De Ierse wolfshond is met zijn schofthoogte van 80 tot 90 cm een van de grootste hondenrassen ter wereld - zeg maar een kleine pony! Gelukkig schuilt er een erg vriendelijk karakter is zijn forse lichaam, toch is het noodzakelijk om voldoende tijd aan zijn opvoeding te besteden. Een Ier die aan de leiband trekt of tegen bezoek opspringt, is immers erg vervelend. Voor dit hondenras heb je best veel ruimte in huis, al was het maar opdat hij zich makkelijk kan bewegen tussen de meubels door. Omwille van zijn gigantische afmetingen, heeft de Ierse wolfshond helaas niet zo’n hoge levensverwachting. Dat compenseert hij echter ruimschoots met zijn vriendelijkheid jegens alleman. 
 

Oorsprong – waar komt de Ierse wolfshond vandaan?

De Ierse wolfshond is een rasechte Ier. Oorspronkelijk werd hij daar gebruikt als jachthond, en dan voornamelijk in de jacht op wolven. De adel speelde trouwens een belangrijke rol in het leven van de Ierse wolfshond. Er werd namelijk bepaald hoeveel Ierse wolfshonden je in huis mocht nemen afhankelijk van je sociale status. Hoe hoger je op de sociale ladder stond, hoe meer knuffelige viervoeters er werden toegestaan in jouw huis. 

In het midden van de negentiende eeuw ontstond er een probleem voor de Ierse wolfshond met zijn geweldige jachtinstinct. Hij had zijn taak té goed uitgevoerd, want de wolven raakten uitgestorven in Ierland. Zo zat zijn taak erop, waardoor de hond steeds minder vaak te zien was in het Ierse dorpsleven. Gelukkig was er nog George Augustus Graham, een echte liefhebber van het ras die ervoor zorgde dat de Ierse wolfshond niet uitstierf. 
 
De Ierse wolfshond werd gebruikt in de jacht op wolven
De Ierse wolfshond werd gebruikt in de jacht op wolven 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Ierse wolfshond? 

De Ierse wolfshond is heeft een ruwe, lange vacht. Aan zijn ogen en onder zijn mond zal je merken dat de vacht ook warriger is dan op de rest van zijn lichaam. Die vacht kan bovendien verschillende kleuren hebben: rood, gestroomd, zwart, wit, geel, reekleur… Het meest van al komt hij echter voor in de kleur grijs. 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Ierse wolfshond?

De Ierse wolfshond is een gigantische hond. De schofthoogte van dit dier begint bij 71 (teven) en 76 cm (reuen) en reikt uitzonderlijk tot 1 meter. Daarbij hoort een gewicht tussen 45 en 55 kilogram, wat maakt dat deze hond niet zoveel weegt als de Duitse dog, maar wel net iets meer dan de deerhound, waar hij enorm hard op lijkt. 
 
De Ierse wolfshond kan tot wel één meter groot worden
De Ierse wolfshond kan tot wel één meter groot worden 
 

Karakter en opvoeding – de Ierse wolfshond is een vriendelijke hond

De Ierse wolfshond is een erg mensgerichte hond, wat betekent dat hij redelijk makkelijk te trainen is. Dat betekent echter niet dat je niet consequent moet zijn. Het is met zo’n groot en sterk hondenras des te belangrijker om voldoende tijd en energie te spenderen aan de opvoeding en socialisatie. Met een beloningsgerichte training bereik je bij dit ras het meest, bovendien ontwikkel je zo de allerbeste band met je hond. Besteed van bij het begin aandacht aan puntjes die later probleempjes kunnen worden, zoals het wandelen aan een losse leiband, het beleefd begroeten van andere mensen en kinderen en het wachten in de mand wanneer de bel gaat. Als rasechte jachthond is ook het ‘hierkomen’ een aandachtspunt. De Ier is een zichtjager, dat wil zeggen dat hij in een mum van tijd kan vertrekken wanneer hij in de verte een ‘prooi’ spot.  

De Ierse wolfshond gaat doorgaans goed om met kinderen, hou wel steeds toezicht en leer beide partijen respectvol met elkaar omgaan. Omwille van het grote jachtinstinct kunnen deze honden alleen met kleine huisdieren (katten, konijnen, …) gecombineerd worden als ze van jongs af leren dat ze deel uitmaken van het gezin. Met andere honden en vreemde mensen gaat deze hond meestal vriendelijk om. Het is dan ook echt geen waakhond, hoewel zijn grote gestalte inbrekers waarschijnlijk ook zonder gedreig zal afschrikken. Zijn sociale karakter maakt dat de Ierse wolfshond zich makkelijk schikt in het gezinsleven. Veel tijd doorbrengen met ‘zijn’ mensen maakt hem perfect gelukkig. Omdat hij zo groot is, wordt de Ier nog al te vaak verbannen naar een hok in de tuin, een leven dat helaas niet aan hem besteed is. 
 
De Ierse wolfshond heeft een consequente opvoeding nodig
De Ierse wolfshond heeft een consequente opvoeding nodig 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Ierse wolfshond nodig? 

De Ierse wolfshond is geen hyperactieve hond, maar stelt dagelijkse wandelingen zeer op prijs. In zijn jonge jaren worden die best goed gedoseerd, om gewrichtsproblemen te voorkomen. Ook zijn trappen, in de auto springen en hondensporten op jonge leeftijd uit den boze. 

Ieren hebben ruimte nodig om tussen het meubilair te navigeren, het is dus geen geschikte hond op een klein appartement. Hou er ook rekening mee dat alle huisraad op staarthoogte door één kwispel tegen de grond geveegd kan worden en dat een Ier met gemak zijn neus in je avondeten kan poken. Even tussendoor de benen strekken in de tuin, daar zegt hij ook geen neen tegen - al wordt de Ierse wolfshond pas echt blij van me-time samen met z’n baasje. 

Ook vachtverzorging is een deel van het leven als baasje van zo’n grote hond. De Ierse wolfshond heeft een draadharige vacht, wat betekent dat je zo’n één à twee keer per week de vacht moet borstelen zodat er geen klitten ontstaan. Dat duurt uiteraard een tijdje, omdat er zo’n grote oppervlakte is om te onderhouden. Een halfjaarlijkse trimbeurt is nodig om de vacht in goede vorm te houden. 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Ierse wolfshond vatbaar?

Een groot hondenras zoals de Ierse wolfshond heeft helaas geen hoge levensverwachting. Er zijn veel gezondheidsproblemen gekend in het ras en bovendien zijn dierenartskosten sowieso hoger bij grotere honden. Hou dus een spaarpotje opzij wanneer je deze reus in huis haalt of sluit een goede hondenverzekering af om onverwachte kosten te dekken. 

Een eerste reeks problemen heeft te maken met de beenderen en gewrichten die bij een groot, snelgroeiend hondenras extra gevoelig zijn. De Ierse wolfshond heeft dan ook vaker dan gemiddeld last van: 
  • Heupdysplasie en elleboogdysplasie worden gekenmerkt door gewrichten die niet goed in elkaar passen, waardoor pijn en artrose ontstaan. Een operatie kan verlichting bieden, maar is niet altijd mogelijk. 
  • Osteosarcoom: bottumoren met vaak uitzaaiingen naar levensnoodzakelijke organen. 
  • Wobbler syndroom: een afwijking van de wervelkolom die de bezenuwing aantast, waardoor de hond ongecoördineerd gaat lopen of zelfs verlamd kan raken. 
  • Osteochondritis dissecans: een erg pijnlijk kraakbeenprobleem. 
 
Ter hoogte van de organen, is het o.a. opletten voor deze aandoeningen: 
  • Cardiomyopathie: een uitgerekte hartspier, waardoor levenslange medicatie nodig is. Een DNA-test bestaat om toekomstige ouderdieren vooraf te testen. 
  • Maagkanteling: een typisch probleem bij grote honden, waarbij de maag afgesloten raakt en de gasdruk erin levensgevaarlijk oploopt. 
  • Portosystemische shunt: een leveraandoening die kan leiden tot o.a. epilepsie, blindheid en zelfs coma. 
 
Tot slot vinden we het belangrijk om aan te kaarten dat de geboorte bij de Ierse wolfshond niet altijd vlot verloopt. De grote pups raken maar moeilijk door het geboortekanaal, waardoor vaak toevlucht genomen moet worden tot een keizersnede.  

Door die vele gezondheidsproblemen wordt de Ierse wolfshond, net als veel andere grote hondenrassen, niet erg oud. De gemiddelde leeftijd is slechts 7 jaar. 
 
De ierse wolfshond kan over het algemeen goed overweg met kinderen, maar hou toch altijd een oogje in het zeil want een ongeluk is snel gebeurd!
De ierse wolfshond kan over het algemeen goed overweg met kinderen, maar hou toch altijd een oogje in het zeil want een ongeluk is snel gebeurd! 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Ierse wolfshond pup?

Voor je tot de aankoop overgaat, wees je ervan bewust dat je pup over twee jaar een gigant is. Daar heb je plaats én tijd voor nodig, maar ook centen. Wist je dat dierenarts- en medicatiekosten verhogen met het gewicht van je hond? Reken bij de aankoopprijs van je toekomstige metgezel dus meteen ook een spaarboekje voor onverwachte kosten. 

Omdat de Ierse setter zo gevoelig is voor allerlei aandoeningen, zoek je best naar een fokker die zijn ouderdieren uitgebreid laat testen én die je eerlijk vertelt over mogelijke problemen die kunnen opduiken. 
  • Zoek naar een fokker via verschillende wegen, maar liefst via de rasclub van de Ierse setters. Die sporen hun leden aan om op een ethische manier te fokken met een zo laag mogelijk risico op gezondheidsproblemen. 
  • Een goede fokker geeft jou zoveel en zo duidelijk mogelijke informatie mee over zijn lievelingsras, terwijl een broodfokker je vooral naar de mond praat en zal beamen hoe geschikt het ras voor je is (ook al is dat eigenlijk niet zo).  
  • Nog alarmbellen om een broodfokker te herkennen: hij heeft meer dan twee nestjes tegelijkertijd, fokt met meer dan twee rassen en houdt zijn honden niet in huis. 
  • Aarzel niet om vragen te stellen aan de fokker. Mag je de medische attesten zien? Wat doet hij op vlak van socialisatie? Waar leven de pups? Hoe is het karakter van de moeder? En de vader? Wees erg kritisch en denk op voorhand na over welke vragen je allemaal wil stellen. Een goede fokker zal jou trouwens ook vragen stellen om zeker te weten of je een goede eigenaar zal zijn voor zijn pup! 
  • Ga jij over tot de aankoop? Super! Weet dan dat de hond geregistreerd, gechipt, ontwormd en gevaccineerd is wanneer hij bij jou komt. Bovendien krijg jij alle nodig documenten mee naar huis, zoals de stamboom en het vaccinatieboekje. 
 
Kijk jij er al naar uit om een grote hond in huis te halen, maar zie je op tegen de intensieve puppyperiode? Of heb je geen zin om op een lange wachtlijst voor een rashond te staan? Dan kan je ook meteen naar het asiel of een herplaatsingsorganisatie. De medewerkers van het asiel kennen hun dieren door en door, waardoor jij zeker een hond vindt wiens karakter bij jou past.
 

Nog meer grote hondenrassen 

  • Ierse setter: de Ierse setter is een grote jachthond die vooral bekend staat om zijn prachtige rode vacht. Dit hondenras heeft wel wat meer beweging nodig dan de Ierse wolfshond, dus zoek je naar een sportmaatje dan ben je hier aan het juiste adres. 
  • Berner Sennenhond: de Berner Sennenhond is een enorme allemansvriend. Zijn enige doel in het leven is om de beste maatjes te worden met kinderen, andere huisdieren, zijn baasjes, bezoekers én toevallige voorbijgangers! 
  • Sint-Hubertushond: de Sint-Hubertushond houdt ervan om met zijn neus bezig te zijn. Als je deze hond in huis haalt, kan je je verwachten aan uren speurplezier! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen