Plasje en kakje in één
Om te beginnen bestaat vogelpoep niet alleen uit stoelgang, maar zit er altijd ook wat urine bij. Vogels hebben immers maar één ‘gaatje’ waaruit alles tegelijk wordt uitgescheiden: een plasje, een kakje én een eitje. Al klopt ook dat natuurlijk niet helemaal, want het eitje komt wel degelijk op een ander (lees: properder) moment uit de cloaca tevoorschijn dan de rest van het pakket.Een perfect gezonde ontlasting ziet er bij vogels uit als een klein, bruin (soms groenbruin) worstje in het midden van een waterig, wit vlekje. Wanneer één van beide fracties er afwijkend uitziet, is er iets aan de hand in het spijsverteringsstelsel van je vogel.
Heeft je vogel diarree of maakt hij te veel urine?
Bij waterige vogelmest denken veel mensen meteen aan diarree, wat wijst op een darmprobleem, maar het kan ook zijn dat er iets aan de hand is met de nieren waardoor de vogel meer gaat plassen.Bij echte diarree is het worstje eerder vormeloos en heeft de stoelgang vaak ook een afwijkende kleur. Soms zit er bloed in de mest, wat o.a. op een infectie kan wijzen of op een vergiftiging met zware metalen zoals zink of lood. Een felgroene kleur wijst dan weer altijd op problemen ter hoogte van de lever.
De urine zelf moet altijd mooi wit kleuren. Het is de kleur van ‘uraatkristallen’ die gevormd worden in de nieren tijdens het afbreken van eiwitten. Ook hier wijst een gele tot felgroene kleur op leverproblemen.
Stinkende vogelpoep wijst op een probleem
Veel mensen houden hun volière- of kooivogels in huis en nemen de bijkomende geurtjes voor lief. Al is dat relatief: eigenlijk stinkt gezonde vogelmest helemaal niet zo. Je ruikt het wel, maar het geeft eerder een neutrale vibe af die zelden als storend ervaren wordt. (De mest van roofvogels stinkt overigens wel, maar dat heeft dan eerder te maken met hun vlezig dieet.)Wanneer vogelpoep plots wél begint te stinken, dan is er vaak sprake van ‘dysbacteriose’: een onevenwicht tussen de goede en slechte darmflora. Soms wordt dan een antibioticakuur voorgeschreven, maar daar kunnen ook de goede bacteriën onder lijden. Een alternatief is het inzetten van een probioticum: daarmee vul je de goede bacteriën aan, die hopelijk opnieuw in staat zullen zijn om de slechte bacteriën te onderdrukken. Als dat niet lukt, kan je alsnog teruggrijpen naar een antibioticum om je vogel er weer bovenop te helpen.