de socialisatie van de konijnen. Zo kan je zien hoe de konijnen en de ouderdieren reageren op geluiden en bewegingen. De fokker speelt namelijk een enorm belangrijke rol in de socialisatie van het konijn, wat er voor kan zorgen dat het handtam maken van het konijn makkelijker verloopt. Konijnen die opgroeien in een gezin zoals het jouwe, hebben de voorkeur.