De padua is een rustige sierkip die ook in krielvorm voorkomt. Haar opvallende uiterlijk maakt haar erg herkenbaar en padua-eigenaars zijn dan ook maar wat trots op hun toom. Mooie bijkomstigheid: deze oogstrelende verschijning legt gemiddeld 150 eieren per jaar - je hoeft er dus geen omeletje voor te laten! 
 

 
Oorsprong – waar komt de padua vandaan?

Dit bijzondere kippenras-met-twee-namen zou oorspronkelijk niet uit Nederland of de Italiaanse stad Padua komen, maar uit Polen of Rusland. Daar was het al te vinden in de veertiende eeuw, wanneer een Italiaanse horlogemaker om enkele kippen mee naar Italië genomen zou hebben - al zijn daar geen harde bewijzen voor. Waar wél bewijs voor gevonden is, is dat er in de 17de eeuw baardkuifhoenen in Nederland aanwezig waren. De dieren werden immers afgebeeld op schilderijen van o.a. Jan Steen. Beide verhalen verklaren onafhankelijk van elkaar de twee namen die het hoen met zich meedraagt: de Padua en het Nederlands baardkuifhoen. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een padua? 

In die laatste naam herken je ook meteen het belangrijkste uiterlijke kenmerk van de padua: de combinatie van een volle baard én een opvallende kuif. Zowel hanen als hennen zijn ermee uitgerust, al ziet de kuif van de hanen er wat losser uit omdat ze uit sierveren bestaat. De kuif ontstaat dankzij een knobbel op de schedel van het dier, waardoor de veren hoger staan dan de omringende veren. De padua heeft geen kam of kinlellen - of ze zijn zo klein dat ze verdwijnen in kuif en baard. 

Er zijn verschillende kleurslagen toegestaan waaronder goud-zwartgezoomd, geel-witgezoomd, gezoomd blauw, koekoek, wit, zilver-zwartgezoomd en zwart. De veren kunnen glad of krullend zijn. 
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de padua?

De padua hanen bereiken een gemiddeld gewicht tussen 2,2 en 3 kilogram terwijl het gemiddelde gewicht van een hen rond de 1,6 kilogram schommelt.
De kuif van een padua haan is losser en weelderiger dan die van de hen
De kuif van een padua haan is losser en weelderiger dan die van de hen
 

Karakter en opvoeding – de padua is een rustige kip

De padua is een rustige kip met een kalm karakter. Ze zal dus snel vertrouwen krijgen in de mensen om haar heen en is makkelijk tam te maken. Hanen zijn soms wat ondeugender, maar agressiviteit wordt binnen de rasstandaard niet getolereerd. 

De padua legt niet enorm veel eieren. Gemiddeld heb je zo’n 150 eieren per jaar, die voornamelijk in de lente en de zomer gelegd worden. 
Kippen zijn groepsdieren, hou ze dus minstens met z’n drieën
Kippen zijn groepsdieren, hou ze dus minstens met z’n drieën
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft het Nederlands baardkuifhoen nodig? 

Als je ervoor kiest om een toom kippen in je tuin te halen, is het in eerste instantie belangrijk om alle benodigdheden te voorzien. Zonder de juiste uitrusting kan je namelijk geen goede verzorging van je kippen garanderen. 

Uiteraard hebben de kippen een goed verblijf nodig, dat is een droog en tochtvrij kippenhok. In dat hok ligt bodembedekking zoals vlas of houtkrullen. Zitten er roofdieren in je buurt, dan moet je het hok ‘s nachts kunnen afsluiten. Overdag mogen de kippen uiteraard wel los rondlopen, dat is zelfs noodzakelijk. Daarvoor kan je kiezen voor een kippenren of je kan je volledige tuin ter beschikking stellen. 

Naast het verblijf is uiteraard ook voedsel en vers water erg belangrijk. Kies best voor een natuurlijk dieet met gemengde granen. Die voeding kan je aanvullen met keukenrestjes, maar vergeet dan niet om de overgebleven restjes uit het hok te verwijderen zodat er geen schimmel ontstaat. 
De padua is een rustige kip die makkelijk tam te maken is
De padua is een rustige kip die makkelijk tam te maken is
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de padua vatbaar?

Net zoals bij andere kippen is het opletten geblazen voor parasieten in je kippentoom: 
 
  • Bloedluizen: deze insecten zuigen zich vol met het bloed van je kippen, waarna ze zich verstoppen in het hok. 
     
  • Luizen: luizen gebruiken huidschilfers van de kip als voeding, waardoor jeuk en irritatie ontstaat op de huid van je kip. Bovendien kunnen veren uitvallen. 
     
  • Longworm: zorg voor een tijdige ontworming om wormen bij je kippen te vermijden. 
Er bestaan ook Nederlandse baardkuifhoenen met krullende veren
Er bestaan ook Nederlandse baardkuifhoenen met krullende veren
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Nederlands baardkuifhoen? 

De padua is geen courant kippenras en enkel te verkrijgen bij echte liefhebbers. Hou er rekening mee dat deze mooie sierkip waarschijnlijk meer zal kosten dan een doorsnee legkip. Het voordeel is dan weer dat er redelijk weinig vraag is naar deze dieren, waardoor broodfokkers zich niet op deze markt gestort hebben. Wees echter altijd kritisch als je een fokker bezoekt en let op de volgende zaken: 
 
  • Hoe zit het met de gezondheid van de dieren? Hoe zit het met de leefomstandigheden? Zijn de vaccinaties in orde? Zijn de kippen actief en levendig? Hoe zit het met hun gewicht? Zijn de kippen al ontwormd
     
  • Heb je al overwogen of je ook een haan in je tuin wil halen? Overleg dan eerst met je buren, want wie weet houden zij niet van dat gekukeleku zo vroeg in de ochtend. 
     
  • Zorg ervoor dat je eerst alle benodigdheden hebt voordat je de kippen gaat aanschaffen. Je wil namelijk niet dat roofdieren vrij spel krijgen omdat jouw kippenhok nog niet goed is afgewerkt! 
     
  • Hoef je niet per se padua’s en wil je kippen zonder thuis een nieuw leven schenken? Denk ook eens aan een bezoekje aan een asiel of opvangcentrum. Daar kan je bijvoorbeeld kippen uit een legbatterij redden. De dankbaarheid die je van hen ontvangt is het meer dan waard! 
    
 

Nog meer kippen met een bijzonder uiterlijk 
 

  • Zijdehoen: het zijdehoen heeft een zacht innerlijk én een zacht uiterlijk. Dat komt voornamelijk omdat haar veren zijdezacht zijn, waardoor het eerder lijkt alsof ze een vacht heeft. 
     
  • Cochin: de cochin is een erg ronde kip, die haar poten bedekt onder haar grote hoeveelheid veren.
      
  • Serama: de serama is de kleinste kip ter wereld!  
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen