Egels lusten wel een eitje
Een eerste, misschien wel onverwachte, eierdief is de egel. Je zou het niet zeggen, wanneer je zijn schattige snoetje en puntige stekels in het vizier krijgt. Egels zijn echte alleseters, met een voorkeur voor insecten, wormen, spinnen en slakken. Grotere prooien zoals salamanders en kleine vogels moeten er ook wel eens aan geloven. En als de egel een makkelijke voedselbron vindt, zoals een vers eitje dat elke dag netjes op dezelfde plek voor hem wordt neergelegd, dan zal hij daar gretig gebruik van maken.Gelukkig is het relatief makkelijk om egels uit je kippenhok te weren. Het zijn geen klimmers of springers, het volstaat dus om je legnesten goed te positioneren. Zet hen bijvoorbeeld op poten of hang ze aan een wand op minstens 30 cm hoogte. Door dagelijks de eitjes weg te nemen, ben je de egel ook te snel af, want hij gaat meestal pas bij het vallen van de avond op strooptocht.
Steenmarter en andere marterachtigen
Ook voor deze roofdieren, van de kleinste wezel tot de steenmarter met formaatje huiskat, geldt dat ze een pas gedekte tafel niet links laten liggen. Behalve muizen en ratten, durven ze ook wel eens kippen aanvallen - als ze niet eerst met hun eieren gaan lopen. Die eieren nemen ze trouwens mee naar hun nest. Niet zelden duiken gestolen eitjes weer op onder de motorkap van een wagen: het favoriete plekje van de steenmarter om zich warm te houden (en, als je pecht hebt, je kabels door te knagen)!De makkelijkste manier om steenmarters en co te slim af te zijn, is het sluiten van je kippenhok wanneer de avond valt. Deze sluwe marterachtigen zijn nachtactief en keren op hun stappen terug wanneer ze voor een gesloten deur staan. Nog meer maatregelen om marters (en ook vossen) bij je kippen weg te houden, verzamelden we in dit beestige artikel.
Deze vogels stelen eieren van je kippen
Van je ‘familie’ moet je ‘t hebben! Sommige vogels, o.a. kraaien, eksters, kauwen en gaaien, draaien hun pootje niet om voor een eiroof bij de buren. Ook als dat kippen zijn. Schaamteloos als ze zijn, doen ze dat zelfs bij klaarlichte dag.Krijg je kraaiachtigen op bezoek, dan zal je dus inventief moeten zijn om hen bij het eierbuffet weg te houden. Door zware rubberen ‘flappen’ voor het deurtje van je kippenhok te hangen, wordt hen de toegang ontzegd. Hou dan wel goed in de gaten of je kippen nog in en uit hun woonst geraken. Misschien hebben ze de eerste dagen een beetje hulp nodig.
Woont er een klein kippenras in jouw tuin, dan zijn je hennen misschien zelf niet in staat om de flappen opzij te duwen. Dan zit er niks anders op dan een net over de volledige kippenren te spannen. Vogelverschrikkers, rammelende flessen en kleurige ballonnen werken meestal niet langer dan enkele dagen.
Wat als je eigen kippen eieren verstoppen?
Soms zoeken we de oorzaak te ver en staat de dader gewoon voor onze neus. Zeker wanneer ze zin krijgen om te broeden, zoeken kippen een beschut plekje uit om hun eieren te deponeren. En dat is niet altijd in het legnest dat jij in gedachten hebt. Het vergt soms wat speurwerk om de verdwenen eieren terug te vinden. Heb je een haan, dan loont het de moeite om zijn directe omgeving uit te kammen: hij neemt de taak van eierbewaker heel serieus.Kippen die zelf een alternatief legnest in de buitenlucht uitgekozen hebben, keren zelden vanzelf terug naar hun oude nest. Voorkom toekomstige verhuisplannen door van je legnesten echte luxebedden te maken: ververs regelmatig het strooisel en schud het op, installeer de nesten op een donkere plek en voorkom zoveel mogelijk verstoring.