De meeste hondenbaasjes kennen dit scenario wel: zet je hongerige viervoeter een bak eten voor en hij slokt de inhoud in drie seconden naar binnen. Maar in al zijn nieuwsgierigheid en enthousiasme durft je hond ook wel eens gekkere dingen opsmikkelen. Als de natuur z’n werk doet, komen die er meestal vrij ongeschonden langs achteren weer uit. Maar als het om scherpe of gevaarlijke voorwerpen gaat, is een dringend bezoek aan de dierenartsenpraktijk wel aan de orde. 
 
Benieuwd wat er zoal in een hondenmaag kan terechtkomen? Onze Beestige dierenartsen Rob van DNA Dierenartsencentrum en Tom van Dierenartsencentrum Trigenio delen met ons enkele bijzondere röntgenfoto’s uit hun archief.

 
Hoe kan je voorkomen dat je hond iets inslikt?

We hebben de natuurlijke reflex om naar onze hond toe te rennen en luidkeels ‘nee!’ te roepen wanneer hij iets in zijn bek heeft wat niet mag. Alleen is dat voor jouw viervoeter net hét signaal om het voorwerp in kwestie zo snel mogelijk door te slikken, zodat jij er zeker niet meer bij kan. Je hond zal er alles aan doen om zijn schat bij zich te houden – als het moet zelfs in zijn maag!
 
Hoe pak je het dan beter aan? Ga voorzichtig naar je hond toe en spreek hem aan op vriendelijke toon: “Oh, wat heb jij daar voor iets moois? Goed gedaan, zeg!”. Vervolgens draai je je rug een beetje naar hem toe, alsof het je niet boeit waar hij mee bezig is. Met een beetje geluk zal je hond aanvoelen dat zijn vondst niet zoveel waard is en ’m vanzelf weer neerleggen, of jou toelaten om het voorwerp uit zijn mond te nemen. Geen garantie op succes, maar wel het proberen waard.
 
 

Hoe merk je dat je hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt?

Eigenlijk net op dezelfde manier als mensen: het lichaam van je hond zal een kokhalsreflex opwekken, om het vreemde voorwerp al brakend weer af te stoten. Zie je je hond plots krom gebogen lopen en voortdurend aanstalten tot braken maken? En houdt hij er niet mee op na het toedienen van medicatie tegen maag-darmaandoeningen? Dat is een teken dat hij iets heeft ingeslikt dat er langs die weg niet wil uitkomen. De enige oplossing is dan: een röntgenfoto laten maken en indien nodig een operatie om het voorwerp chirurgisch te verwijderen.
 
Hou er wel rekening mee dat je op röntgenfoto’s enkel harde materialen, zoals staal, kan zien. Heeft je hond in je sokkenlade gesnuffeld en een van je beste panty’s opgegeten, dan zal je dat niet zien op zo’n foto, maar pas wanneer hij onder het mes gaat. Of erger nog: wanneer het al te laat is. Hou het gedrag van je hond dus steeds goed in de gaten en leg meteen de juiste verbanden wanneer je een bepaald voorwerp in huis mist!

Opgelet: heeft je hond vergif gegeten? Dan is het des te belangrijker dat je vliegensvlug reageert, want gif kan de organen van je hond in géén tijd uitschakelen.
Heeft je hond een vreemd voorwerp ingeslikt? Dan zal zijn lichaam een kokhalsreflex opwekken om het weer af te stoten

De vreemdste voorwerpen op een rijtje

 
Batterij

Wat er in hemelsnaam zo lekker is aan een batterij, vraag je je af? Wij kennen het antwoord op die vraag ook niet, maar één ding is zeker: een batterij is een chemische tijdbom en moet dus zo snel mogelijk uit het lijf van je hond, voor hij begint te lekken.
 
 

Ribbetjes

De verleiding is waarschijnlijk groot om je hond wat overschotjes van de barbecue te geven, maar zo’n stukje van een ribbetje kan wel vast komen te zitten in de darmen en de hele spijsvertering blokkeren, met alle gevolgen van dien. Hetzelfde kan trouwens ook gebeuren met de pit van een perzik. Snel ingrijpen is dus de boodschap!
 
 

Paperclip

Deze paperclip zit al heel ver in het maag-darmstelsel en is er uiteindelijk vlotjes langs de natuurlijke weg uitgekomen. Hoe je zo’n klein, puntig voorwerp door de darm kan laten passeren zonder schade aan te richten? Met een zacht papje van peperkoek en een lepeltje olijfolie, wat je hond naar alle waarschijnlijkheid met veel smaak naar binnen zal spelen.
Collage met röntgenfoto's van hond
Links: ribbetje - Rechtsboven: batterij - Rechtsonder: paperclip

Prikkeldraad

Ook dit stukje prikkeldraad was al goed op weg naar de exit, maar hier was wel een chirurgische ingreep nodig. Zoals je kan zien op de foto, staan de scherpe ijzerdraadjes in alle richtingen, wat een vlotte, schadevrije transit door het darmstelsel onmogelijk maakt.
 
 

Kopspeld

Hoe deze hond erin geslaagd is een kopspeld in te slikken, is een groot raadsel. Hoe ze er uiteindelijk – na enkele uurtjes geduld – weer uitkwam, daar is wél een verklaring voor: de darmen zijn namelijk in staat om zich zodanig te moduleren dat ze zo’n flinterdun metalen pinnetje héél voorzichtig naar de uitgang kunnen begeleiden. De wonderen der natuur!
 
Wat wel héél gevaarlijk is voor honden, zijn tandenstokers en cocktailprikkers. Deze stokjes uit bamboe verteren niet en kunnen heel wat schade aanrichten aan de darmwand, omdat ze versplinteren. Opletten dus tijdens het barbecueën! Laat geen prikkers rondslingeren, laat kinderen er niet mee spelen en geef je hond zeker geen brochette te eten. 
 
 

Ring

Ben je je trouwring kwijt? En heb je het hele huis ondersteboven gekeerd, maar is hij nergens te vinden? Overweeg dan zeker de kans dat je trouwe viervoeter er iets mee te maken heeft. De gladde contouren maken de kans wel groot dat je ’m de volgende dag gewoon in de uitwerpselen van je hond terugvindt.
Collage röntgenfoto's van hond
Links: prikkeldraad - Rechtsboven: kopspeld - Rechtsonder: ring

Steen

Wij zitten niet graag met een steen in onze maag, maar honden hebben wel de vreemde neiging om stenen of keien op te eten. Of die er vanzelf uitkomen of niet, hangt een beetje af van de grootte en de vorm van de steen. Normaal gezien doet de zwaartekracht z’n werk wel!
 
Wanneer wordt het wél een probleem? Wanneer je hond de stenen in allerlei scherpe stukjes gaat bijten, die vervolgens in de maag en de darmen terechtkomen, zoals je op de rechterfoto's hieronder kan zien. Het gaat hier om glittersteentjes die soms ter versiering bovenop de potgrond van kamerplanten gelegd worden. Voor een hond ziet dat er natuurlijk erg aantrekkelijk uit ...
Collage van röntgenfoto's van een hond
Links: gewone steen - Rechtsboven & rechtsonder: siersteentjes

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen