Oorsprong – waar komt de shire vandaan?
Dankzij zijn grote postuur en enorme trekkracht werd de shire in de 18de en 19de eeuw ingezet in de landbouw en industrie. Omdat er in die tijd nog geen machines bestonden, kon hij de boeren helpen om de velden om te ploegen en wagens verder te trekken. Ook in brouwerijen of bij steenkoolmijnen kwamen shires goed van pas om kolenwagens of karren vol biervaten te transporteren. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de landbouwmechanisatie in een snel tempo op gang, waardoor het werk van de shire werd overgenomen door machines. De paarden waren overbodig en heel wat shires werden geslacht, met de (tijdelijke) ondergang van het ras als gevolg. Gelukkig kwam hier vrij snel verandering in en begon men de overblijvende shires te kruisen met clydesdales. Het paard is nu lichter van bouw en heeft minder behang aan de benen. Vandaag de dag is de shire nog steeds een vrij zeldzaam ras, al is hun aantal nu wel stabiel.Uiterlijk – hoe herken je een shire?
Een shire is een zeer groot, fors paard met een compacte, vierkante lichaamsbouw. De paarden komen meestal voor in de kleuren zwart, bruin of schimmel en hebben vrijwel allemaal witte aftekeningen zoals een bles en vier witte benen. De shire heeft grote, zware hoeven en heel wat ‘behang’ of beharing op zijn stevige benen.Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de shire?
De stokmaat van een shire varieert gemiddeld tussen 1m70 en 1m90, al zijn er gevallen bekend waarvan de schofthoogte meer dan twee meter telt. Opgelet voor de tenen, want met een gewicht van 800 tot 1.000 kilogram komt deze reus liever niet op je voeten staan!Karakter en opvoeding – de shire is de rust zelve
Heel wat mensen voelen zich geïntimideerd door een paard van deze grootte, maar dat is helemaal niet nodig! De shire is over het algemeen rustig en gehoorzaam en daarom gemakkelijk in de omgang. Omdat hij zo groot en krachtig is, is de shire het ideale paard om voor de koets te spannen en prachtige, lange wandelingen te maken. Bovendien is het ras enorm koel in het hoofd, waardoor ze niet snel schrikken. Natuurlijk wordt geen enkel paard bomproof geboren: om er echt mee op stap te gaan in het verkeer, is een goede training noodzakelijk. Zo kan je bijvoorbeeld zelf een parcours bouwen om je paard met verschillende geluiden en bewegingen te leren omgaan.Omwille van zijn zware bouw is dit ras minder vaak in de sportwereld te zien, al worden er heel wat shires ook onder het zadel gereden. Zo zijn er zelfs enkele combinaties bekend die dressuurmatig op hoog niveau presteren, al zijn die eerder zeldzaam.
Wist je trouwens dat de naamgeving van een shire-veulen volgens bepaalde regels moet gebeuren? De roepnaam van een veulen moet altijd worden voorafgegaan door de stalnaam of ‘prefix’.
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een shire nodig?
De basisverzorging van een paard bestaat uit de stal en uitloop uitmesten, regelmatig borstelen en hoeven uitkrabben en zorgen voor proper drinkwater en een gebalanceerde voeding. Een paard heeft ook voldoende beweging nodig - van nature zijn ze bijna de dag rond actief. Het dieet van een shire is exact hetzelfde als dat van andere paardenrassen: een gezonde variatie tussen ruw- en krachtvoer, eventueel aangevuld met vitamines, supplementen en af en toe een stukje groente of fruit. Het enige verschil is de hoeveelheid voedsel dat het paard nodig heeft. Een shire eet makkelijk het dubbele van een standaard paard.Verder hebben paarden van dit ras heel wat beharing op hun onderbenen. Om klitten, vuile haren en huidinfecties te voorkomen, moet je die regelmatig borstelen en schoonmaken. Wanneer jouw shire een douche heeft gekregen of doorheen water heeft gelopen, is het belangrijk om de benen steeds goed droog te maken. Lange haren die gedurende een hele periode vochtig blijven, vormen de ideale broeihaard voor schimmels en bacteriën.
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de shire vatbaar?
Shires zijn over het algemeen sterke, gezonde paarden die tegen een stootje kunnen. Toch zijn er enkele aandoeningen waar ook deze kanjers gevoelig aan zijn:- Chronisch progressief lymfoedeem (CPL): wanneer er te weinig elastine in de weefsels aanwezig is, functioneren de lymfevaten van paarden met CPL niet goed. Daardoor wordt vocht onvoldoende afgevoerd en zwellen de benen van het paard op. Er verschijnen bulten en ribbels op de benen en er kunnen infecties ontstaan. Afgezien van de gelijkenissen tussen CPL en mok, is het chronisch progressief lymfoedeem niet te genezen. Men kan enkel de symptomen behandelen door het paard bijvoorbeeld veel te laten bewegen om de doorbloeding te verbeteren en het vocht af te voeren, maar de aandoening zal nooit helemaal verdwijnen. Je kan de kans op CPL verkleinen door je paard zo weinig mogelijk suikers en zetmeel te voederen.
- PSSM (PolySaccharide Storage Myopathy): de shire loopt een verhoogd risico op PSSM, een erfelijke spierziekte waarbij de opslag van suikers verstoord wordt. De spiercellen van paarden met deze aandoening nemen sneller dan normaal suikers op uit de bloedbaan en transporteren deze vervolgens te snel richting spieren. Hun spiercellen maken bovendien te veel glycogeen aan. Het resultaat: de spieren raken beschadigd en breken af. Symptomen van PSSM zijn: zweten, duidelijke spierstijfheid, niet meer willen bewegen, koliekachtige verschijnselen zoals een gespannen buik en schrapen …
De shire kan met zijn gemiddelde levensverwachting van 25 tot 30 jaar heel wat jaren mee.
Waarop moet je letten bij het kiezen van een shire?
Omdat de shire een vrij zeldzaam ras is, kan je hem niet zomaar overal kopen. Steek je licht op bij gespecialiseerde fokkers of neem eens een kijkje bij een particuliere verkoper. Kan je niet wachten om een shire in huis (of in de weide) te halen, neem dan snel even deze checklist door.- Een paard kost sowieso heel wat geld, maar omdat de shire nog meer voedsel nodig heeft om zijn buikje te vullen, is het onderhoud van dit ras beslist iets om mee rekening te houden. Bovendien moet je hun (rij)uitrusting vaak op maat laten maken, omdat ze te groot zijn om in de standaardmaten te passen. Dat brengt natuurlijk ook een prijskaartje met zich mee, dus denk goed na of je voldoende geld kan en wil spenderen om je nieuwe paard een fantastisch leven te geven.
- Denk op voorhand na over waar je je paard zal huisvesten. Heb je zelf een weide met voldoende plaats voor deze reus, of kies je ervoor om hem in een pension of manege te stallen? Kies je voor deze tweede optie, dan is het belangrijk om meteen duidelijke afspraken te maken. Wie zal de stal uitmesten? Zal jij het paard zelf voederen? Mag je langskomen wanneer je wilt? Bovendien is een shire niet gemaakt om 24/7 in een kleine stal te staan. Kies dus voor een pension met ruime stallen met een uitloop, waar je de mogelijkheid hebt om je paard regelmatig op de weide te zetten. Let er hierbij op dat er geen gevaarlijke planten of struiken of de weide aanwezig zijn! Jacobskruid is bijvoorbeeld enorm giftig voor paarden en kan hen zelfs het leven kosten.
- Omdat de shire het risico loopt een erfelijke spierziekte te hebben, is het verstandig om na te gaan of het paard hierop getest is. Verder is ook een klinische en/of röntgenologische keuring door een dierenarts aangeraden en kan je een bloedonderzoek laten uitvoeren. Je kan de fokker of verkoper op elk moment vragen om de officiële stamboom en het vaccinatieboekje van het paard te zien. Bij aankoop krijg je deze documenten mee naar huis.
- Indien je van plan bent om op je nieuwe shire te rijden of hem voor de koets te spannen, is het verstandig om eerst een proefritje te maken. Zo kom je te weten hoe gehoorzaam hij is, hoe hij reageert op jouw hulpen enz. Als je regelmatig wandelingen wil gaan maken, kan je best ook even de straat op gaan om na te gaan hoe het paard reageert in verschillende situaties en op verschillende geluiden.
- De shire is, net zoals andere paardenrassen, een echt kuddedier en houdt er dus niet van om alleen te zijn. Zorg er dus voor dat je paard het gezelschap heeft van andere paarden (of eventueel een ander dier), om hem gezond en gelukkig te houden!
Als je deze checklist volledig kan afvinken ben je helemaal klaar voor jouw eigen paard! Je kan tijdens je zoektocht naar een shire ook altijd een kijkje gaan nemen bij een asiel of opvangcentrum. Wie weet vind je daar wel de shire van je dromen!